Blijf Uit De Zon Dag
Het kan heerlijk zijn om in de zon te zitten. Maar je kunt snel vergeten om op tijd naar de schaduw te gaan of je in te smeren. De zon kan dan schadelijk zijn. Blijf Uit De Zon Dag is in het leven geroepen als een reminder om voorzichtig met zonlicht om te gaan.
De gevaren van de zon
Als je vaak onbeschermd in de zon zit, kan je huid beschadigd raken. Ook loop je een hoger risico op huidkanker. Zelfs als je nooit verbrandt kan zonlicht je huid beschadigen. Het is daarom belangrijk om jezelf altijd goed te beschermen tegen de zon.
Overgevoelig door medicijnen
Het gebruik van sommige medicijnen kan ervoor zorgen dat je gevoeliger wordt voor zonlicht. Ook als je lupus hebt ben je gevoeliger voor zonlicht. Je krijgt bijvoorbeeld sneller last van huiduitslag of verbranding. Op Apotheek.nl kun je opzoeken of jouw medicijn je overgevoelig maakt voor de zon. Naast overgevoeligheid kunnen sommige medicijnen ervoor zorgen dat je meer vocht en zout verliest, waardoor je moeilijker zweet. Denk bijvoorbeeld aan plastabletten, ACE-remmers en laxantia. Ook middelen tegen depressie en Parkinson leiden tot minder transpiratie. Je kunt het dan sneller te warm krijgen. Vraag bij je huisarts na of jij extra moet opletten met jouw medicijnen bij warm en zonnig warm weer, als je daarover twijfelt.
Let op met het bewaren van medicijnen
Medicijnen kunnen zelf ook niet goed tegen warmte. Bewaar ze daarom in een droge kast onder de 25 graden, als ze op kamertemperatuur moeten blijven. Je kunt medicijnen alleen in de koelkast bewaren als dit wordt aangegeven op het etiket. De samenstelling van het medicijn kan namelijk veranderen als hij te koud wordt.
Tips om jezelf te beschermen tegen de zon
Er zijn verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen de zon. Graag delen we er een aantal:
- Blijf uit de zon tussen 12:00 en 15:00. In de middag schijnt het zonlicht het sterkst en kan het de meeste schade aanbrengen. Ga rond deze tijden daarom niet in direct zonlicht zitten.
- Draag bedekkende kleding. Bescherm je hoofd met een zonnehoed of pet. Ook de rest van je huid kun je beschermen met kleding. Hoe dichter en donkerder de stof, hoe minder UV-stralen erdoor kunnen. De kleding beschermt dan beter. Op onze website staan nog meer tips waar je op kunt letten bij het kopen van zon-beschermende kleding.
- Draag een zonnebril met UV-bescherming. Ook je ogen zijn gevoelig voor UV-straling. Je kunt bijvoorbeeld een hoornvliesontsteking krijgen. Bescherm ze daarom met een goede zonnebril.
- Smeer je regelmatig in met een hoge factor zonnebrand. Het KWF raadt aan om minimaal factor 30 te gebruiken. Zo verbrand je huid minder snel en verminder je de kans op huidkanker. Denk er ook aan om je in te smeren als je bijvoorbeeld buiten wandelt of aan het werk bent. En ook als het bewolkt is; wolken houden niet alle straling tegen. Begin met smeren een halfuur voordat je de zon in gaat. Bij veel UV-straling en als je een huidtype hebt waarbij je snel verbrandt, is het nog belangrijker om je met een hoge factor in te smeren.
- Let op met sneeuw, water en zand. Deze stoffen weerkaatsen UV-straling. Daardoor verbrand je soms sneller dan je denkt.
- Drink minimaal 2 liter water per dag. Om goed af te koelen, moet je zweten. En om goed te zweten, moet je genoeg vocht in je lichaam hebben. Zo geef je je lichaam genoeg brandstof om goed te blijven werken. Pas wel op met alcohol; daardoor verlies je juist vocht.
Wat als je verbrand bent?
Het kan voorkomen dat je per ongeluk toch verbrandt. Blijf dan minstens 3 dagen uit de zon om je huid te laten herstellen. Je kunt ook een verkoelende aftersun gebruiken. Bij veel pijn aan je huid kun je er natte doeken op leggen. Neem contact op met je huisarts als je erg veel last hebt van de verbranding, of als je koortsig of misselijk bent. Geniet van de zon, maar pas op jezelf.