Bekendmaking: Winnaars schrijfwedstrijd Edgar Stene

Reuma is een grillige aandoening. Waar je de ene dag moeiteloos van werk, naar kinderopvang en supermarkt doorholt, lukt het je de andere dag door de stekende pijn in je gewrichten niet eens om een pot groenten open te draaien. Dan is het zo fijn als er iemand klaar staat om te helpen. Maar wie zijn deze kampioenen die dag en nacht klaar staan voor mensen met reuma? Deze vraag stond centraal bij de Edgar Stene schrijfwedstrijd van 2018. Met trots deelde ReumaZorg Nederland afgelopen donderdag de eerste prijs uit aan Emmie Willaarts voor haar verhaal over ‘De Drie-eenheid’ van helden in haar leven.

Eerste prijs
Emmie Willaarts beschrijft de persoonlijke gedachten van een vrouw die al sinds haar kleuterjaren reuma heeft. Een ziekte die zowel lichamelijk als geestelijk verwoestende sporen achterlaat. Emmie schrijft hoe zij gedurende haar jeugd niet kon vertrouwen op haar lijf of zichzelf. Hoe zij soms te kijk stond voor haar klasgenoten en ‘reumakip’ werd genoemd. Maar ook over hoe zij door vallen en opstaan heeft geleerd om de pijn van haar aandoening te omarmen en hoe zij daarin ook omarmd wordt door drie kampioenen: haar moeder, haar zus en poes Wieb. “Zonder hun steun was ik het misschien niet eens aangegaan.” aldus Emmie.

Tweede prijs
Yvonne Balvers ontving de tweede prijs voor haar verhaal. In ‘Jouw Hand’ laat Yvonne op een eerlijke manier zien hoe je leven beïnvloed wordt als je reuma hebt en een kind moet opvoeden. Ze schrijft dat er dagen waren dat ze haar baby niet in bad kon doen of zonder pijn kon verschonen. Yvonne laat echter vooral zien hoe helend een kind kan zijn in het accepteren van je ziekte en jezelf. Hoe een kind je dwingt om in beweging te blijven, naar buiten te gaan en om zo onder de mensen te komen. ‘Hij had er veelal geen idee van, hoe hij me hielp.’ zo schrijft ze. Het verhaal gaat ook over op je eigen benen durven staan. Dat een kampioen ook iemand is die jou durft los te laten wanneer dat het beste voor je is.

Derde prijs
Pauline van der Linden nam de derde prijs in ontvangst voor haar verhaal over ‘Kampioenen in een rondreis in de wereld van reuma’. Pauline vertelt over de reumarondreis die zij in de afgelopen 26 jaar heeft gemaakt en vergelijkt deze met een wereldreis. Ze schrijft: ‘Gedurende de reis leer je enorm veel nieuwe mensen kennen. Als je al zolang reuma hebt, is er niet één iemand, maar zijn er tientallen mensen die altijd voor je klaarstaan. Ieder op zijn of haar eigen manier.’ Toch maakt een persoon niet iemand tot een kampioen maar eerder bepaalde eigenschappen van die persoon zoals begripvol, eerlijk, enthousiast, aanmoedigend, affectief en respectvol zijn.

High Tea
Tijdens een gezellige High Tea ontvingen ook andere inzenders een welverdiende eervolle vermelding voor hun verhaal. Iedere schrijver gaf op een unieke manier invulling aan het thema.

 

Bent u benieuwd naar de inzendingen?

Neem contact op met Patricia Pennings via: p.pennings@reumazorgnederland.nl

Wij delen de verhalen graag met u en u steunt ons in het vragen van de aandacht voor reuma en de impact, die het op ons leven heeft. U mag de verhalen zonder kosten publiceren. Het zou prettig zijn als u dit vooraf wel aan ons meldt. Helaas mogen wij het winnende verhaal nog niet prijsgeven, omdat het meedingt naar de Europese Edgar Stene prijs. De uitslag daarvan is in maart bekend.

Over de Edgar Steneprijs
Edgar Stene was zelf ook reumapatiënt (geboren in 1919 tot 1969). Hij had de ziekte van Bechterew en was een groot voorstander van samenwerking tussen artsen en patiënten in voorlichting en onderzoek. Om zijn gedachtegoed te eren, heeft de European League Against Rheumatism (EULAR) de Edgar Stene schrijfwedstrijd in het leven geroepen.

ReumaZorg Nederland is als landelijke patiëntenorganisatie lid van EULAR en schrijft jaarlijks de Nederlandse Edgar Stene verhalenwedstrijd uit voor mensen met reuma. De deelnemers maken kans op een prijs en de winnaar doet automatisch mee aan de Europese competitie.

Comments are closed.