Ten aanzien van de invloed van voeding op reuma verschillen de meningen. Je hebt reumatologen die medisch behandelen vooropstellen en die voeding zien als aanvulling op deze behandeling. Er zijn echter ook reumatologen die deze aanvullende waarde van voeding minder zien of zelfs verwerpen vanwege het gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Weer andere behandelaren geloven dat voeding zelfs medicatie kan vervangen bij de behandeling van ontstekingen. En patiënten? ‘Die zitten vooral met veel vragen.’ Vertelde Valérie Krafft, directeur van de Zwitserse Reuma patiëntenorganisatie.
Vragen zijn onder andere:
- Kan het volgen van een dieet mijn ontstekingen verminderen?
- Welk wetenschappelijk bewijs is er voor de effectiviteit van een bepaald voedingspatroon?
- Hoe ziet mijn reumatoloog de rol van voeding bij reuma? Als geïntegreerd onderdeel van de behandeling of als ondersteunende maatregel van een behandeling zonder therapeutische waarde?
‘Het is belangrijk dat de informatie over voeding bij reuma zo waardevrij mogelijk wordt gegeven aan mensen met reuma.’ zegt Krafft. ‘De Zwitserse Reuma patiëntenorganisatie probeert dan ook alle perspectieven te vertegenwoordigen in hun informatievoorziening op hun Facebook-pagina, in brochures en in presentaties (waarbij de spreker een diëtist is en geen ‘goeroe’ die slechts een kant van het spectrum belicht). Ook communiceert de organisatie over aanbevelingen met betrekking tot voeding en reuma die gebaseerd zijn op wetenschappelijke inzichten. Zo zou het volgen van het Mediterrane dieet een positieve invloed kunnen hebben op ontstekingen.’
Dit dieet bestaat uit het volgende:
- Veel fruit en groenten van het seizoen.
- Vettige vis
- Minder verzadigde vetten, suiker en zout
- Veel olijfolie, kruiden en specerijen
- Water en kruidenthee
- Ondersteund door beweging en een gezond gewicht