Betere afstemming van zorg bij meerdere aandoeningen
Mensen met meerdere aandoeningen worden vaak van de ene naar de andere afdeling van het ziekenhuis gestuurd. Op iedere afdeling voert iedere specialist een eigen behandeling uit. Dit leidt tot een zorgdoolhof, waarin mensen met reuma regelmatig verdwalen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.
Reuma en de organisatie van zorg bij meerdere aandoeningen
Veel mensen met reuma hebben ook andere aandoeningen. Wat ervoor zorgt dat zij vaak van dokter naar dokter gestuurd worden. Het gevaar hiervan is dat niemand overzicht houdt over de medicijnen en behandelingen. Dit komt omdat overleg en organisatie tussen verschillende artsen ontbreekt. Dit is voor iemand met reuma erg vermoeiend. Je moet namelijk zelf je medicijnen en behandelingen in het oog houden.
Wat is het effect van meerdere chronische ziekten?
Deze ongestructureerde zorg kan problemen veroorzaken, zoals medicatiefouten. Een voorbeeld hiervan is Anjo Geluk. Een 79-jarige vrouw die ernstige problemen ondervond na een knievervanging. Ze kreeg te maken met een gebrek aan overleg tussen artsen toen ze een ziekenhuisbacterie opliep. Ze ontwikkelde een infectie wat leidde tot beschadigde nieren vanwege haar medicatie. Ze werd ook zonder overleg overgeplaatst naar een andere afdeling, wat haar herstel nog lastiger maakte. Dit soort situaties komen helaas vaker voor. Sommige patiënten moeten voor de behandeling van hun aandoeningen zelfs naar verschillende ziekenhuizen. Diana Kwast, bijvoorbeeld, had negen verschillende specialisten in vijf verschillende ziekenhuizen vanwege haar verschillende aandoeningen.
Betere afstemming van zorg
Patiënten zoals Geluk en Kwast, die meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben, zullen naar verwachting steeds vaker voorkomen in ziekenhuizen. Dit is al merkbaar in ziekenhuizen zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Waar patiënten tijdens de drukste uren van de poliklinieken aangeven regelmatig terug te moeten komen voor hun verschillende behandelingen.
Omdat dit probleem steeds vaker voorkomt zijn sommige ziekenhuizen zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis, bezig met het aanpassen van hun behandelmethoden. Ook verbeteren zij de samenwerking tussen verschillende specialisten. Dit heeft al succes opgeleverd met kortere ziekenhuisverblijven en minder doorverwijzingen tussen specialisten. Deze nieuwe werkmethode zal waarschijnlijk verder worden toegepast in andere afdelingen van het ziekenhuis.
Leidraad voor effectief overleg tussen specialismen
Uit het adviesrapport ‘Multimorbiditeit en Regie in het ziekenhuis’ is gebleken dat een afgestemde behandeling een belangrijk onderdeel is van het verbeteren van zorg voor mensen met meerdere aandoeningen. Om tot zo’n afgestemd behandelplan te komen is overleg tussen verschillende specialismen hard nodig. ‘De Leidraad Multidisciplinaire beoordeling bij multimorbiditeit’ geeft zorgverleners en beleidsmakers in het ziekenhuis de handvaten om tot zo’n effectieve overlegstructuur te komen.
Meer lezen
- Hoe patiënten verdwaald raken in het zorgdoolhof van ziekenhuizen (nos.nl)
- Nieuwsuur | NPO Start
- Meer regie bij mensen met multimorbiditeit nodig – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Multimorbiditeit: moeilijkheden en mogelijkheden – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Hoe ga je om met meerdere aandoeningen? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Het verband tussen verschillende chronische ziektes – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland