Botziekte van Paget – klachten
Huisarts
Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen en wordt je niet beter, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.
Klachten, die je kunt hebben bij de botziekte van Paget
De klachten bij de botziekte van Paget verschillen bij iedereen en ook de pijnbeleving.
Als het bot in je armen of benen minder stevig is, dan kan je bot vervormen. Als je lange pijpbeenderen aangetast zijn, dan is je bot daar minder stevig door een chaotische celgroei in het bot. Daardoor vervormen de botten. Je gewricht wordt nu anders belast en er ontstaat ook sneller artrose. Omdat de ziekte meestal op tijd herkend en behandeld wordt, zie je nog maar weinig zichtbare verkrommingen bij mensen met Paget.
Je klachten zijn vaak afhankelijk van de plek, waar de ziekte zit. Dat kan in elk bot zijn, maar het meest:
• in de botten van je schedel.
Je kunt last krijgen van hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, een verminderd gehoor (gehoorverlies) en slecht zien. Vaak is er een beklemmend, onprettig gevoel rondom je hoofd, alsof er een strakke band omheen zit. Ook zijn er vervormingen mogelijk, zoals een vergroting van de schedel.
• in de botten van je wervelkolom (ruggengraat), heiligbeen en in je bekken (onderrug).
Je hebt vooral last van pijn en stijfheid. Als een aangetaste wervel in je wervelkolom (ruggengraat) van vorm verandert, kan een zenuw bekneld raken. Een beknelde zenuw zorgt voor tintelingen, gevoelloosheid of uitval. Je kunt acute rugpijn krijgen door een wervelbreuk of botbreuk.
• in de botten van je armen en benen.
Door de belasting van je lichaamsgewicht kunnen de pijpbeenderen van je benen krom gaan staan.
• in je kaak.
Je tanden kunnen los gaan zitten, wat voor kauwproblemen kan zorgen.
• in je gewrichten.
Gewrichtsschade kan ontstaan door veranderde belasting van het gewricht door de veranderingen in de botten.
Pijn- en overige klachten:
• pijn in je bot(ten).
De pijn wordt omschreven als een brandende hete pijn, diep in het bot. De pijn is aanhoudend en zeurderig en het meest voelbaar, als je rust en ’s nachts. Je kunt ’s nachts wakker worden van de pijn en daardoor ook wakker blijven. De pijn wordt mogelijk veroorzaakt door de verhoogde activiteit in het bot en eventueel ook door microfracturen. Er is geen relatie tussen de hoeveelheid aangedaan bot en de ernst van de pijn.
• spierpijn.
Soms heb je last van spierpijn, omdat het bot, waaraan de spier vastzit, is vervormd. De spieren worden daardoor anders belast.
• huidklachten.
Je huid kan branderig en warm aanvoelen en overgevoelig zijn boven de aangedane botten.
• een oogontsteking.
Je kunt uveïtis krijgen. Uveïtis is een ontsteking van de iris of het regenboogvlies van je oog. Door de ontsteking van het regenboogvlies is het oog rood, pijnlijk, traant, kan slecht tegen licht en je ziet soms wazig. De ontsteking beschadigt je oog meestal niet, als het op tijd behandeld wordt, maar kan wel een aantal keren terugkomen. Het ophangingssysteem van je ooglens kan ook ontstoken raken (irisontsteking of iridocyclitis). In ongeveer de helft van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden.
Complications
In je aangetaste bot is de doorbloeding vaak verhoogd. Met een hoge bloeddruk erbij kan je hart overbelast raken.
Daarnaast krijgt minder dan 1% van de mensen met de botziekte van Paget een tumor in het bot.