Een slaaprobot, ook bij reuma?

Slaapproblemen bij reuma en de meerwaarde van een slaaprobot

Kunt u soms moeilijk in slaap komen of blijven vanwege pijnlijke gewrichten? Dan bent u niet de enige. Bij reumatoïde artritis bijvoorbeeld heeft 60-80% van de patiënten slaapproblemen, vergeleken met 10-30% van de gemiddelde bevolking. Meer bewegen overdag, minder koffie/alcohol voor het slapengaan en het inrichten van een slaapvriendelijke slaapkamer zijn veelgehoorde adviezen. Toch blijken ook ademhaling en een gevoel van geborgenheid een positieve invloed te hebben op je slaappatroon. Wilt u meer weten? Kom dan op zaterdag 22 september naar de netwerkbijeenkomst van patientpartners, waar ’s middags het thema ‘slapen’ centraal staat.

Reuma en slapeloosheid
Een van de meest voorkomende klachten bij reuma(medicatie) is vermoeidheid. Vaak heeft deze vermoeidheid nog een grotere impact op de kwaliteit van leven dan de pijn door ontstekingen of versleten gewrichten. Bij veel mensen met reuma is ook het slaappatroon verstoord; in slaap komen en blijven is een uitdaging. Veel van hen zijn geholpen met adviezen voor een goede slaap hygiëne zoals: genoeg lichamelijke activiteit overdag, koffie/alcohol met mate, niet roken, genoeg maar niet te veel vochtinname, een korte powernap overdag en een slaapvriendelijke slaapkamer (goed bed en goede temperatuur, belichting en geen schermen).

Een slaaprobot
Vier studenten van de TU Delft gingen aan de slag met een innovatieve oplossing voor slapeloosheid en ontwierpen een slaaprobot. Spreker Jasper Brouwers vertelt op zaterdag 22 september meer over dit bijzondere project. Hij zal ingaan op wat slapeloosheid is en het effect van ademhaling, geluiden en geborgenheid hierop. Ook laat hij zien hoe de slaaprobot werkt. Wat kan de slaaprobot betekenen voor mensen met reuma?

Maak kennis met onze patientpartners
De presentatie ‘Een slaaprobot, ook bij reuma?’ is onderdeel van de netwerkbijeenkomst voor patientpartners van ReumaZorg Nederland. Dit netwerk bestaat uit mensen met reuma die hun ervaring inzetten om mee te denken in onderzoek naar- en voorlichting over reuma. Het netwerk komt vier keer per jaar bij elkaar in Utrecht om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen bij reuma. U bent van harte welkom om op zaterdag 22 september kennis te maken.

Locatie: 
PGO-support, Daltonlaan 600, 3584 BK Utrecht
Zie ook de route- en parkeerinformatie.

Programma:

Aanmelden 
Zien wij u ook op zaterdag 22 september 2018?
Laat het mij, Patricia Pennings, dan weten vóór zaterdag 15 september 2018. Mail naar Patricia Pennings: patientpartners@reumazorgnederland.nl

Comments are closed.