Een bijzonder programma voor aqua-sporten met reuma

Spreker Andreas Lacovou (Cyprus):

Andreas Lacovou is expert op het gebied van sporten in water. Hij kreeg de vraag om een revalidatieprogramma in water te maken voor mensen met reuma. Best een uitdaging, want hoe bepaal je wat mensen met reuma aankunnen in het water?

Voor het programma benaderde hij huisartsen, zorgverleners en patiënten. Ook volgde hij zelf enkele aqua trainingen in het kader van revalidatie. Hij ontwikkelde vervolgens een revalidatie programma waarbij mensen met reuma in het water aan de slag gaan met verschillende spiergedeeltes van hun lichaam; de ‘common action’ gedeeltes en de ‘no-common action’ gedeeltes. Het bleek niet altijd makkelijk om mensen actief te houden in het water; vaak is angst een slechte raadgever. Toch is het belangrijk jezelf te stimuleren om toch naar een hoger niveau te komen.

Lacovou is nu met zorgverleners en patiëntenorganisaties aan het kijken of er meer van deze trainingen gegeven kunnen worden. Hij wil dan onderzoek gaan doen naar het effect van deze aqua trainingen op de kwaliteit van leven bij deelnemers. Ook wil hij onderzoeken of de intensiteit van de aquatraining voldoende is voor deelnemers om aan hun vereiste fysieke activiteit te komen om gezond te blijven.

Comments are closed.