Dure medicijnen voor mensen met reuma: zijn ze het waard?
Door de komst van de vele nieuwe medicijnen zijn de behandelopties voor mensen met een vorm van ontstekingsreuma de afgelopen jaren enorm vooruitgegaan. Vormen van ontstekingsreuma zijn bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) en spondyloartritis (SpA). De nieuwe medicijnen zorgen voor een verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met deze aandoeningen. Echter, deze nieuwe medicijnen zijn erg duur. Reumatoloog prof. dr. Annelies Boonen van het Maastricht UMC+ geeft haar visie op de voordelen en nadelen van deze dure medicijnen.
De maatschappelijke kant van medicijnen
Reumatoloog prof. dr. Annelies Boonen van het Maastricht UMC+ richt zich op de maatschappelijke aspecten van reumatologische aandoeningen. Ze benadrukt dat de overheid bereid is te investeren in de gezondheid van mensen met reuma. Maar ze erkent ook dat de middelen voor zorg beperkt zijn. Daarom hechten reumatologen veel belang aan het vermijden van verspilling bij het voorschrijven van dure geneesmiddelen.
Balans tussen kosten en gezondheidswinst
Boonen benadrukt dat reumatologen altijd de prioriteit leggen bij het verbeteren van de gezondheid en de levenskwaliteit van mensen met reuma. De vraag die vaak gesteld wordt, is of de prijs van een medicijn acceptabel is in verhouding tot de verwachte verbetering in gezondheid. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) hanteert een drempelwaarde voor de kosten van behandelingen, gebaseerd op de ziektelast.
Werken en zorg
Binnen de ontstekingsziekten, zoals RA en SpA, hebben nieuwe behandelingen niet alleen gezondheidsvoordelen opgeleverd. Ook zorgen deze nieuwe behandelingen voor besparingen van andere medische kosten. Bijvoorbeeld, hebben mensen met RA nu minder vaak gewrichtsoperaties nodig en gebruiken ze minder ontstekingsremmende medicijnen. Dit leidt tot lagere zorgkosten. Bovendien blijven mensen met reuma langer en gezonder aan het werk. Dit draag bij aan het terugverdienen van de zorgkosten.
Werken heeft twee kanten
Boonen benadrukt dat het onderwerp van arbeidsparticipatie verschillende kanten kent. Het gaat niet alleen om het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. Maar ook om het verbeteren van de productiviteit van werknemers en het verminderen van verzuim. Kortdurend verzuim kan soms nodig zijn voor het herstel van mensen met een chronische aandoening. Volledig verzuim moet echter worden voorkomen. Aan het werk blijven heeft op lange termijn positieve effecten op de gezondheid.
Kostenbewustzijn bij mensen met reuma
Mensen met chronische aandoeningen, waaronder reuma, zijn vaak kostenbewust. Ze willen graag aan het werk blijven. Werk draagt namelijk bij aan hun kwaliteit van leven en financiële onafhankelijkheid. Boonen benadrukt dat mensen met reuma bereid zijn om over te schakelen naar goedkopere biosimilars, mits deze veilig en effectief zijn. Mensen met reuma zijn ook bereid hun medicatie af te bouwen om kosten te besparen, terwijl ze nog steeds effectieve behandelingen krijgen.
Kostenvergelijkingen zijn moeilijk
Het vergelijken van kosten bij ontstekingsziekten is complex vanwege verschillen tussen mensen met reuma en de ziektelast die zijn ervaren. Er zijn ook verschillen in de kosten tussen verschillende vormen van reuma. Deze verschillen maken het moeilijk om eenvoudige kostenvergelijkingen te maken.