De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland ondersteunt samen met haar partner Eli Lilly Nederland de campagne “I’m Fine, Are Your Really?”, die in 2016 gestart is.

Met de campagne “I’m Fine, Are You Really?” willen ReumaZorg Nederland en Eli Lilly Nederland gezamenlijk bijdragen aan het doel om reumapatiënten aan te moedigen hun verhaal te vertellen over leven met deze ziekte. Dit helpt niet alleen henzelf maar inspireert ook hun omgeving en andere reumapatiënten. Het stimuleert reumapatiënten om openhartiger te zijn over de strijd die zij iedere dag leveren.

Nieuwe campagne 2017 I’m Fine Are You Really (IFAYR)
Na de introductie van I’m Fine Are You Really (IFAYR) 1.0 vorig jaar, hebben we gezien hoezeer mensen met reumatoïde artritis (RA) zich in het verhaal van Jane herkennen. Daarom vinden we het belangrijk om het verhaal van Jane te blijven vertellen en kondigen wij met trots de lancering van de film I’m Fine Are You Really 2.0 aan.

Met de film “I’m Fine Are You Really?” 2.0 willen we wederom aandacht vragen voor de stille strijd die mensen met reumatoïde artritis (RA), zowel lichamelijk als emotioneel, elke dag leveren. Want als zij zeggen dat het goed gaat, is dat dan echt zo? We weten dat mensen met RA vaak terughoudend zijn over de mate waarin RA van invloed is op hun leven: ze zijn zich niet altijd bewust van de mate waarin de ziekte hun leven beïnvloedt of willen dit niet toegeven aan zichzelf. Laat staan aan de mensen in hun omgeving. Daardoor nemen ze vaak meer hooi op hun vork dan goed voor hen is. Deze film is opgesteld in samenwerking met artsen en patiënten in heel Europa en hiermee willen we RA-patiënten aanmoedigen om openhartig te zijn over wat “Het gaat goed” echt betekent zodat er ook daadwerkelijk iets gaat veranderen. Want veel RA-patiënten die elke dag een stille strijd voeren, durven dit niet eens met hun arts te delen. Terwijl onderzoek (1) uitwijst dat het goed is om toe te geven, dat het niet zo goed gaat. Bovendien draagt voor veel patiënten verlichting van hun alledaagse zorgen serieus bij aan een algeheel gevoel van welzijn en kwaliteit van leven. Hoewel de resultaten op lange termijn zijn verbeterd, betekent het niet dat iedereen met RA altijd een lage ziekteactiviteit heeft of in remissie is. Juist daarom is het zo belangrijk om erover te blijven praten.

I’m Fine Are You Really 2.0. pakt de draad van de eerste film weer op. Jane komt bij de arts en neemt plaats in zijn spreekkamer. Dr. McKean vraagt Jane: “Hoe gaat het vandaag?”. Jane wil daarop antwoorden “Het gaat goed”, maar voordat zij de kans hiervoor krijgt, ziet zij in gedachte haar echtgenoot en dochter voor zich die haar dezelfde vraag stellen, maar haar daar ook direct bij uitdagen om nu eens te vertellen hoe zij zich echt voelt. Zij wijzen haar op gebeurtenissen uit haar leven en hoe die hun dagelijks leven beïnvloeden. Door middel van terugblikken naar fragmenten uit de eerste film “I’m Fine Are You Really” 1.0 wordt Jane met haar neus op de feiten gedrukt over de stille strijd die zij dagelijks levert. Waardoor Jane Dr. McKean een eerlijk antwoord geeft op de vraag “Hoe gaat het?”.

Herken jij jezelf als iemand die eigenlijk altijd zegt dat het goed met je gaat? Of ken jij iemand in je omgeving die dit altijd doet? Kijk dan naar I’m Fine Are You Really 2.0 en ga het gesprek aan.

Het project “I’m Fine, Are Your Really?” is een samenwerking van Eli Lilly Nederland en de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland. Met “I’m Fine, Are You Really?” willen ReumaZorg Nederland en Eli Lilly Nederland gezamenlijk bijdragen aan het doel om reumapatiënten aan te moedigen hun verhaal te vertellen over leven met deze ziekte. Dit helpt niet alleen henzelf maar inspireert ook hun omgeving en andere reumapatiënten. Het stimuleert reumapatiënten om openhartiger te zijn over de strijd die zij iedere dag leveren.

(1) Taylor PC . J Int Med Res. 2010;38:1213-24. 2. Gossec et al. RMD Open 2015;1:e000019 doi:10.1136/rmdopen2014000019.

“I’m Fine, Are You Really?”

Hoe vaak zeg jij, als reumapatiënt, dat jij je goed voelt terwijl dit eigenlijk niet zo is? Of hoor jij, als familie, vriend of behandelaar van een reumapatiënt, altijd dat zij zich goed voelen?

Patiënten met reuma laten vaak weinig merken over de daadwerkelijke impact van deze ziekte op hun leven. Ze hebben het soms zwaarder dan zij zelf willen toegeven en laten dat zeker niet altijd blijken. Daardoor nemen zij vaak meer hooi op hun vork dan dat eigenlijk goed voor hen is.

Met de campagne “I’m Fine, Are You Really?” vragen wij aandacht voor deze stille strijd die reumapatiënten, zowel lichamelijk als emotioneel, elke dag leveren. Wij willen reumapatiënten aanmoedigen om een openhartig gesprek te voeren met hun arts over hoe zij zich echt voelen. Omgekeerd willen we artsen stimuleren om patiënten te laten weten dat het oké is om te zeggen dat het niet zo goed gaat.

De infographic met daarin meer informatie over “I’m Fine, Are You Really?”, kan hierbij helpen. Het is namelijk oké om te zeggen dat het niet zo goed gaat.

Herken jij jezelf als iemand die eigenlijk altijd zegt dat het goed met je gaat? Of ken jij iemand in je omgeving die dit altijd doet? Kijk dan deze video’s en ga het gesprek aan.