Cursus hardlopen met reuma

Daag uzelf uit en ga voor een 12 weekse hardlooptraining speciaal gericht op mensen met reuma

Heeft u ontstekingsreuma en houdt u wel van een sportieve uitdaging? Dan kunt u op verschillende locaties in Nederland terecht voor een bijzondere training hardlopen met reuma. In 12 weken leren alle deelnemers om 30 minuten achtereen op hun eigen tempo hard te lopen. Op de meeste locaties starten vanaf september weer nieuwe trainingen.

Het Hardlopen met Reuma programma is een trainingsprogramma waarbij de deelnemers 12 weken trainen met als doel verbetering van looptechniek, coördinatie, spierkracht en conditie. Er is één vaste groepstraining in de week; daarnaast één of twee ‘huiswerktrainingen’. Naast rustig aan beginnen met hardlopen, afgewisseld met wandelen, wordt er veel aandacht gegeven aan kracht-, techniek- en coördinatie. Deze oefeningen zijn erg geschikt om blessures te voorkomen en het hardlopen makkelijker te maken. Uitgangspunt bij dit trainingsprogramma is dat het voor elk individu persoonlijk kan worden aangepast.

De kosten
De cursus kost € 85,- voor 12 weken. Voor deze € 85,- krijgt u een professionele en enthousiaste trainer die de groepslessen doet en klaar staat voor individuele vragen. Daarnaast krijgt u een opbouwschema op het gebied van hardlopen en krachtoefeningen die u helpen om op eigen tempo op te bouwen. Verder krijgt u een gids waarin reuma specifieke aandachtpunten worden behandeld, naast reguliere tips voor de (beginnende) hardloper. En zal de trainer wekelijks mails sturen met achtergrond informatie. Ook zijn er goede contacten met reumatologen en fysiotherapeuten die ook bij veel trainingen aanwezig zullen zijn. Dit is onder andere van belang om reumaklachten van reguliere hardloopklachten te scheiden en te adviseren hoe daarmee om te gaan.

Reumaspecifiek
De trainers worden geïnformeerd en ondersteund door reumatologen uit de regio waar de trainingen plaatsvinden.

Dr. Irene Bultink en dr. Wilfred Peter hebben meegewerkt aan de inhoud van de Hardlopen met reuma cursus en handleiding. Het is niet heel anders dan regulier hardlopen. Toch zijn er verschillende aandachtspunten en tips die het hardlopen leuker en makkelijker kunnen maken.

Voor wie?
De trainingen zijn ontworpen voor mensen met een vorm van ontstekingsreuma. Dit zegt niet dat een ander niet mee mag of kan doen. De cursus is ook geschikt gebleken voor andere fysieke klachten of mindere belastbaarheid. U kunt dit overleggen met de loopgroep in uw regio.

De trainingen zijn niet gemaakt voor mensen met ernstige artrose of ernstige erosieve afwijkingen en/of een gewrichtsprothese (in heup, knie, enkel of voet); ernstige statiekafwijking; fibromyalgie c.q. specifieke chronische pijn. Sowieso is het aan te raden met uw reumatoloog te overleggen, voordat u met de cursus start. Zeker als u een van bovenstaande kenmerken heeft.

Aanmelden:
U kunt zich via de link aanmelden voor een training.

Informatie over de komende cursussen vind u hier onder:

Amsterdam
In Amsterdam start de 12-weekse cursus bij voldoende inschrijvingen, op woensdag 12 september 2018 om 18.30 bij Phanos in het Olympisch Stadion. De trainingen worden gegeven door Gerard Bouwman van Phanos in samenwerking met dr. Wilfred Peter van Reade* en dr. Irene Bultink van het VUmc*. Voor meer informatie neemt u contact op met: Ron Jansen, verenigingsmanager@phanos.amsterdam.

Haarlem
In september 2018 zal er een nieuwe cursus starten in Haarlem. Startdatum en tijd worden nog bekend gemaakt. Inschrijven kan al wel, dan houden we u op de hoogte. Rob Vreenegoor van Runnersworld Haarlem geeft de training en wordt ondersteund door Nicole Cremers van FysioExpert. Voor meer informatie neemt u contact op met: Rob Vreenegoor, info@runnersworldhaarlem.nl.

Rotterdam
De 12- weekse cursus start vrijdag 7 september 2018 om 19.00 uur bij Parkeerplaats Langepad 30 (bij het waterpunt). Doel is om na de cursus een 5 km run te lopen en zowel starters als mensen met enige hardloopervaring kunnen hieraan deelnemen. Deze cursus wordt gegeven door Ivan Balenovic van SOcial Fit. De cursus in Rotterdam wordt ondersteund door het Maasstad ziekenhuis*, Runnersworld en Boddé & Zuiderent fysiotherapie. Voor meer informatie neemt u contact op met: Ivan Balenovic, ivan@social-fit.nl. Mocht u deze keer niet kunnen deelnemen, start er hoogstwaarschijnlijk een nieuwe cursus in april 2019.

Walcheren
De 12-weekse cursus start op woensdag 19 september om 19.00 uur bij FysioFitness De Driehoek* in Serooskerke. De informatieavond is op 12 september om 19.00 uur. Deze vindt tevens plaats bij FysioFitness De Driehoek. De cursus wordt gegeven door Willy de Nooijer, ondersteund door Anita van Westen (reumaverpleegkundige) en Evelien Kerkhof (fysiotherapeut). Voor meer informatie neemt u contact op met: Willy de Nooijer,  willy@fysiofitnessdedriehoek.nl.

Roosendaal
De 12-weekse cursus start op zaterdag 1 september om 09.15 uur bij Sportpark Vierhoeven in Roosendaal. De informatieavond is op vrijdag 17 augustus om 19.30 uur. Deze vindt tevens plaats bij Sportpark Vierhoeven (Thordonk Nispenseweg 5 Roosendaal). De cursus wordt gegeven door Ronny Weemaes en Frank van Leusden. Zij worden ondersteund door Ronald van Broekhoeven (fysiotherapeut) en Annelies Maas (reumaverpleegkundige). Voor meer informatie neemt u contact op met: Ronald van Broekhoeven, info@vanbroekhovenfysiotherapie.nl.

Nijmegen
Op dinsdag 18 september 2018 start de (tweede) 12-weekse cursus in Nijmegen. Er vindt een  informatieavond plaats in de Sint Maartenskliniek op dinsdag 28 augustus. De training wordt gegeven door Alida Leeuw van “Beweeg je vitaal”. Ondersteuning vindt plaats vanuit de Sint Maartenskliniek door reumatoloog Fleur Poelkens en projectleider Léon Schoonhoven, en vanuit Medical Training Malden door de fysiotherapeuten John Reijnen, Annelotte Peek en Peter Dijkstra. Voor meer informatie neemt u contact op met: Alida Leeuw, alida@ladyrun.nl.

Utrecht
Op 4 september 2018 start de cursus in Utrecht. De start locatie is Restaurant Wilhelminapark Utrecht, elke dinsdag van 19.30 – 20.30 uur. Op 28 augustus zal er een informatie avond plaatsvinden van 19.30-20.30. Deze vindt plaats bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jenneke Bouman, j.bouman@fysiopraktijk.nl.

Ede
In Ede zijn er plannen om van uit de Gelderse Vallei in najaar 2018 te gaan starten. Voor meer informatie neemt u contact op met: Bernadette ter Heurne, heurneb@zgv.nl.

*Ook wanneer u geen cliënt bent bij een van bovenstaande zorginstellingen, bent u meer dan welkom om mee te doen.

Breda
Berry van Loperscompany gaat de training geven. Sportfysiotherapeute (MSc), Jaentien Koperberg van Van Zuilichemzorg gaat hem ondersteunen. Cathelijne Appels (reumatoloog) en Tessa Appels (sportarts), beide werkzaam bij Amphia ziekenhuis*, zijn ook nauw betrokken bij het hardloopproject in Breda. Voor meer informatie neemt u contact op met: Berry Snoeren, b.snoeren@byberrys.nl.

Hardloopcursus met Reuma ook in uw stad?
Wij horen het graag wanneer u geïnteresseerd bent in het organiseren van de Hardlopen met Reuma trainingen in uw regio. Stuur bij interesse een e-mail naar sportloket@reade.nl, dan krijgt u alle informatie om de cursus op te starten. Om een cursus te starten raden we aan om alvast een goede trainer, fysiotherapeut en ondersteunende reumatoloog en afdeling reumatologie te hebben.

Wanneer u in een regio woont waar de cursus niet wordt aangeboden, kunt u hieronder een handleiding en bijbehorende oefeningen downloaden. We raden dan aan u alsnog bij een (beginners) loopgroep aan te sluiten en de handleiding met de trainer te bespreken. Het aanleren van, onder andere, een goede looptechniek kan het best in het bijzijn van een goede trainer.

Bron: Hardlopen met reuma

 

 

Comments are closed.