Veel mensen hebben gewrichtsklachten en weten niet goed wanneer ze daarmee naar de huisarts moeten stappen. Ze blijven te lang met hun klachten rondlopen. Terwijl een vroege diagnose van reuma en een snelle behandeling cruciaal is om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Elke van Delft is onderzoeker bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Zij heeft een digitale keuzehulp ontwikkeld die iedereen met gewrichtsklachten zelf thuis kan invullen. Deze keuzehulp berekent het risico op een reumatische ziekte en kan het advies geven om naar de huisarts te gaan. De vraag is alleen, hoe kunnen we ervoor zorgen dat patiënten er ook echt gebruik van maken? Wat is ervoor nodig om te zorgen dat huisartsen en reumatologen de uitkomst van de keuzehulp serieus nemen? We gaan samen op zoek naar het antwoord tijdens onze themabijeenkomst op zaterdag 5 oktober 2019.
Op zaterdag 5 oktober 2019 organiseren we onze themabijeenkomst die in het teken staat van een digitale keuzehulp bij de eerste reumatische klachten.
Presentatie: ‘Adequate verwijzing naar de reumatoloog verbeteren’
Veel mensen hebben gewrichtsklachten. Voor de huisarts kan het moeilijk zijn om in te schatten welke van deze patiënten een reumatische ziekte hebben. Slechts 1 op de 5 patiënten die door de huisarts worden doorverwezen naar de reumatoloog heeft een reumatische ziekte. Dat betekent dat er nu onnodig hoge kosten voor de gezondheidszorg zijn en verlies van het eigen risico voor de patiënt. Daarnaast worden sommige mensen die wél een reumatische ziekte hebben, nu pas laat doorverwezen naar de reumatoloog. Terwijl het juist voor reumatische ziekten belangrijk is om vroeg te diagnosticeren en te starten met behandeling om zoveel mogelijk schade te voorkomen. Onderzoeker Elke van Delft van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam denkt dat het noodzakelijk is om de huisartsen te ondersteunen in hun keuze om een patiënt wel of niet door te verwijzen. Want wat is de beste manier om huisartsen te ondersteunen?
Focusgroep: ‘Geef patiënt de regie in eigen hand’
Niet alleen is het voor huisartsen moeilijk om een reumatische ziekte te herkennen, het kan voor patiënten ook lastig zijn om te herkennen met welke klachten ze naar de dokter moeten. Daarvoor is een digitale keuzehulp ontwikkeld die iedereen met gewrichtsklachten zelf thuis kan invullen. Deze keuzehulp berekent het risico op een reumatische ziekte en kan het advies geven om naar de huisarts te gaan voor een doorverwijzing naar de reumatoloog. Maar is daar wel draagvlak voor? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat patiënten er ook echt gebruik van maken? Wat is ervoor nodig om te zorgen dat huisartsen en reumatologen de uitkomst van de keuzehulp serieus nemen? Op die en nog veel meer vragen zoeken wij een antwoord. Tijdens de focusgroep gaan we op zoek naar de percepties en ideeën van mensen met reuma.
Belangstelling om eens mee te praten?
U kunt uw aanmelding doorgeven via: [email protected]
U krijgt dan bericht van ons.
- Wat? Themabijeenkomst ‘Digitale keuzehulp bij eerste reumatische klachten’
- Wanneer? Zaterdag 5 oktober 2019
- Waar? Utrecht
- Hoe laat? 10.30-13.30 uur