“Informeer altijd je arts of apotheker als je een kruidenproduct en een medicijn gebruikt” Medicijnautoriteit CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) vraagt in haar campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten. Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen.
Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel of als kruidensupplement. Een kruidengeneesmiddel wordt door het CBG beoordeeld op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid bij gebruik. Een kruidensupplement wordt niet beoordeeld door het CBG en valt onder de Warenwet.
In de waarschuwingscampagne van het CBG worden tien kruiden eruit gelicht: ginseng, rode salie, kurkuma, ginkgo, knoflook, mariadistel, Sint-Janskruid, valeriaan, rode zonnehoed en groene thee. Daarbij gaat het niet om de kruiden, die u in de keuken in kleine hoeveelheden gebruikt bij het koken, zoals een teentje knoflook of een theelepel kurkuma. Bij groene thee kan bijvoorbeeld één kopje geen kwaad, maar meer dan een halve liter kan er al voor zorgen dat medicijnen zoals bètablokkers minder goed werken. Het gaat om de kruidensupplementen, die in hoge concentraties in capsules, theezakjes of drankjes zijn verwerkt.
Veel verschillende medicijnen kunnen een wisselwerking hebben met kruiden, waaronder: antipsychotica/antidepressiva, pijnstillers, hart- en vaatmedicijnen (waaronder bloeddrukverlagers en bloedverdunners), diabetesmiddelen, maagzuurremmers, foliumzuur (B-vitamine), antivirale medicijnen, antibiotica, antikankermedicijnen, ontstekingsremmers, antischimmel medicijnen, cholesterolverlagers, anti-epileptica, spierverslappers, immuunsysteemonderdrukkers en anticonceptiemiddelen. Deze wisselwerkingen kunnen soms ernstige gevolgen hebben.
Kruidensupplementen zijn populair, zo bleek uit onderzoek van het RIVM (*) in 2017: 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen gebruikt deze producten. ,,Veel mensen denken dat kruiden veilig zijn, omdat het natuurlijke producten zijn, maar ze realiseren zich niet dat het medicatie uit balans kan brengen en dat evenwicht is nu juist zo belangrijk’’, waarschuwt Gitte Tiesjema, onderzoeker bij het CBG.
Waar vindt u meer informatie?
U vindt meer informatie op de website van het CBG https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden/
Wilt u weten of er interactie van een kruidensupplement met uw geneesmiddel kan zijn?
Kijk dan op https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl/nl/ Daar staat nu per medicijn vermeld of het interacties heeft met kruidenproducten en in welke mate.