Coalitie Leefstijl in de Zorg
Een gezonde leefstijl draagt bij aan je gezondheid en vermindert gezondheidsrisico’s. Daarom moet leefstijl een groter onderdeel worden van de reguliere zorg. De eerste stappen hiervoor zijn gezet op 29 maart, toen minister Kuipers van VWS het startsein gaf voor de Coalitie Leefstijl in de Zorg. In deze Coalitie werken zorgprofessionals, onderzoeksinstellingen en patiëntvertegenwoordigers samen. Het doel is om leefstijl in 2025 standaard, en waar nodig vergoed, onderdeel te laten zijn van de gezondheidszorg. Zo kunnen zorgprofessionals leefstijlinterventies effectief inzetten, waarmee ze gezondheidsklachten beter kunnen voorkomen en behandelen.
Leefstijl een belangrijke rol bij de behandeling
Bij steeds meer aandoeningen blijkt dat leefstijl een belangrijke rol speelt. Zowel bij de behandeling van fysieke als mentale gezondheidsklachten. Maar ook in het voorkomen van gezondheidsklachten is leefstijl van belang. Voorbeelden zijn diabetes type 2, hart- en vaatziekten en obesitas. Ruim de helft van de volwassen Nederlanders krijgt te maken met één of meerdere chronische aandoeningen die gerelateerd zijn aan leefstijl. Door leefstijlaanpassingen te maken verbetert de gezondheid van deze mensen. Maar ook bij de behandeling van bijvoorbeeld maag- darm-, en leveraandoeningen of dementie is een gezonde leefstijl van belang. Daarom moeten zorgprofessionals leefstijl standaard meenemen in de behandeling, naast bijvoorbeeld medicatie.
Leefstijl bij reuma
Ook bij reuma is het goed om een gezonde leefstijl te hebben. Dit kan namelijk voorkomen dat je reuma erger wordt, of het kan je situatie zelfs verbeteren. Onder leefstijl vallen bijvoorbeeld beweging, voeding, roken, stress en slaap. Als je ongezond eet, overgewicht hebt of veel stress ervaart zou je een groter risico kunnen lopen om reumatoïde artritis (RA) te ontwikkelen. Maar ook roken of veel zitten vergroten de kans op RA. Door een gezonde leefstijl te volgen kun je de gezondheidsrisico’s juist beperken. Maar ook als je al reuma hebt is het goed om gezond te leven. Bovendien zorgt een gezonde leefstijl ervoor dat je beter in je vel zit.
Doel van de Coalitie
Het doel van de Coalitie Leefstijl in de Zorg is om vanaf 1 januari 2025 leefstijl standaard onderdeel te laten zijn van de reguliere zorg. Dit kan alleen als zorgverleners, patiënten, en wetenschappers allemaal hun steentje bijdragen. Zorgprofessionals moeten namelijk over leefstijl adviseren en goede keuzes ondersteunen, terwijl patiënten ervoor open moeten staan om gewoontes te veranderen. Wetenschappers moeten aan de andere kant bijdragen door onderzoek te doen naar leefstijl en uitkomsten actief te delen met de praktijk. Alleen zo blijven behandelingen actueel en kunnen zorgprofessionals de kennis, richtlijnen en middelen toepassen in de spreekkamer. Wel is het belangrijk om hier patiënten bij te betrekken, omdat de leefstijlinterventies bij hen moeten passen. Anders houd je het niet vol om een gezonde leefstijl te blijven volgen.
De Coalitie zorgt er daarmee voor dat patiënten in de toekomst vaker een passende leefstijlinterventie kunnen gaan volgen. Dit zorgt er ook voor dat meer mensen bewust worden van leefstijl als behandeloptie en het maakt het makkelijker om over leefstijl te beginnen in de spreekkamer. Samengenomen kan dat de gezondheid verbeteren en zorgen voor een betere kwaliteit van leven.
Deelnemers aan de Coalitie
De Coalitie Leefstijl in de Zorg komt voort uit het Integraal Zorg Akkoord (IZA), waarin is afgesproken dat er meer moet worden ingezet op een gezonde leefstijl. De Coalitie bestaat uit partijen die actief zijn rondom leefstijl in de zorg, of dat nu vanuit de praktijk, beleidsmatig of wetenschappelijk is. Door samen te werken kunnen zij leefstijl beter en sneller een passende plek in de zorg geven. TNO coördineert de Coalitie, maar inhoudelijk zijn de Patiëntenfederatie Nederland, NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra) en de Vereniging Arts & Leefstijl verantwoordelijk. Vanuit de wetenschappelijke kant start ZonMw een onderzoeksprogramma naar leefstijl in de gezondheidszorg.
Hoe gaat het nu verder?
De komende tijd sluiten betrokken partijen aan als deelnemer bij de Coalitie. Daarna begint het in kaart brengen van de huidige situatie. Wat zijn succesvoorbeelden uit de praktijk? En welke behoeften en ervaringen hebben patiënten? Ook ontwikkelt de Coalitie een kennisagenda, waaruit moet blijken op welk gebied meer onderzoek nodig is. Daarnaast kijkt de Coalitie welke zaken nu al in en vanuit de zorg geïmplementeerd kunnen worden. Door onderzoek te doen, kansen en knelpunten te inventariseren, en door richtlijnen, onderwijs en voorlichting te ontwikkelen kan leefstijl zo goed mogelijk worden ingezet in de reguliere zorg.
Volg de Coalitie en blijf op de hoogte
De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft een eigen website waarop ze hun activiteiten bijhouden. Hier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, inzichten, en middelen die jij kunt gebruiken om leefstijl een groter onderdeel te laten zijn van jouw zorg. De Coalitie loopt van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2025.
Meer lezen?
- Coalitie Leefstijl in de Zorg van start! – Patiëntenfederatie Nederland
- Leefstijl als onderdeel van de behandeling – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Leefstijl en reuma: dit moet je doen! – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Voeding en leefstijl bij reumatoïde artritis (RA) – Nationale Verenging ReumaZorg Nederland