Chondrocalcinose – klachten

Huisarts

Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen en wordt je niet beter, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.

Chondrocalcinose

Bij chondrocalcinose krijg je een heftige ontstekingsreactie in je gewricht. Een gewricht is een verbinding tussen twee botten, waardoor beweging mogelijk is, bijvoorbeeld je kniegewricht. Je gewricht doet veel pijn, voelt warm aan, is dikker, je hebt soms koorts en de huid rondom je gewricht is vaak felrood. Je hebt ook moeite om je ontstoken gewricht te bewegen.
Je krijgt een ontstekingsreactie, omdat je afweersysteem (immuunsysteem) de opgehoopte pyrofosfaatkristallen in en om je gewricht plotseling probeert te verwijderen. Pyrofosfaat is een afbraakproduct, dat vrij komt door een verhoogde stofwisseling vanuit de kraakbeencellen. Als deze kraakbeencellen erg zwaar belast zijn geweest, komt er meer pyrofosfaat vrij. Het is een niet-oplosbaar calciumzout, dat na een tijdje kristallen vormt. Deze pyrofosfaatkristallen hopen zich op in je gewrichtsholten. Ze zitten vooral in de relatief grotere gewrichten van je lichaam, zoals je knieën, polsen, enkels en schouders.
De chondrocalcinose aanval is meestal binnen 12 tot 36 uur op het hoogtepunt en kan een paar dagen tot weken duren.

Acute chondrocalcinose

Bij acute chondrocalcinose heb je plotseling een heftige ontstekingsreactie in je gewricht. Een eenmalige aanval beschadigt je gewricht niet.

Chronische chondrocalcinose

Bij chronische chondrocalcinose kunnen de aanvallen vaker terugkomen, langer aanhouden en zich uitbreiden naar andere gewrichten in je lichaam. Er ontstaan chronische ontstekingsreacties in je gewrichten, meestal in de grote gewrichten, zoals je pols, je knie of je schouder. Hierbij kunnen je gewrichten wél blijvend beschadigd raken. Je krijgt dan steeds vaker last van pijnlijke, stijve en gezwollen gewrichten.

Klachten, die je kunt hebben bij chondrocalcinose

• je gewricht doet pijn.
• je gewricht voelt warm en dik aan.
• de huid om je gewricht is felrood en gespannen.
• je kunt het gewricht minder goed bewegen.
• je kunt een grieperig gevoel en/of koorts hebben.
• je hebt de ontsteking meestal in één gewricht, zoals in knie, pols, enkel of schouder.
• je kunt ook in meerdere gewrichten chronisch ontstekingen krijgen.
• je kunt vaker ontstekingen krijgen en ze kunnen langer duren.

Help mee