Deuk na injectie Triamcinolonacetonide

Bijwerkingen van injectie Triamcinolonacetonide

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dertien meldingen van deuken in de huid na injectie met Triamcinolonacetonide. De injecties werden op verschillende plaatsen gegeven zoals de bovenarm, het bovenbeen of de bil. Is u hetzelfde overkomen? Meld dit dan ook bij Lareb. 

Bij de 13 patiënten die een melding deden bij Lareb, ontstond na enige tijd een duidelijk zichtbare deuk op de plaats waar de injectie was gegeven. In sommige gevallen was dit na maanden tot een jaar nog niet verdwenen. Twee patiënten werden doorverwezen naar een plastisch chirurg voor behandeling.

Over Triamcinolonacetonide
Triamcinolonacetonide (merknaam Kenacort®) behoort tot de groep geneesmiddelen die corticosteroïden worden genoemd. Het middel kan in een gewricht, in de slijmbeurs of in de peesschede worden gespoten. Triamcinolonacetonide wordt gebruikt bij zeer veel aandoeningen waarbij plaatselijke ontstekingsverschijnselen een rol spelen. Zoals bij gewrichtsklachten, schouderklachten, tenniselleboog, jicht en reumatoïde artritis.

Bijsluiter
Hoewel atrofie wel vermeld staat in de bijsluiter, is het waarschijnlijk toch niet duidelijk voor patiënten dat deze bijwerking kan optreden. Ook wordt niet vermeld dat het mogelijk niet vanzelf weer weg gaat. De techniek bij het injecteren speelt een rol bij deze bijwerking. In de officiële productinformatie wordt wel gewaarschuwd over de methode van injecteren om deukjes in de huid (subcutane atrofie) te voorkomen.

Herkent u zich in deze klachten?
Dan vragen wij u hier melding van te maken bij Lareb.

Bron:  Artikel: ‘Deuk na injectie Triamcinolonacetonide’, Nieuwsbrief Bijgelicht Maart 2018

Comments are closed.