Artrose – behandeling

Behandeling artrose

De huisarts of dokter gaat samen met jou kijken naar de beste medische behandeling voor je klachten. Je kunt hierbij gebruik maken van de 3 goede vragen. Je moet altijd achter je gekozen behandeling staan, want dan heeft een behandeling de beste kans van slagen.

Behandeling bij artrose

De huisarts of dokter kan de schade, die artrose veroorzaakt in je gewrichten, niet terugdraaien. Een gewricht is een verbinding tussen twee botten, waardoor beweging mogelijk is, bijvoorbeeld je kniegewricht. De behandeling van artrose bestaat vooral uit:
fysiotherapie of oefentherapie
Als je artrose hebt, kunnen je gewrichten stijf zijn en doet bewegen vaak pijn. Je hebt dan weinig zin om te gaan sporten, maar niets doen leidt juist tot meer pijn en uiteindelijk lichamelijke beperkingen. Het is daarom erg belangrijk om te blijven bewegen. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van de pijn en het functieverlies door artrose. Je voorkomt daarmee, dat je spieren verslappen en je pezen, gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel overbelast raken. Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan je helpen met oefeningen, die je ook thuis kunt doen.
aanpassing van je leefstijl 
Dit is één van de belangrijkste dingen, die je zelf kunt doen als je artrose hebt, zoals:
afvallen als je overgewicht hebt.
Als je artrose hebt in je heup, knie, enkel en/of voet en je hebt ook overgewicht, dan is het belangrijk om te proberen af te vallen. Te veel lichaamsgewicht drukt zwaar op je gewrichten, zoals knie, heup, enkel en/of voet. De diëtiste kan je daarbij helpen. Als je minder weegt, drukt er minder gewicht op je gewrichten en dat kan je pijnklachten verminderen.
in beweging blijven en sporten.
Dit kan de pijn, stijfheid en verslapping van je spieren en pezen verminderen en de artrose afremmen, zodat bewegen gemakkelijker gaat.
verdelen van de dagelijkse bezigheden.
Het is goed om je dagelijkse activiteiten meer te verdelen of activiteiten, waarbij je achteraf pijn krijgt, niet meer of anders te doen. Je kunt het lastig vinden, dat je niet meer alles zo kunt doen als vroeger, toen je moeiteloos alles tegelijk kon doen. Een ergotherapeut kan je helpen met hulpmiddelen en aanpassingen bij je dagelijkse bezigheden, zoals je hobby’s, jezelf verzorgen of je huishouden doen.
– tegen gaan van overbelasting van je gewricht.
Overbelasting van je gewricht kan minder worden door bijvoorbeeld de juiste schoenen te dragen, je spieren te trainen en operatief standsafwijkingen of bandletsels te laten aanpassen. Een podoloog of podotherapeut adviseert over schoenen en/of steunzolen bij artrose in je voet en/of enkel. Steunzolen kunnen de belasting van je knie, heup en voet verminderen, zodat je beter loopt.
het gebruik van hulpmiddelen
Hulpmiddelen, zoals een brace om de stabiliteit van je knie of pols te verbeteren of om je duimgewricht minder te belasten.
behandeling in een pijnkliniek 
Je dokter kan je doorverwijzen naar een pijnkliniek. Een behandeling kan bestaan uit het blokkeren van bepaalde zenuwen, zodat pijnsignalen niet meer doorgegeven worden aan je hersenen.
chirurgische behandeling
Een operatie kan traumatische fracturen aan je wervelkolom (ruggengraat) en overtollige flexie-verschijnselen van je nek corrigeren, als je nek niet recht te krijgen is. Traumatische fracturen zijn gebroken botten, die je hebt vanwege een verwonding of een ongeval. Flexie is het vermogen van je gewrichten om te buigen, zodat je bijvoorbeeld kunt lopen, schrijven en je nek buigen. De flexie wordt mogelijk gemaakt door een laagje kraakbeen aan het uiteinde van je botten met daartussen een laagje gewrichtssmeer. Het kraakbeen en het laagje gewrichtssmeer zorgen ervoor, dat je botten zonder pijn en moeite langs elkaar kunnen bewegen. De gewrichtsbanden en het gewrichtskapsel zorgen ervoor, dat de botten tijdens flexie niet uit de kom schieten.
Je kunt te maken krijgen met verminderde flexie door artrose en artritis. Bij artrose doet flexie van de aangetaste gewrichten veel pijn en gaat het bovendien vaak moeizamer. De ernst van de aandoening en de pijn varieert. De pijn wordt dan ook niet veroorzaakt door het kraakbeen of het bot zelf, maar vooral door de spieren die om het gewricht heen zitten. Bij artritis is er sprake van een ontsteking in gewrichten. Dit veroorzaakt niet alleen pijn bij drukking en flexie van het gewricht, maar geeft ook andere symptomen: vermoeidheid, koorts en roodheid van de huid.
plaatsen van een kunstprothese
Een orthopedisch chirurg kan een gedeeltelijke of gehele kunstprothese plaatsen als je door functieverlies invalide kunt worden. De meest gebruikte kunstprotheses zijn de schouder-, heup- en knieprotheses. Kijk op gewrichtsprotheses, knie, heup en schouder. Daarnaast zijn er nog kunstprotheses voor andere gewrichten (elleboog, pols en enkel). Kijk op: ellenboog.

Pijnstillers, die je zelf kunt aanschaffen zonder recept

Paracetamol (pijnstiller).
Paracetamol helpt tegen pijn en koorts, veroorzaakt geen maagproblemen, geeft meestal geen bijwerkingen en gaat goed samen met andere medicijnen. Paracetamol kun je overal zelf kopen in de winkels en je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.
NSAID.
Een NSAID is een pijnstiller. NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Deze medicijnen remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. Ze bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden.
Je kunt een NSAID kopen als pillen, maar er is ook een gel, waarin een lage hoeveelheid werkzame stof zit. De gel kun je over je pijnlijke gewricht uitwrijven, zodat de gel in je huid wordt opgenomen. De pijnstiller werkt op de plaats, waar je deze dun insmeert. Er zijn daardoor minder bijwerkingen. Nadeel is, dat niet duidelijk is hoeveel van de ontstekingsremmende pijnstiller je lichaam dan dagelijks opneemt.
Je kunt deze medicijnen met de werkzame stoffen diclofenac, naproxen en ibuprofen overal bij de drogist of in de supermarkt kopen. Je koopt de NSAID met een lage hoeveelheid van de werkzame stof. Je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.

Let op! Het is altijd belangrijk om aan de huisarts of je andere dokters te vertellen, dat je al zelf een NSAID bij de drogist of in de supermarkt koopt en gebruikt. Anders kun je teveel van de werkzame stof binnen krijgen, als de huisarts of dokter je een NSAID voorschrijft, die alleen in de apotheek op te halen is met recept.

Medicijnen bij artrose

Pijn is een belangrijke klacht bij artrose, daarom krijg je pijnstillers voorgeschreven. Pijnstillers kunnen een goede aanvulling zijn op de andere behandelingen, die je krijgt bij artrose. Je dokter kan sterkere pijnstillers voorschrijven in een hogere dosis. Maar pijnstillers kunnen ook onvoldoende helpen bij je klachten, bijwerkingen geven of je mag ze niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat je een nier- of hartaandoening hebt.
• NSAID
NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug en wordt gebruikt als pijnstiller. Deze medicijnen hebben als werkzame stoffen ibuprofen, naproxen en diclofenac. Ze remmen de aanmaak van het hormoon prostaglandine, waardoor pijn, koorts en je ontsteking afnemen. Een hormoon is een stofje, dat je lichaam zelf aanmaakt en dat via de bloedbaan je organen en weefsels aanstuurt om allerlei lichaamsfuncties te regelen, zoals je bloeddruk. Prostaglandines zijn nauw betrokken bij de vorming van maagslijmvlies en hebben zo een beschermende werking op de maagwand. Als je langere tijd een NSAID met een hogere hoeveelheid werkzame stof gebruikt, dan wordt je maagslijmvlies steeds dunner en kan de maagwand geïrriteerd raken door het maagzuur. Je krijgt daarom ook een maagzuurremmer voorgeschreven. NSAIDs remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. De medicijnen bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden. Bij de dokter krijg je een hogere hoeveelheid van de werkzame stof voorgeschreven op recept.
• Corticosteroïden
Zijn je klachten ernstig of reageert je lichaam niet op de medicijnen, die je ontstekingen moeten afremmen, dan kan je dokter een corticosteroïd met de werkzame stof prednison voorschrijven. Corticosteroïden zijn medicijnen, die de afweerreactie in je lichaam versterken en je ontstekingen onderdrukken. Een corticosteroïd is een kunstmatig gemaakt bijnierschorshormoon uit de fabriek. De werking van dit medicijn is hetzelfde als dat van het natuurlijke hormoon, dat je lichaam in je bijnieren (bijnierschors) aanmaakt. Je dokter schrijft een hoeveelheid corticosteroïd voor, die hoger is dan je lichaam normaal aanmaakt in je bijnieren. Zo kunnen de ontstekingen in je lichaam onderdrukt worden. Je kunt ook corticosteroïd injecties krijgen in je pijnlijke ontstoken gewricht.
• Hyaluronzuur
Hyaluronzuur wordt in je lichaam aangemaakt en houdt het kraakbeenweefsel elastisch. Het zorgt bijvoorbeeld voor de schokabsorptie en voeding van het kraakbeen in het gewricht en heeft een remmend effect op een ontsteking in het gewrichtsvlies. De dokter kan ook een injectie met kunstmatig gemaakt hyaluronzuur geven. Er is dan wel een toegenomen risico op bijwerkingen, zoals een ontsteking, een allergische reactie of een infectie.
Tramadolhydrochloride
Als paracetamol en de ontstekingsremmers onvoldoende bij je werken, dan kan er een opioïde worden voorgeschreven door je dokter. Tramadolhydrochloride behoort als werkzame stof tot een groep pijnstillers. De werkzame stof onderbreekt de pijnsignalen, die naar je hersenen worden gestuurd. Het werkt ook in je hersenen om het gevoel van pijn te stoppen. Het medicijn met deze werkzame stof behoort tot de groep morfineachtige pijnstillers (opioïden). De pijnstiller met tramadolhydrochloride wordt gebruikt bij matige tot hevige pijnklachten en bijvoorbeeld bij zenuwpijn en gewrichtspijn door artrose. Bijwerkingen kunnen sufheid, misselijkheid, duizeligheid of verstopping in de darmen zijn.

Meer informatie artrose

Reade I Artrose I https://youtu.be/hyeWNgP-SFE
Juf Danielle – Artrose en Reumatoïde Artritis I https://youtu.be/NhMe3_3Q_jM?si=rnK9ne6y2V_UBG0R
Huisartsencentrum Klein Iterson Gouda – Artrose HD, thuisarts.nl I https://youtu.be/Mi5YH5DHdpk?si=qyuvUqBuSIUeLQ9R
Huisartsencentrum Klein Iterson Gouda – Artroseknie, thuisarts.nl I https://youtu.be/Bb766vrK5i4?si=_bDkK4epTYg-s9SB
Huisartsencentrum Klein Iterson Gouda – Artroseknie en oefeningen, thuisarts.nl I https://youtu.be/LQfu-03svB4?si=wjf5jvUsmPsTjoMp
Huisartsencentrum Klein Iterson Gouda – Knieoefeningen, thuisarts.nl I https://youtu.be/4NvpjUGp31I?si=FCZWOntxZZbJqoh3
Huisartsencentrum Klein Iterson Gouda – Artroseknie en bewegen, thuisarts.nl I https://youtu.be/dNF_u3oEsc8?si=d-dvMpmozDjOd1bc
Zorgvoorbeweging – Animatie behandeling artrose I https://youtu.be/JXBFiKbmoNA?si=sZMf1cAiEVaOu-A4
KNGF Fysiotherapie – Wat is Artrose? I https://youtu.be/iy24LIdUY_8?si=o4JMnFK4Bamu4WNh
Sint Maartenskliniek – Artrose: ‘let’s frame it’ – Floris Lafeber I https://youtu.be/CLc3703R3jQ?si=tth9gVOtdsN78ruH
Dr. H.J. Mencke I Artrose van de knie I https://youtu.be/PvpI3M_Bb1A
ReumaZorg Nederland – Webinar Knieartrose en operatieve ingrepen I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2024/
ReumaZorg Nederland – Webinar over Artrose I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2020-2021/
Tramedico BV – Artrose: Interview met arts en patiënt I https://youtu.be/LOY_ZdRGu2w?si=WarLr0tz8slCFLCa
Kniecare – Wat zijn de symptomen bij knieartrose? Welke criteria voor artrose in de knie I https://youtu.be/Ay-RWd7btJk?si=Mewdv2NTijUgN-yX
Schooltv I Kniegewricht I https://schooltv.nl/video/kniegewricht-pas-op-je-knie-kan-alleen-buigen-en-strekken/
Schooltv I Heupgewricht I https://schooltv.nl/video/heupgewricht-met-het-kogelgewricht-kun-je-vele-kanten-op/
UMC Utrecht – Uitleg behandeling artrose distractie, Mobility Clinic I https://youtu.be/aUoW1UsAkw8?si=btDMLitPwxiQlg6W
Geneesmiddelen bij Artrose – Sint Maartenskliniek I https://youtu.be/u4811qpNuTA?si=XoQc0tqaCAVRJhcp

Osmosis I Osteoarthritis – causes, symptoms, diagnosis, treatment & pathology I https://youtu.be/sUOlmI-naFs?si=VyfrHpECoayVCBCW
Regenerative Health Education I What is Osteoarthritis – A short Introduction I https://youtu.be/sUOlmI-naFs?si=ZJL3StFqRrmz9sFU
What is Osteoarthritis? – HealthSketch I https://youtu.be/EYthXscYkxQ?si=c5Ei_hOhU5Sp2i40
Knee Cartilage Damage – Docteur Paillard – Chirurgie Orthopedique Paris I https://youtu.be/zosUL2-1FfE?si=4XM0NrZRnIydjxFy
Understanding Osteoarthritis – Zero To Finals I https://youtu.be/CYTGpcPz3dg?si=AIDZ-Dot9rhk0V6W
Mechanisms in Medicine I The Pathological Processes Leading to Persistence and Destructiveness of Synovitis I https://youtu.be/-9Bj8g22qCs?si=8etpP97WFW7vfAOA

ReumaZorg Nederland – Video over Reuma en Vermoeidheid I https://reumazorgnederland.nl/videos-2021-2022/
ReumaZorg Nederland – Video over Reuma en Werk I https://reumazorgnederland.nl/videos-2021-2022/
ReumaZorg Nederland – Webinar Rouw en aanvaarding I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2024/
ReumaZorg Nederland – Webinar Vermoeidheid en omgaan met je energie I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Gezond eten en leven I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Lekker bewegen; je kan het! I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Chronisch ziek en Intimiteit I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Reuma en Vermoeidheid I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2023/
ReumaZorg Nederland – Webinar Reuma en mentale gezondheid I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2020-2021/
ReumaZorg Nederland – Webinar Reuma en chronische pijn I https://reumazorgnederland.nl/webinars-2020-2021/

Webinar Knieartrose en operatieve ingrepen. Artrose is een veelvoorkomende vorm van reuma die in Nederland meer dan 1,4 miljoen mensen treft. Wanneer verandering van je leefstijl, fysiotherapie of pijnstilling niet voldoende helpen tegen je artrose, kan een operatie een volgende optie zijn. Maar welke operatieve mogelijkheden zijn er bij knieartrose? Wat zijn de voor- en nadelen van verschillende behandelingen? Dr. Roel Custers vertelde over verschillende behandelopties. Hij is werkzaam als orthopedisch chirurg en klinisch onderzoeker in het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Webinar over Artrose. Het is een van de meest voorkomende reumatische aandoeningen in Nederland. In 2019 hadden in totaal bijna 1,5 miljoen mensen last van artrose. Maar wat is nou precies artrose? Welke behandelopties zijn er mogelijk? Dr. Erwin van Spil was te gast tijdens het webinar Artrose op 16 januari 2021. Erwin is reumatoloog bij het Dijklander Ziekenhuis en doet onderzoek naar artrose i.s.m het UMC Utrecht en het Erasmus MC.

Help mee