Cursus hardlopen met reuma

Daag uzelf uit en ga voor een 12 weekse hardlooptraining speciaal gericht op mensen met reuma

Heeft u ontstekingsreuma en houdt u wel van een sportieve uitdaging? Dan kunt u binnenkort op verschillende locaties in Nederland terecht voor een bijzondere training hardlopen met reuma. In 12 weken leren alle deelnemers om 30 minuten achtereen op hun eigen tempo hard te lopen. Ga fit de zomer in en doe mee. 

Het Hardlopen met Reuma programma is een trainingsprogramma waarbij de deelnemers 12 weken trainen met als doel verbetering van looptechniek, coördinatie, spierkracht en conditie. Er is één vaste groepstraining in de week; daarnaast één of twee ‘huiswerktrainingen’. Naast rustig aan beginnen met hardlopen, afgewisseld met wandelen, wordt er veel aandacht gegeven aan kracht-, techniek- en coördinatie. Deze oefeningen zijn erg geschikt om blessures te voorkomen en het hardlopen makkelijker te maken. Uitgangspunt bij dit trainingsprogramma is dat het voor elk individu persoonlijk kan worden aangepast.

De kosten
De cursus kost € 85,- voor 12 weken. Voor deze € 85,- krijgt u een professionele en enthousiaste trainer die de groepslessen doet en klaar staat voor individuele vragen. Daarnaast krijgt u een opbouwschema op het gebied van hardlopen en krachtoefeningen die u helpen om op eigen tempo op te bouwen. Verder krijgt u een gids waarin reuma specifieke aandachtpunten worden behandeld, naast reguliere tips voor de (beginnende) hardloper. En zal de trainer wekelijks mails sturen met achtergrond informatie. Ook zijn er goede contacten met reumatologen en fysiotherapeuten die ook bij veel trainingen aanwezig zullen zijn. Dit is onder andere van belang om reumaklachten van reguliere hardloopklachten te scheiden en te adviseren hoe daarmee om te gaan.

Reumaspecifiek
De trainers worden geïnformeerd en ondersteund door reumatologen uit de regio waar de trainingen plaatsvinden.

Dr. Irene Bultink en dr. Wilfred Peter hebben meegewerkt aan de inhoud van de Hardlopen met reuma cursus en handleiding. Het is niet heel anders dan regulier hardlopen. Toch zijn er verschillende aandachtspunten en tips in die het hardlopen leuker en makkelijker kunnen maken.

Voor wie?
De trainingen zijn ontworpen voor mensen met een vorm van ontstekingsreuma. Dit zegt niet dat een ander niet mee mag of kan doen. De cursus is ook geschikt gebleken voor andere fysieke klachten of mindere belastbaarheid. U kunt dit overleggen met de loopgroep in uw regio.

De trainingen zijn niet gemaakt voor mensen met ernstige artrose of ernstige erosieve afwijkingen en/of een gewrichtsprothese (in heup, knie, enkel of voet); ernstige statiekafwijking; fibromyalgie c.q. specifieke chronische pijn. Sowieso is het aan te raden met uw reumatoloog te overleggen, voordat u met de cursus start. Zeker als u een van bovenstaande kenmerken heeft.

Aanmelden
Aanmelden gaat via deze website. De hoop is dat de cursus in meer steden aan wordt geboden. Medewerking van de reumatologen en een fysiotherapeut in de betreffende stad is hierbij wel een vereiste, zowel voor de werving als de begeleiding. Informatie over de komende cursussen vind u hier onder:

Het inschrijven voor een cursus naar keuze doet u hier!

Amsterdam
In Amsterdam start de 12-weekse cursus op woensdag 18 april 2018 om 18.30 bij Phanos in het Olympisch Stadion. De trainingen worden gegeven door Gerard Bouwman van Phanos in samenwerking met dr. Wilfred Peter van Reade* en dr. Irene Bultink van het VUmc*. Voor meer informatie neemt u contact op met: Ron Jansen, verenigingsmanager@phanos.amsterdam.

Haarlem
In april zal er ook een cursus starten in Haarlem. Startdatum en tijd worden nog bekend gemaakt. Inschrijven kan al wel, dan houden we u op de hoogte. Rob Vreenegoor van Runnersworld Haarlem geeft de training en wordt ondersteund door Nicole Cremers van FysioExpert. Voor meer informatie neemt u contact op met: Rob Vreenegoor, info@runnersworldhaarlem.nl.

Breda
Woensdag 11 april 2018 start de 12-weekse cursus om 19.00 uur. Berry van Loperscompany gaat de training geven. Sportfysiotherapeute (MSc), Jaentien Koperberg van Van Zuilichemzorg gaat hem ondersteunen. Cathelijne Appels (reumatoloog) en Tessa Appels (sportarts), beide werkzaam bij Amphia ziekenhuis*, zijn ook nauw betrokken bij het hardloopproject in Breda. Voor meer informatie neemt u contact op met: Berry Snoeren, b.snoeren@byberrys.nl.

Rotterdam
De kick-off in Rotterdam is op woensdag 7 maart om 19.30 in de Maasstadzaal bij het Maasstad Ziekenhuis. Daar zullen o.a. hardlopers met reuma, een reumatoloog, fysiotherapeut, trainer en iemand van de organisatie spreken. Iedereen is welkom! Op vrijdagavond 20 april om 19.00 uur start de 12-weekse cursus bij AV PAC. Deze wordt gegeven door Ivan Balenovic van SOcial Fit. De cursus in Rotterdam wordt ondersteund door het Maasstad ziekenhuis*, Runnersworld en Boddé & Zuiderent fysiotherapie. Voor meer informatie neemt u contact op met: Ivan Balenovic, ivan@social-fit.nl.

Walcheren
De 12-weekse cursus start op woensdag 11 april om 19.00 uur bij fysiofitness de Driehoek* in Serooskerke. De infoavond is op 4 april 19.00 uur. Ook bij Fysiofitness de Driehoek. Deze cursus wordt gegeven door Willy de Nooijer, en ondersteund door Anita van Westen (reumaverpleegkundige) en Els Baas (fysiotherapeut). Voor meer informatie neemt u contact op met: Els baas, els@fysiofitnessdedriehoek.nl.

Nijmegen
Op donderdag 12 april start de 12-weekse cursus in Nijmegen. Alida Leeuw gaat de training geven. De ondersteuning vanuit de st. Maartenskliniek* komt van Fleur Poelkens, Léon Schoonhoven, Medical Service malden en Miranda Boonstra. Voor meer informatie neemt u contact op met: Alida Leeuw, alida@ladyrun.nl.

Utrecht
In Utrecht zijn er plannen om vanuit Fysiotherapie Utrecht oost voorjaar 2018 te gaan starten. Voor meer informatie neemt u contact op met: Jenneke Bouman, j.bouman@fysiopraktijk.nl.

Ede
In Ede zijn er plannen om van uit de Gelderse Vallei in najaar 2018 te gaan starten. Voor meer informatie neemt u contact op met: Bernadette ter Heurne, heurneb@zgv.nl.

*Ook wanneer u geen cliënt bent bij een van bovenstaande zorginstellingen, bent u meer dan welkom om mee te doen.

Hardloopcursus met Reuma ook in uw stad?
Wij horen het graag wanneer u geïnteresseerd bent in het organiseren van de Hardlopen met Reuma trainingen in uw regio. Stuur bij interesse een e-mail naar sportloket@reade.nl, dan krijgt u alle informatie om de cursus op te starten. Om een cursus te starten raden we aan om alvast een goede trainer, fysiotherapeut en ondersteunende reumatoloog en afdeling reumatologie te hebben.

Wanneer u in een regio woont waar de cursus niet wordt aangeboden, kunt u hieronder een handleiding en bijbehorende oefeningen downloaden. We raden dan aan u alsnog bij een (beginners) loopgroep aan te sluiten en de handleiding met de trainer te bespreken. Het aanleren van, onder andere, een goede looptechniek kan het best in het bijzijn van een goede trainer.

Bron: Hardlopen met reuma

 

 

Comments are closed.