Een positieve kijk op gezondheid
Hoe kan je ondanks alle uitdagingen van reuma de regie houden over je leven? Deze vraag stond centraal tijdens de Inspiratiebijeenkomst op zaterdag 11 maart 2023 in Utrecht. Een dag voor alle patientpartners en patient advocates van RZN die in het teken stond van ‘Positieve Gezondheid’.
Tijdens de Inspiratiebijeenkomst nam gastdocent Marijke Bonajo de deelnemers mee in de wereld van Positieve Gezondheid. Ze startte de bijeenkomst met de vraag: Wat betekent een goede gezondheid voor jou? Waarop de deelnemers reageerden met: kunnen sporten, overal energie voor hebben, mee kunnen doen met familie en vrienden, geen beperkingen ervaren, kunnen accepteren dat je reuma hebt, ook mentaal lekker in je vel zitten maar simpelweg ook kunnen genieten van goed eten.
Wie kan volledig gezond zijn?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde in 1948 een definitie aan gezondheid: “Gezondheid is een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken.” De vraag is echter, wie er aan de hand van deze definitie nog gezond is. Je mag immers niks mankeren.
Blue Zones
Op de wereld zijn een aantal plekken onderzocht waar mensen gelukkig en gezond oud worden. Dit zijn vijf zogenaamde ‘blue zones’. De blue zones liggen allemaal rond de evenaar. Bewoners in deze blue zones lijken allemaal een bepaalde levensstijl te hanteren. Ze staan op met het licht, niet met de wekker. Ze beginnen met een ontbijt en stoppen met eten zodra ze 80% vol zitten. Er wordt daarna gewerkt en veel gewandeld. ’s Avonds staan er frisse groente, fruit, noten, vis en af en toe een stukje vlees op het menu. Gedurende de dag maar vooral ’s avonds is er veel ruimte voor sociale contacten. Familie staat centraal; ouderen wonen bij hun kinderen en kleinkinderen. Het zijn belangrijke indicatoren die het gelukkig en gezond oud worden positief beïnvloeden.
Positieve Gezondheid
Machteld Hubert gaf in 2012 een nieuwe definitie aan gezondheid: “Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.” Het spreekt mensen aan op hun kracht, hun talenten en hun dromen.
Gezondheid is meetbaar
Op basis van onderzoek met artsen en patiënten stelde zij 6 elementen op die invloed hebben op je gezondheid. Dit zijn: je lichamelijk functioneren, je mentaal welbevinden, de zingeving die je geeft aan het leven, je ervaren kwaliteit van leven, je mogelijkheid om sociaal te kunnen participeren en je dagelijks functioneren. Aan de hand van de elementen in dit zogenaamde ‘spinnenweb’ kan je je gezondheid op ieder moment in beeld brengen. Het is een inventarisatie waarmee je het gesprek met jezelf kunt aangaan: Hoe gaat het nu? Wat wil ik? Wat kan ik? Wat besluit ik? Wat maakt dat ik het niet ga doen? Wat heb ik nodig om het toch te doen?
Je eigen gezondheid meten
Tijdens de bijeenkomst gingen deelnemers zelf aan de slag. Ze vulden het spinnenweb in met daarin de zes elementen van hun eigen gezondheid. Hierover gingen ze met elkaar in gesprek. Uit dit gesprek kwamen verschillende reacties naar voren.
“De kracht om alle uitdagingen van het leven aan te gaan, zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal, dat is toch gewoon het leven?” zo reageerde een deelnemer. “Het is simpelweg de kunst om er positief mee om te gaan, niets meer en niets minder.” “Dan moet je dat wel kunnen.” reageerde een andere deelnemer. “Bij sommige mensen zit deze instelling al in hun DNA. Een groot gedeelte van hoe je omgaat met de uitdagingen in het leven krijg je ook mee in je opvoeding.” “Soms is het ook belangrijk dat je een duwtje in de rug krijgt om anders na te denken over je gezondheid.” zo reageerde weer een ander. “Dat je gestimuleerd wordt om iets te proberen. Je voelt je echt een winnaar als het dan ook lukt.”
“Of juist het tegenovergestelde. Dat je verteld wordt dat je waarschijnlijk in een rolstoel eindigt vanwege de artrose en dat het dan toch lukt om zonder hulpmiddelen te blijven bewegen.” “Hier zit wel een keerzijde aan.” aldus een deelnemer. “Sommige mensen zien geen grenzen en ervaren regelmatig teleurstelling. Ook zij moeten leren anders naar hun kracht te kijken.”
Meer lezen?
Het spinnenweb brengt mooi in beeld hoe jij jouw gezondheid op een bepaald moment ervaart. Voor meer informatie over het maken van je eigen ‘spinnenweb’ ga naar: www.mijnpositievegezondheid.nl . Kijk voor meer informatie over Positieve Gezondheid ook bij: www.iph.nl.
Jouw ervaring met reuma ook inzetten?
Lijkt het je leuk om, net als de deelnemers aan de Inspiratiebijeenkomst, je ervaring met reuma in te zetten in voorlichting en onderzoek? Word dan ervaringsdeskundige in ons netwerk. Lees hier meer over ons netwerk en de ervaringen van anderen: