Botziekte van Paget – diagnose

Huisarts

Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je met je klachten naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.

Diagnose

De huisarts en de dokter in het ziekenhuis of een kliniek geeft je een diagnose op basis van:
• een gesprek met jou over je klachten.
• wat er bij je gevonden wordt met lichamelijk onderzoek.
• de uitslagen van bloedonderzoek en andere onderzoeken.

Wat vraagt de dokter?

• wat zijn je klachten?
• hoe zijn je klachten ontstaan?
• welke klachten of ziekten heb je al eerder gehad?
• wanneer heb je last van je klachten?
• wat verergert je klachten?
• welke medicijnen gebruik je al?
• hoe ziet je dagindeling er ongeveer uit?
• wat voor werk doe je?
• komen er in je familie reumatische ziekten voor?
• ben je ook onder behandeling van een andere dokter?

Lichamelijk onderzoek

Scan van je botten
Met een botscan kan je dokter zien hoe actief de ziekte bij jou is en hoeveel van je botten aangetast zijn.
Bij de CT-scan worden röntgenstralen en een computer gebruikt om plakje voor plakje afbeeldingen van je lichaam te maken. De röntgenstralen geven een zwart, grijs of wit computerbeeld. Weefsels die veel röntgenstralen absorberen, geven witte beelden, terwijl weefsels die weinig straling absorberen zwarte beelden laten zien.
Een MRI-scan geeft beelden ‘in plakjes’ van je lichaam. Beeldvorming met magnetische resonantie (MRI) is een radiologisch onderzoek. De beelden zijn het resultaat van de interactie tussen het natuurlijke magnetisme van je lichaam en de grote magneet van het toestel met behulp van radiogolven. Er wordt een kleine, onschadelijke hoeveelheid radioactieve stof in je bloed ingespoten. Deze stof laat de delen van je skelet zien, die zijn aangetast door de ziekte. Na het onderzoek plas je deze stof gewoon weer uit.
Röntgenfoto van je bot
Een röntgenfoto is een afbeelding, die wordt gemaakt met behulp van straling. Van de delen van je skelet, die zijn aangetast door de ziekte worden röntgenfoto’s gemaakt. Op de röntgenfoto kan je dokter het bot zien, dat is aangetast, of het bot vervormd is, of er botbreuken zijn en of er artrose in de aangrenzende gewrichten zichtbaar is. De dokter kan zo bepalen hoe actief je botziekte is.

Bloedonderzoek

De dokter kan de activiteit van je ziekte meten. Bij de botziekte van Paget is de bloedwaarde verhoogd, maar dat is ook bij het herstel na een botbreuk. In je bloed is een verstoring in de botaanmaak en/of botafbraak vaak te meten met de stoffen, die vrijkomen bij botafbraak. Een te hoge hoeveelheid alkalische fosfatase in je bloed is een aanwijzing voor de botziekte van Paget.
Alkalische fosfatase is een enzym, dat vooral in je botten, lever en darmen zit en, als je zwanger bent, in de placenta. Een enzym is een eiwit, dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. Bij een botziekte komt er meer alkalische fosfatase in het bloed en stijgt de activiteit in het bot. De hoeveelheid alkalische fosfatase is verhoogd bij botgroei.

Urineonderzoek

Je kunt een verhoogde kalkafscheiding in je urine hebben door de verstoring in je botopbouw en botafbraak.

Botbiopsie

Als er na de onderzoeken twijfel is of de afwijking in je bot goedaardig is, dan kan je dokter nog een botbiopsie laten doen. Bij een botbiopsie wordt onder lokale verdoving of narcose een stukje weefsel (biopt) uit je bot en/of het omliggende weefsel weggenomen en onderzocht. Door het nemen van een biopsie kan nauwkeurig worden vastgesteld om welk soort afwijkend weefsel het gaat. De dokter kan je dan vertellen of het goedaardig of kwaadaardig is.

Na de diagnose bespreekt je dokter samen met jou welke behandeling het beste voor jou is en wordt er een keuze voor een behandeling genomen. Je kunt ook naar een andere dokter of een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, doorverwezen worden.

Help mee