Martijn van Soest is fysiotherapeut in Utrecht en daarnaast toegepast psycholoog in opleiding. In het kader van het symposium ‘Reuma en dan?’ geeft hij een presentatie over bewegen en sporten bij reuma.
Belang van bewegen
Bewegen is goed voor je. Dat geldt voor iedereen. Je vermindert je kans op hart- en vaatziekten en je verbetert je kwaliteit van leven. Ook mensen met reuma kunnen sporten. Vooral de cyclische sporten worden geadviseerd. Dit zijn sporten zoals wandelen, fietsen en zwemmen (bijv. hydrotherapie: zwemmen in warm water). Ook Yoga en TaiChi zijn zeer geschikte vormen van sport voor mensen met reuma. Zelfs hardlopen is mogelijk.
Belasting en Belastbaarheid
Het is belangrijk om je te beseffen dat pijn tijdens het bewegen niet perse hoeft bij te dragen aan verdere gewrichtsbeschadiging, maar je moet er wel rekening mee houden. Pas daarbij op voor piekbelasting. Als je je lichaam te snel, te veel belast, krijg je spierpijn. Deze veroorzaakt ontstekingseiwitten die een negatieve invloed hebben op de reuma. Maak een evenwicht tussen belasting en belastbaarheid (Wat doe ik en wat kan ik?). Bouw sporten rustig op. Binnen je eigen grenzen van belastbaarheid kan je behoorlijke vooruitgang boeken. Het is goed om met je reumatoloog of reumaverpleegkundige te praten over hoe je zou willen bewegen/sporten met reuma. Lokale reumapatiëntenverenigingen bieden vaak mogelijkheden om onder begeleiding van een fysiotherapeut aangepast te kunnen sporten. Vaak ook met korting.
Oefening
De aanwezigen gaan daarna zelf aan de slag met een oefening. Hoe kunnen zij samenwerken om 4 verschillende kleuren ballonnen in verschillende hoeken van de ruimte te krijgen? Een mooi voorbeeld van hoe je op een makkelijke, kosteloze en leuke manier in beweging te blijven. Een aanrader is ook om dagelijks mee te doen aan de korte beweegoefeningen van Nederland in Beweging.