Een dag vol inspiratie voor patientpartners en patient advocates
“Vind jij van jezelf dat je af en toe onhandig communiceert? Dat de boodschap niet landt?” Hiermee opende trainster Eva Keblusek op zaterdag 3 september de Inspiratie bijeenkomst voor de patientpartners en patient advocates van ReumaZorg Nederland (RZN). Een bijeenkomst die in het teken stond van ‘het goede gesprek’ maar vooral ook van elkaar beter leren kennen en veel plezier.
Weer onderdeel zijn van een team
De afgelopen twee en een half jaar hebben de ervaringsdeskundigen uit het netwerk van ReumaZorg Nederland (RZN) niet stilgezeten. Ook tijdens corona gingen de onderzoeken en de voorlichtingsactiviteiten waarin zij meedachten gewoon door, hetzij online. Toch is het ook belangrijk om te voelen dat je je werk als ervaringsdeskundige met reuma niet alleen doet, maar vooral ook als onderdeel van een team. Daarom stond de Inspiratiebijeenkomst op zaterdag 3 september in het teken van elkaar live ontmoeten en van elkaar leren.
De communicatiemuur
Onder leiding van trainster Eva Keblusek ging de groep aan de slag met het thema communicatie. “Wat mensen bedoelen is niet altijd wat ze zeggen, is niet altijd wat je hoort, is niet altijd wat je begrijpt, is niet altijd waar je mee akkoord gaat en is niet altijd wat je dan ook doet.” vertelt Eva aan de hand van de ‘communicatiemuur’.
Ieder neemt bij communicatie z’n plek in
Met stokken maakt Eva een kruis op de vloer met 4 kwadranten. De kwadranten vormen de Roos van Leary. De Roos van Leary laat zien welk gedrag ander gedrag oproept maar ook hoe gedrag te beïnvloeden is. “Wanneer 2 mensen communiceren, nemen ze een plek in, in de windroos.” vertelt Eva. “Er zijn geen goede of slechte posities. Elke positie is zo af en toe nodig, afhankelijk van de situatie.”
Tegen versus samen
“Stel je zit als ervaringsdeskundige in een werkgroep voor een richtlijn. Je merkt op dat jouw ingebrachte agendapunten altijd als laatste aan de orde komen. Wat doe je?” legt Eva de groep voor. Patientpartners oefenen dit gesprek vanuit verschillende posities in de Roos van Leary. Vanuit de ‘tegen’ windhoek: “Ik kom niet meer naar de volgende bijeenkomst als mijn agendapunt niet wat hoger op de agenda komt.” En vanuit de ‘samen’ windhoek: “Is het een idee om de inbreng van mensen ieder overleg te wisselen, zodat ieder een keer als eerste aan de beurt komt?”
Deelnemers oefenen ook fysiek hoe ‘samen’ voelt en hoe ‘tegen’ voelt. “Wanneer je elkaar de hand geeft, voelt dat anders dan wanneer je met de handen tegen elkaar aan duwt. Je voelt hoe een uitnodigende houding een andere reactie geeft dan een houding van weerstand.” vertelt Eva.
Een lach als schakel voor teamspirit
Van die weerstand was buiten de oefeningen gelukkig geen sprake. Deelnemers gingen op speeddate om elkaar zo beter te leren kennen. Ook oefenden de deelnemers in kleine groepen de gesprekken waar ze in hun dagelijkse leven moeite mee hebben. Er werd geluisterd, samengevat, niet meteen geoordeeld en vanuit een constructieve houding gereageerd. Kortom, alle ingrediënten voor een goed gesprek. Missen we dan nog iets? Jazeker, want er werd ook gelachen. En die lach is niet alleen een belangrijke schakel voor een fijn gesprek, maar vooral ook voor een fijne groep. Een fijne groep mensen die niet alleen afzonderlijk maar vooral ook als team een stem kan laten horen. Missie geslaagd.
Word ook patientpartner of patientadvocate
Lijkt het je zinvol maar vooral ook leuk om je ervaring met reuma in te zetten voor onze projecten?
Lees er dan meer over op onze website: Deel jouw ervaring – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
Of neem contact op met Patricia Pennings en Petra Borsje via: [email protected] . We vertellen je graag meer over dit mooie werk. Je bent van harte welkom!