“De wachtkamer’’ wint Nederlandse Edgar Stene schrijfwedstrijd 2023
Ieder jaar zet de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland de Edgar Stene schrijfwedstrijd uit op Nederlandse bodem. De winnaar van de Nederlandse schrijfwedstrijd doet mee aan de Europese schrijfwedstrijd. Dit jaar stond de wedstrijd in het teken van communicatie met je arts. Verschillende deelnemers zonden mooie verhalen in rondom het thema “Hoe een betere communicatie met mijn arts mijn leven met reuma verbeterde’’. Zaterdag 11 februari vond de uitreiking plaats in Utrecht. Met dank aan PGOsupport was de uitreiking ook live vanuit huis te volgen. Wie was de prijswinnaar van deze wedstrijd?
Praten over je reuma is niet altijd gemakkelijk. Toch is het belangrijk om dat goede gesprek wel met je arts of verpleegkundige te kunnen voeren. Een goede communicatie bepaalt immers voor een groot gedeelte het succes van je behandeling. De deelnemers aan de Edgar Stene wedstrijd schreven mooie verhalen over hoe de communicatie met hun arts hun leven heeft beïnvloed. De schrijfwedstrijd leverde 3 prijswinnaars op.
Eerste prijswinnaar: Stefanie Hulst
Stefanie Hulst behaalde met haar persoonlijke verhaal “De wachtkamer” de eerste prijs. Je leest het verhaal op: https://reumazorgnederland.nl/edgar-stene-prijs-2023-stefanie/
Stefanie begint haar verhaal met een scène in de wachtkamer. De schrijfster zit ongemakkelijk op een plastic wachtkamerstoel. Naast haar zit een moeder die verslagen naar haar zoontje kijkt. Hij zoekt driftig tussen de boekjes waarbij hij van de ene pijnlijke voet op de andere wiebelt. De schrijfster herkent zichzelf in zowel de moeder als haar zoon.
Stefanie beschrijft op kwetsbare wijze hoe de communicatie met haar arts in de eerste fase van haar ziekte vooral verloopt: eenzijdig, paternalistisch en soms ook veroordelend. Ze voelt zich machteloos.
In haar verhaal beschrijft Stefanie hoe de communicatie met haar arts naarmate de tijd verstrijkt gelukkig verbetert. De reumatoloog betrekt Stefanie bij haar behandeling en vraagt haar wat zij zelf eigenlijk wil. Dit voelt als een bevrijding. Eindelijk voelt Stefanie zich gehoord. Ze gaat nu samen met haar arts op zoek naar de juiste behandeling. Stefanies verhaal laat op sprekende wijze zien hoe een goede communicatie met je arts je hele leven kan verbeteren.
Het verhaal ‘De Wachtkamer’ doet namens Nederland mee aan de Europese Edgar Stene schrijfwedstrijd voor mensen met reuma. Op Woensdag 15 maart krijgt RZN te horen of Stefanie’s verhaal ook op EULAR niveau in de prijzen valt. Hierover verschijnt direct een nieuwsbericht op de website van RZN.
Tweede prijswinnaar: Astrid Sibbes
Met haar inspirerende verhaal “Artsen zijn net echte mensen” is Astrid Sibbes de tweede prijswinnaar. Je leest het verhaal op: https://reumazorgnederland.nl/edgar-stene-prijs-2023-astrid/
De titel van Astrids verhaal zet je aan het denken. Volgens Astrid begint een goede communicatie tussen arts en patiënt met hoe beide partijen elkaar zien. Astrid beschrijft hoe ze die communicatie door de jaren heen ziet veranderen. Waar de arts vroeger op een voetstuk stond, zien we hem of haar nu meer als compagnon.
Hoewel Astrid al op jonge leeftijd de diagnose reuma krijgt, heeft ze geen boodschap aan een onderdanige houding tegenover haar arts. “Ieder mens is immers gelijk.” zo schrijft ze. “En als patiënt heb je altijd het recht om te weten hoe het zit en waar je aan toe bent. Daarom moet je je arts altijd kunnen vragen om dingen nog eens te herhalen in ‘gewone mensen taal’.”
Astrid beschrijft in haar verhaal hoe de expertise van haar arts en haar eigen 40 jaar lange ervaring elkaar kunnen aanvullen. Samen zorgen zij voor goede, succesvolle communicatie. Daarbij is het belangrijk dat je als patiënt ook zelf de regie neemt en aangeeft waar je graag over wil praten. Een arts kan geen gedachten lezen. “Want wees nou eerlijk,” schrijft Astrid, “Artsen zijn net echte mensen.”
Derde prijswinnaar: Naduah Wahlbrinck
Naduah wint met haar mooie verhaal “De kracht van niets meer kunnen’’ de derde prijs. Je leest het verhaal op: https://reumazorgnederland.nl/edgar-stene-prijs-2023-naduah/
Naduah vertelt in haart verhaal hoe de artsen haar klachten in eerste instantie in twijfel trekken. Zijn deze ‘klachten’ niet een manier om negatieve aandacht te vragen? Wanneer Naduah verhuist, verwijst de nieuwe huisarts haar gelukkig wel meteen door naar een reumatoloog. Dat is het begin van een lang en zwaar traject, waarin Naduah verschillende behandelingen ondergaat. Uiteindelijk wisselt ze zelfs van reumatoloog. Wanneer deze reumatoloog aangeeft niet meer te weten wat hij nog voor Naduah kan doen, schrikt ze behoorlijk. Wat nu?
Ze schrijft: “Ondanks dat alles om mij heen instortte en er geen sprankje hoop meer over was gaf deze arts (en dat doet hij nog steeds) mij het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Open communicatie en gehoord worden maakte het verschil.” Naduah vertelt ook eerlijk over haar eigen aandeel in een goede communicatie. “Vroeger verwachtte ik dat mensen mij het antwoord kwamen brengen, terwijl ik niet open was over wat er speelde.” Soms is het ook moeilijk om te zeggen waar je mee zit. Haar tip: schrijf het op! En neem iemand mee naar je afspraak met de reumatoloog: twee horen altijd meer dan één.
Eervolle vermeldingen
Naast de prijswinnaars verdienden zes deelnemers een eervolle vermelding en een attentie voor hun persoonlijke en inspirerende verhaal.
Lees alle verhalen! Je vindt deze op https://reumazorgnederland.nl/verhalen-over-leven-met-reuma-es-prijs-2023/
Gefeliciteerd!
De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland wil iedereen dan ook hartelijk bedanken voor hun inzending. De komende weken zullen we alle ingezonden verhalen als nieuwsbericht delen op onze website.
Over de Edgar Stene prijs
Ieder jaar zet de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland de Edgar Stene schrijfwedstrijd voor mensen met reuma uit. Mensen met reuma krijgen de kans om te vertellen over hun eigen ervaringen, dromen en verwachtingen. De Edgar Stene schrijfwedstrijd is een initiatief van EULAR, de Europese koepel van de reumatologie, en is bedoeld om meer aandacht te vragen voor mensen met reuma. Het winnende verhaal van Stefanie Hulst doet mee aan de internationale Edgar Stene prijs. Later deze week maken wij bekend of Stefanie ook een internationale prijs heeft behaald.