In het onderzoek naar de strijd tegen COVID-19 ligt de nadruk op de rol van antistoffen. Antistoffen herkennen een virus als een indringer. Zij ruimen virusdeeltjes op uit het lichaam. Er is nu een vermoeden dat een ander deel van het immuunsysteem ook een belangrijke rol speelt in de strijd tegen COVID-19. Dit zijn namelijk de T-cellen.
3 Afweerlinies
Het immuunsysteem is opgebouwd uit meerdere afweerlinies. De eerste afweerlinie bestaat uit de barrières van o.a. je huid en je slijmvliezen. De tweede afweerlinie is je immuunsysteem. Je immuunsysteem kan verschillende ziekteverwekkers aanpakken, door een samenwerking van verschillende cellen. De laatste afweerlinie bestaat ook uit meerdere soorten cellen. De T-cellen behoren tot deze afweerlinie. Zij hebben de rol om beschadigde cellen in het lichaam op te ruimen.
T-cellen en het ‘onthouden’ van infecties uit het verleden
Er zijn aanwijzingen uit onderzoek dat T-cellen infecties uit het verleden kunnen onthouden. Daardoor kunnen T-cellen ziekteverwekkers uit het verleden weer bestrijden als ze opnieuw opduiken. Dit betekent dat je mogelijk ook zonder traceerbare antistoffen van COVID-19 in je bloed, immuniteit kan hebben opgebouwd tegen COVID-19 dankzij de geheugen-immuuncellen. Deze geheugen-immuuncellen kunnen naar verwachting snel in actie komen als het virus opnieuw opduikt in je lichaam. Wanneer je COVID-19 nog een keer zou krijgen, zou dit betekenen dat de gevolgen van de tweede infectie milder kunnen zijn.
Bron: Financial Times: zijn T-cellen de missing link bij immuniteit COVID-19?