Botziekte van Paget – oorzaak

Oorzaak

De oorzaak van de botziekte van Paget is onbekend. De ziekte kan vaker binnen een bepaalde familie voorkomen. Als de ziekte in je naaste familie voorkomt, dan kun je overwegen om na je 45e jaar jaarlijks je alkalische fosfatase te laten meten door de huisarts. Een te hoge hoeveelheid alkalische fosfatase (enzym) in je bloed is een aanwijzing voor de botziekte van Paget. Een virusinfectie kan mogelijk ook een reden zijn voor het ontstaan van de botziekte van Paget.

Botziekte van Paget

De botziekte van Paget is een chronische goedaardige ontstekingsachtige botaandoening aan één of meerdere botten in je lichaam, waarbij het bot vervormt. De chronische botontsteking verstoort het normale herbouwproces van botweefsel in je lichaam, waarbij nieuw botweefsel oud botweefsel vervangt.
• De cellen, die het bot afbreken, osteoclasten, zijn op een bepaalde plaats in het bot ziek, waardoor ze met té veel cellen tegelijk zijn. Ze breken dan versneld je botweefsel af.
• De cellen, die het bot opbouwen, osteoblasten, kunnen dit tempo niet goed bijhouden, waardoor er een minder sterk (chaotisch) botweefsel en bot ontstaat.
• Het evenwicht tussen bot aanmaak en botafbraak is dus verstoord. Er is nieuwe bot aanmaak, maar dat gebeurt slordig en niet zo netjes als bij een normale bot aanmaak. Het nieuwe bot is zachter en brozer door de chaotische structuur, waardoor het sneller buigt (vervormt) of breekt. Het nieuwe bot is ook groter dan het oorspronkelijke bot.
• De botziekte van Paget komt het meeste voor in je bekken, de lage wervelkolom (ruggengraat), het heiligbeen, de schedel en de botten in je heupen, dijen, armen en benen. Het bot in vooral het bekken, de wervelkolom, de benen en de schedel wordt dan zwakker. Je breekt daar vaak sneller een bot. Bij meer dan 50% van de mensen met de botziekte van Paget zijn meerdere botten tegelijk aangetast. De ziekte is langzaam progressief binnen een bot, maar breidt zich niet uit naar andere botten.

Botcellen

Botten geven steun aan je lichaam, beschermen je organen, zorgen dat je kunt bewegen, zijn een opslagplaats voor mineralen en belangrijk voor de vorming van bloedcellen en bloedplaatjes. Rode bloedcellen, de meeste witte bloedcellen en de bloedplaatjes ontstaan in het beenmerg, het zachte vettige weefsel in de holte van een bot. Bot is een dynamisch en actief weefsel.
Er zijn drie typen botcellen, de:
osteoblasten
Deze botcellen liggen op de oppervlakte van het bot en zorgen voor de opbouw van botweefsel. De osteoblasten maken de tussencelstof met vezels en weefselvloeistof (extracellulaire matrix) van het botweefsel aan. Wanneer een osteoblast volledig is omringd door de tussencelstof, dan noemen we het een osteocyt.
osteocyten
Dit zijn botcellen, die omgeven zijn door de tussencelstof met vezels en weefselvloeistof (extracellulaire matrix) van het botweefsel. De osteocyten liggen in holten in de tussencelstof. De cellen zijn onderling verbonden via een netwerk van kleine kanaaltjes. Dit netwerk zorgt voor de toevoer van voedingstoffen en de afvoer van afvalstoffen in het botweefsel.
osteoclasten
Deze botcellen zijn verantwoordelijk voor de afbraak van botweefsel. Het zijn grote cellen met heel veel celkernen. De cellen geven zuren en enzymen af, die de tussencelstof met vezels en weefselvloeistof (extracellulaire matrix) van het botweefsel afbreken.

Leeftijd

De botziekte van Paget begint bijna altijd na je 40ste levensjaar. Heel soms begint het eerder, maar de ziekte komt bijna niet voor bij mensen jonger dan 40 jaar. Daarom worden de klachten in het begin soms aangezien voor veranderingen, die samenhangen met het ouder worden. Er zijn iets meer mannen dan vrouwen, die de ziekte krijgen.

Meer informatie botziekte van Paget

Leids Universitair Medisch Centrum I Botaanmaak en botafbraak I https://youtu.be/ge3pI8kLL90?si=V2LE-0XE-68jTBw1
The University of Edinburgh – Prof. Stuart Ralston – Solving the Mysteries of Paget’s Disease I https://youtu.be/9mogcgQqbxg?si=6_fJPk17D2aZqi-4
Osmosis from Elsevier – Paget disease of bone I https://youtu.be/Gzi_Hr_vVMc?si=vPFg2wicNhZmKSYi 
Osmosis from Elsevier – Bone remodeling and repair I https://youtu.be/Ei4seya3dOg?si=s7Y8mkD67dK_3Fwk
Amgen I Introduction to Bone Biology I https://youtu.be/inqWoakkiTc
Amgen I Osteoblasts and Osteoclasts I https://youtu.be/78RBpWSOl08
Amgen I Bone Remodeling and Modeling I https://youtu.be/0dV1Bwe2v6c
Amgen I Regulation of Osteoclast Activity I https://youtu.be/GpMV197xZXc
Amgen I Anatomy of a Fracture as a Result of Systemic Bone Loss I https://youtu.be/P5HwYWShBhw
Amgen I Sclerostin I https://youtu.be/ajsioxRrf1I

ReumaZorg Nederland – Video over Reuma en Vermoeidheid I https://reumazorgnederland.nl/videos-2021-2022/
ReumaZorg Nederland – Video over Reuma en Werk I https://reumazorgnederland.nl/videos-2021-2022/
ReumaZorg Nederland – Webinar Rouw en aanvaarding I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2024/
ReumaZorg Nederland – Webinar Vermoeidheid en omgaan met je energie I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Gezond eten en leven I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Lekker bewegen; je kan het! I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Chronisch ziek en Intimiteit I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Reuma en Vermoeidheid I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Reuma en mentale gezondheid I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2020-2021/
ReumaZorg Nederland – Webinar Reuma en chronische pijn I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2020-2021/

Botziekte van Pagetbotziekte van paget

Help mee