Beeldbellen met je reumatoloog, je app inschakelen voor je beweegoefeningen en je stappenteller aanzetten tijdens het huishouden. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland kreeg voor de Edgar Stene schrijfwedstrijd mooie verhalen binnen over de ervaringen van mensen met reuma over hun leven in dit digitale tijdperk. Inzender Frans van Eekelen wint de eerste prijs met zijn verhaal: ‘Een Gezonde Toekomst’.
Eerste prijswinnaar: Frans van Eekelen
In zijn verhaal ‘Een Gezonde Toekomst’ vertelt Frans van Eekelen een persoonlijk verhaal over zijn ervaringen met de digitale ontwikkelingen in de zorg, die mede dankzij COVID-19 in een stroomversnelling terecht zijn gekomen.
Met ‘een gezonde toekomst’ bedoelt Frans niet alleen een toekomst waarin we geen COVID-19 meer hebben, maar ook een toekomst waarin we, ondersteund door digitale mogelijkheden, steeds meer zelf de regie hebben over onze gezondheid. Zo monitort Frans in de toekomst met zijn gezondheids-app zijn bloedwaarden, bloeddruk, gewicht, hartslag en zuurstofgehalte. Maar het gaat verder dan dat. Waar een controle consult in het ziekenhuis zich beperkt tot de klinisch meetbare gegevens zoals bloeduitslagen, gaat de controle thuis ook over andere aspecten zoals ‘kwaliteit van leven’. Door het invullen van vragenlijsten kan Frans bijvoorbeeld aangeven hoe het gaat met zijn vermoeidheid en pijn. Dit zijn ervaringen die niet met een medisch apparaat te meten zijn, maar die hij nu zelf in beeld kan brengen en kan bespreken met zijn arts.
Tijdens dit gesprek heeft de arts geen ‘ik ga u beter maken’ rol maar juist een ‘wat heeft u nodig?’ rol. Zo besluit Frans in de toekomst op basis van alle gemonitorde gegevens samen met zijn arts wanneer een afspraak op locatie van het ziekenhuis nodig is. “Een positieve kijk van een 71 jarige op een steeds meer digitale zorg-toekomst.” zo schrijft de jury in het eindrapport over het winnende verhaal.
Tweede prijswinnaar: Sander Otter
In zijn verhaal ‘Reset’ maakt schrijver Sander Otter een vergelijking tussen het resetten van een video-opname voor zijn online gastcollege over lupus (lupus erythematosus = een vorm van reuma) en het kunnen resetten van zijn leven met reuma.
“Ik kreeg tijdens de videoles de vraag wat lupus met mij deed.” zo vertelt Sander. “Het vormt mij naar de mens die ik nu ben. Maar bij dit soort lessen realiseer ik mij ook dat mijn reumavrije variant iemand is die niet wordt tegengehouden door moeheid, die waarschijnlijk een normale baan heeft met carrièreperspectief, een navenant inkomen met alles wat daar bij hoort. Ik zou mijn leven willen resetten zoals ik dat in de video deed. Gewoon op mijn 20ste opnieuw beginnen met frisse energie. Als een eeuwigdurende en zichzelf repeterende dag, net zoals ik vanochtend begonnen ben, dat gisteren deed en morgen zal..” “Mooi hoe de schrijver zijn ziekte, corona en digitale ontwikkelingen op creatieve wijze samen laat komen in zijn verhaal.” aldus het commentaar van de jury. Lees hier het hele verhaal van Sander.
Derde prijswinnaar: Yvonne Balvers
In het verhaal ‘Eigen maatwerk’ vertelt Yvonne op een eerlijke en herkenbare manier over haar ervaringen met digitale middelen. Yvonne geeft aan niet meer zonder digitale ondersteuning te kunnen, maar dat ze bij de keuzes hierin wel altijd zoekt naar een versie die past bij haar doel, namelijk: “mijn leven met reuma zo goed mogelijk te maken.”
Leefstijlapps en online programma’s kunnen (nog) geen maatwerk leveren. En dus stelt Yvonne haar eigen maatwerk samen. “Ik kies, probeer, verwerp of gebruik de diverse digitale en niet-digitale hulpmiddelen die er nu zijn.” Yvonne sluit haar verhaal af met het voorbeeld waarmee ze begon: ‘de stappenteller’. “Ik bepaal.” zo schrijft ze. “Misschien moet ik daarom op zoek naar een stappenteller met een bijbehorend softwareprogramma waar ik die aanmoedigingszinnetjes zelf kan ingeven. Zodat ik na een dagje met slechts die 1000 stappen te horen krijg: “Gedaan wat mogelijk was vandaag!? Goedzo, want elke stap is meegenomen, Yvonne!””
De jury schrijft over Yvonne’s verhaal: “Een sprekend voorbeeld waaruit blijkt dat, hoe geavanceerd de digitale technologie ook wordt, maatwerk en de menselijke maat het belangrijkst blijven.” Lees hier het hele verhaal van Yvonne.
Eervolle vermeldingen
De overige inzenders krijgen een eervolle vermelding en een attentie als dank voor hun verhaal.
Internationale Edgar Stene schrijfwedstrijd
Het winnende verhaal van Frans van Eekelen doet mee aan de internationale Edgar Stene prijs. In maart maken wij via een nieuwsbericht op onze website en via Facebook bekend of Frans tot de gelukkige internationale prijswinnaars behoort. Tot die tijd kan zijn verhaal helaas nog niet worden gepubliceerd.