Ernstig droge ogen en mond zijn de meest voorkomende klachten bij het syndroom van Sjögren. Ongeveer een half procent van de Nederlanders heeft deze auto-immuunziekte die soms ernstige gevolgen kan hebben. Het is een uitdaging om Sjögren effectief te kunnen behandelen. UMC Utrecht onderzoeker Eefje van der Heijden ontdekte dat een combinatie van reeds bestaande geneesmiddelen effectief zou kunnen werken tegen Sjögren.
Het syndroom van Sjögren is een chronische auto-immuunziekte waarbij verschillende afweercellen zweetklieren, speekselklieren, borstklieren en alvleesklier beschadigen. Patiënten kunnen naast ernstig droge ogen en mond ook klachten krijgen als gevolg van een ontsteking van bijvoorbeeld de huid, longen of nieren.
Onderzoek naar combinatie van geneesmiddelen
Er is voor patiënten met het syndroom van Sjögren nog geen effectieve behandeling beschikbaar. Eefje van der Heijden van het UMC Utrecht onderzocht of een combinatie van reeds bestaande geneesmiddelen zou kunnen werken. In haar onderzoek onderzocht ze of de medicijncombinatie – leflunomide (LEF) en hydroxychloroquine (HCQ) – zou kunnen werken.
Eerste resultaten hoopgevend
In het onderzoek, uitgevoerd door het UMC Utrecht en onlangs gepubliceerd, is aangetoond dat de LEF+HCQ-combinatie de ziekteactiviteit bij patiënten met het syndroom van Sjögren aanzienlijk verminderde, zonder dat er ernstige bijwerkingen optraden. Na 24 weken waren hun klachten (zoals pijn en vermoeidheid) met ongeveer veertig procent verminderd. Nu zal deze combinatie van bestaande geneesmiddelen bij grotere groepen Sjögren patiënten onderzocht moeten worden.
Meer informatie
Meer informatie over het onderzoek kan je teruglezen via deze link: Optimizing DMARD therapy for primary Sjogren’s syndrome .