De rol van de reumaverpleegkundige
De reumaverpleegkundige speelt een belangrijke rol bij de behandeling van mensen met reuma. Zij kan namelijk de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met reuma verbeteren. Op woensdag 15 februari organiseerde EULAR PARE een webinar over wat een reumaverpleegkundige allemaal doet en wat zij kan betekenen voor mensen met reuma. Ook kwam aan bod hoe belangrijk het is dat er meer reumaverpleegkundigen bij komen. Daarom zouden meer zorgverleners zich moeten specialiseren tot reumaverpleegkundige.
Wat doet een reumaverpleegkundige?
Het werk van een reumaverpleegkundige is uiteenlopend. Zo begeleidt de reumaverpleegkundige mensen met reuma en geeft zij bijvoorbeeld uitleg en advies. Dat kan onder andere gaan over ziekteverschijnselen, over hulpmiddelen en aanpassingen, over relaties en intimiteit, of over voeding en leefstijl. Deze extra uitleg kan onzekerheden bij mensen met reuma wegnemen. Maar de reumaverpleegkundige biedt ook hulp bij het opstarten van medicatie. En ze kan je doorverwijzen naar andere zorgverleners of instanties, zoals een fysiotherapeut of ergotherapeut. Daarnaast kun je bij de reumaverpleegkundige komen voor controle of voor onderzoeken.
Verder biedt de reumaverpleegkundige ondersteuning om je leren om te gaan met reuma in het dagelijks leven. Zowel op psychisch, emotioneel als sociaal gebied. Samen kunnen jullie op een rijtje zetten wat voor jou belangrijk is en waar jij misschien extra ondersteuning bij nodig hebt. Zo leer je omgaan met de gevolgen van reuma en krijg je een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Ook op financieel gebied kan de reumaverpleegkundige veel betekenen, bijvoorbeeld in het bespreken van werkmogelijkheden of bij het aanvragen van financiële vergoedingen. Je kunt eigenlijk met al je vragen bij de reumaverpleegkundige terecht en daarom is zij onmisbaar bij de behandeling. Reumaverpleegkundigen begrijpen goed welke zorgen mensen met reuma hebben en weten welke implicaties reuma heeft. De relatie die je hebt met je reumaverpleegkundige is vaak ook persoonlijker dan die met je reumatoloog.
Reumaverpleegkundige in Tanzania
Tijdens het webinar vertelde Rehema Minde, reumaverpleegkundige in een kliniek in Tanzania, over haar ervaringen. De kliniek waar Rehema werkt is een van de eerste in het land die gespecialiseerd is in reuma. Er is nog weinig kennis over reuma in Tanzania, waardoor weinig mensen een passende behandeling krijgen. De kliniek probeert dit probleem tegen te gaan. Rehema werkt hier samen met twee reumatologen en een fysiotherapeut. Allemaal hebben ze cursussen gevolgd, onder andere van EULAR, om meer te leren over reuma en de rol van de reumaverpleegkundige.
Rehema geeft mensen in de kliniek bijvoorbeeld uitleg over hun aandoening en over het belang van medicatie. Veel mensen in Tanzania denken namelijk dat traditionele kruiden ze kunnen helpen, maar deze middelen kunnen de medicatie juist verstoren. De taak van Rehema is om mensen te vertellen over het gevaar van deze middelen en om ze te overtuigen hun medicatie te gebruiken. Dit durven zij vaak wel met de reumaverpleegkundige te bespreken, maar minder met de reumatoloog. Daarom is het zo belangrijk dat er een reumaverpleegkundige is.
Meer kennis nodig
Volgens Rehema is het belangrijk dat er meer kennis over reuma komt in Tanzania. Veel mensen beseffen namelijk niet dat het even kan duren voor een behandeling aanslaat, maar dat ze wel medicatie moeten blijven gebruiken. Ook is het belangrijk dat andere verpleegkundigen meer leren over reuma. Zij kunnen bijvoorbeeld leren wat de tekenen en symptomen van reuma zijn en hoe deze tot uiting komen bij de verschillende vormen van reuma. Ook moeten zij leren hoe belangrijk het is om iemand met reuma door te verwijzen naar een gespecialiseerde kliniek. Nog beter is het als verpleegkundigen zelf een training tot reumaverpleegkundige volgen. In Tanzania is dit wel lastig, omdat er weinig onderwijs over reuma beschikbaar is. Rehema hoopt dat er meer bewustzijn komt over het belang van kennis over reuma en dat meer mensen hier in de toekomst onderwijs over kunnen volgen. Zo kunnen mensen met reuma geholpen worden.
Opleidingen tot reumaverpleegkundige
In het webinar werd ook aandacht besteed aan opleidingen om reumaverpleegkundige te worden. Reumatoloog Florian Schuch is betrokken bij de scholing van reumaverpleegkundigen in de Rheumatology Assistants of the German Rheumatology Academy. Dit programma biedt verschillende cursussen aan. Daarin leren verpleegkundigen bijvoorbeeld over de verschillende reumatische ziekten, over de oorzaken, hoe vaak reuma voorkomt, hoe de diagnose wordt gesteld en welke behandelingen er bestaan. Daarnaast komt in de cursussen aan bod welke uitdagingen mensen met reuma kunnen tegenkomen, zoals in hun werk of in het hebben van een kinderwens. In een cursus voor gevorderden leren reumaverpleegkundigen ook hoe je samen met iemand met reuma tot een behandeling komt en hoe je hierover communiceert. Reumaverpleegkundigen kunnen ook opfriscursussen volgen, zodat ze hun kennis up to date houden. Dat is nodig, omdat de reumatologie nog erg in ontwikkeling is. Zo worden er nieuwe medicijnen ontwikkeld, waar reumaverpleegkundigen kennis over moeten hebben.
Ook EULAR biedt verschillende programma’s aan voor reumaverpleegkundigen. Zo bestaan er online en live cursussen, en bieden ze ook subsidies en beurzen aan. Daarmee kunnen verpleegkundigen bijvoorbeeld klinieken bezoeken of een training bekostigen. Daarnaast biedt EULAR gratis leermaterialen aan, zoals webinars, studiegroepen, handleidingen en modules.
Over EULAR PARE
EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology) is een Europees samenwerkingsverband tussen wetenschappelijke verenigingen, organisaties van zorgprofessionals en nationale patiëntenorganisaties. Binnen EULAR werken de nationale patiëntenorganisaties samen in EULAR PARE. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) is namens Nederland lid van EULAR PARE.