Een gepersonaliseerd medicatieoverzicht: handig of overbodig?
Veel mensen die een (chronische) ziekte hebben gebruiken daarvoor medicatie. Sommigen hebben genoeg aan één medicijn, anderen moeten verschillende medicijnen gebruiken. Correct medicatiegebruik is soms best lastig. Zeker wanneer je meerdere medicijnen gebruikt of je voorgeschreven medicatie regelmatig verandert. Ook voor mantelzorgers is wisselende medicatie soms lastig bij te houden. Mogelijk biedt een gepersonaliseerd medicatieoverzicht daar een goede oplossing voor.
Mijn Geneesmiddelen in Beeld
Etiketten van medicijnen zijn soms behoorlijk ingewikkeld. Toch is het belangrijk dat medicijngebruikers begrijpen wat er op de verpakking staat. Foutief gebruik en verkeerde doseringen van medicijnen kunnen namelijk vervelende gevolgen hebben. Daarom werd Mijn Geneesmiddel in Beeld (MijnGiB) ontwikkeld. MijnGiB is een visueel gepersonaliseerd overzicht van alle voorgeschreven geneesmiddelen. Het geeft informatie over onder andere het gebruiken, de werking en de innamemomenten van medicatie. MijnGiB wordt al volop gebruikt: zo’n 470 apotheken bieden het hun patiënten aan. Het Nivel onderzocht hoe gebruikers MijnGiB beoordelen.
Het onderzoek
Het Nivel onderzocht dus wat gebruikers van MijnGiB vinden en of ze instructies van hun medicatie daadwerkelijk beter begrijpen als zij naast het standaard etiket ook toegang hebben tot het persoonlijke overzicht. Het Nivel deed dat onderzoek in twee delen. Eerst deed de organisatie een experiment. 900 mensen vulden een online vragenlijst in over het begrip van de gebruiksinstructies aan de hand van de etiketten, eventueel in combinatie met MijnGiB. Daarna werden 10 patiënten en 10 mantelzorgers voorafgaand aan het gebruik en na het gebruik van MijnGiB geïnterviewd. Het Nivel vroeg deelnemers naar hun mening en verwachting van MijnGiB. Later vroegen de onderzoekers of MijnGiB aan de verwachting van de gebruikers voldeed. Niet alle deelnemers gebruikten de medicijnen waarover ze vragen beantwoordden ook daadwerkelijk.
MijnGiB goed ontvangen en begrepen
Veel deelnemers van het onderzoek waren positief over MijnGiB. Zij vonden het persoonlijke medicatieoverzicht over het algemeen duidelijk en betrouwbaar. Ze beoordeelden de instructies over bijvoorbeeld innamemomenten positief. Daarnaast waren deelnemers te spreken over de waarschuwingen die MijnGiB gaf, bijvoorbeeld over het gebruik van alcohol in combinatie met het medicijn. De instructies van MijnGiB werden echter niet beter begrepen dan de etiketten. Wel wisten de deelnemers die MijnGiB gebruikten beter voor welke klachten of aandoeningen de medicijnen bedoeld waren. Dit komt doordat MijnGiB hier ook informatie over geeft.
Handig of overbodig?
Over het algemeen blijken mensen dus positief over het gebruik van MijnGiB. Toch zegt ruim de helft van de deelnemers MijnGiB zelf niet nodig te hebben voor hun medicatiegebruik. Dit geldt vooral voor mensen die al lange tijd dezelfde medicijnen gebruiken. Het persoonlijke overzicht is volgens hen wel nuttig wanneer hun medicatie verandert. Bij complexe of regelmatige wisselende medicatie kan MijnGiB dus wel goed van pas komen. Bovendien blijkt uit de interviews met mantelzorgers dat MijnGiB ook voor hen erg handig is. Met behulp van MijnGiB kunnen mantelzorgers beter overzicht houden op het medicijngebruik van degene die zij verzorgen of ondersteunen. Of MijnGiB ook daadwerkelijk een positief effect heeft op medicatiegebruik moet nog blijken uit toekomstig onderzoek. Daarnaast kan verder onderzoek mogelijk duidelijk maken welk type patiënt (of hun mantelzorgers) het meeste profiteert van het gepersonaliseerde overzicht inclusief instructies en waarschuwingen.
Meer lezen?
- Wil je meer weten over MijnGiB, het onderzoek of heb je interesse in de wetenschappelijke publicaties? Klik dan hier.
- De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) schreef al eerder een artikel over begrijpelijke informatie over medicijnen. Het artikel over ‘Medicijn in het kort’ lees je hier.
- Ook schreef RZN eerder een artikel over het gebruik van informerende pictogrammen op medicijnverpakkingen. Dat artikel lees je hier.