Artrose – supplementen
Supplementen
• Als je gezond en afwisselend eet, krijg je dagelijks alle voedingsstoffen binnen, die je nodig hebt. Maar het kan ook zijn, dat je dagelijks niet altijd gezond kunt eten. Dan heb je door je ziekte of medicijngebruik meer vitaminen- of mineralensupplementen nodig.
• Een vitaminen- of mineralensupplement is bedoeld als een aanvulling op je dagelijkse voeding. Je kunt deze supplementen zonder recept kopen bij de apotheek of drogist. Je kunt een supplement proberen om te ervaren of het helpt om je pijn te verminderen of je minder vermoeid te voelen. Als je klachten niet afnemen, dan helpt het supplement waarschijnlijk ook niet en kun je er beter mee stoppen.
• Overleg, als je medicijnen gebruikt, wel eerst met je dokter of apotheker en vraag welke dosering van het supplement je het beste kunt gebruiken. Dit om een wisselwerking met je medicijnen te voorkomen, als je een supplement langdurig gaat gebruiken. Gebruik een niet te hoge dosering van een vitaminen- of mineralensupplement, want dit kan bijwerkingen geven. Voorbeelden daarvan zijn de in vet oplosbare vitamines A, D en E en K, maar ook bepaalde B-vitaminen.
Calcium, vitamine D en omega-3 vetzuren
Veel gebruikte supplementen zijn calcium met vitamine D, vitamine D en omega-3 vetzuren.
• Calcium met vitamine D
Vitamine D wordt beter opgenomen in je lichaam als het wordt ingenomen met calcium. Deze combinatie wordt voorgeschreven om een tekort aan calcium en vitamine D te voorkomen als je ouder bent of als vitamine D- en calciumaanvulling bij de behandeling van osteoporose (botontkalking). Als je langere tijd prednison (corticosteroïd) slikt, heb je ook meer kans op botontkalking. Als bij jou osteoporose is vastgesteld, krijg je extra kalktabletten en vitamine D door je dokter voorgeschreven.
• Vitamine D
Deze vitamine is belangrijk voor de opbouw van gezonde botten en spieren. Als je zwanger bent, veel binnen zit of een getinte huid hebt, dan is het advies om 10 microgram extra vitamine D per dag te gebruiken. Vrouwen vanaf 50 tot 70 jaar krijgen het advies om dagelijks extra 10 microgram vitamine D te gebruiken en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar krijgen het advies dagelijks 20 microgram vitamine D in te nemen. Als je osteoporose hebt, krijg je ook het advies om dagelijks 20 microgram vitamine D in te nemen. Vitamine D heeft mogelijk een ontstekingsremmende werking bij ontstekingsreuma en misschien ook bij artrose, maar bewezen is dat nog niet.
• Omega-3 vetzuren
Vette vis en visolie bevatten omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn goed voor je bloedvaten, verminderen je risico op hart- en vaatziekten, maar voorkomen geen ontstekingen door reuma. Omega-3 vetzuren zitten in vette vis, zoals makreel, haring, sardientjes en zalm. Als je geen vis lust of het nooit eet, kun je overwegen om visoliecapsules te gebruiken. Je moet wel voorzichtig zijn met het gebruik van visolie, als je een hart- of vaatziekte, astma of diabetes mellitus hebt, bloedverdunners gebruikt of geopereerd moet worden.
Glucosamine
Glucosamine is een suikereiwit (aminomonosaccharide), dat zit in je kraakbeen, je bindweefsel en in de vloeistof in je gewrichten. Je lichaam maakt zelf glucosamine aan, maar als je ouder wordt, wordt dit vaak minder. Glucosamine zit niet in je gewone voeding.
• Glucosamine is een voedingssupplement, dat je zelf koopt bij de drogist of de apotheek. Het mag niet de medicijnen vervangen, die je dokter je heeft voorgeschreven. De glucosamine die je als voedingssupplement koopt, wordt gemaakt uit schelpen, de schilden van krabben en garnalen. Als je overgevoelig bent voor schaaldieren, dan kun je ook overgevoelig zijn voor glucosamine.
• Glucosamine wordt vaak verkocht als een kruidensupplement, want er zijn geen gereguleerde normen voor het maken van kruidensupplementen. Glucosamine kan als een milde pijnstiller werken, als je nog maar een lichte artrose in de knie hebt. Het wordt in de alternatieve geneeskunde gebruikt als hulpmiddel bij het verlichten van gewrichtspijn, zwelling en stijfheid veroorzaakt door reuma. Er is niet aangetoond dat glucosamine de verergering van artrose kan voorkomen. Een combinatie van glucosaminesulfaat met chondroïtine lijkt geen verschil te maken. Chondroïtine is een lichaamseigen stof, die voorkomt in bindweefsel, kraakbeen, pezen en huid. Het is een bouwstof van kraakbeen.
• Je moet glucosamine minimaal 3 maanden gebruiken, voordat je het effect als pijnstiller gaat merken. Je kunt last krijgen van misselijkheid of hoofdpijn bij het gebruik ervan, maar als je het supplement inneemt met wat voedsel of voldoende water kun je dit mogelijk voorkomen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 1500 mg glucosaminesulfaat. Afhankelijk van het effect kan je zelf kijken of je de dosering eventueel kunt verminderen als jouw klachten afnemen.
Tijgerbalsem en Arnica crème
Als je spierpijn hebt door overbelaste spieren, kun je om de pijn te verlichten tijgerbalsem of arnicazalf gebruiken. Deze middelen geven een warmtereactie op de plaats, waar je smeert, waardoor je minder pijn voelt. Er is geen verbetering van je artrose.