Artritis psoriatica – klachten
Huisarts
Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen en wordt je niet beter, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.
Artritis psoriatica
Het verschilt bij iedereen hoe de klachten beginnen of hoe de ziekte verloopt. De ernst van de ziekte wisselt sterk van relatief milde tot zeer actieve ontstekingen. Aanhoudende ontstekingen in je gewrichten door artritis psoriatica kunnen uiteindelijk tot blijvende gewrichtsschade leiden. Soms kunnen de ontstane klachten bij artritis psoriatica lijken op de klachten bij reumatoïde artritis, een andere vorm van ontstekingsreuma. Maar artritis psoriatica verloopt meestal milder in het ziekteproces.
Klachten, die je kunt hebben bij artritis psoriatica
• pijn en ontstekingen in je gewrichten.
Bijna al je gewrichten kunnen ontstoken raken. Een gewricht is een verbinding tussen twee botten, waardoor beweging mogelijk is, bijvoorbeeld je kniegewricht. Een ontstoken gewricht doet pijn en de huid erom heen is gezwollen, rood en warm. Bij artritis psoriatica is soms maar één gewricht ontstoken, dan weer zijn het twee of meer gewrichten. De ontstekingen zitten vaak in:
-je kleine gewrichten (handen en voeten). Soms zwellen ook je teen- of vingergewrichten spontaan op en lijken dan op gezwollen ‘worstjes’ (dactylitis).
-in je grote gewrichten (elleboog of knie).
-in de distale gewrichten van je vingers en tenen.
-in de gewrichten in je wervelkolom (rug).
-in de sacro-iliacale gewrichten in je bekken (heup).
-in het borstbeen gewricht of het sleutelbeengewricht.
-in de botaanhechtingen (bijvoorbeeld in de achillespees).
• stijve gewrichten
Het ontstoken gewricht is vaak stijf, waardoor je minder goed kunt bewegen, opstaan of lopen. Artritis psoriatica in je wervelkolom (spondylitis) zorgt voor stijfheid in je rug of nek en moeite met buigen.
• ontstekingen bij de aanhechtingsplaatsen van de pezen aan het bot
Bij een ontstoken peesaanhechting op het bot (enthesitis) heb je veel pijn, maar is er op je huid niets te zien. Je kunt last van gevoelige plekken hebben, waar pezen en gewrichtsbanden vastzitten op de botten. De pijn zit bijvoorbeeld aan de achterkant van je hiel (achillespees), je voetzool of rond je ellebogen. Enthesitis is een van de kenmerken bij artritis psoriatica.
• vermoeidheid
Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht en er kunnen verschillende redenen zijn, waardoor je vermoeid bent en blijft. De vermoeidheid kan een direct gevolg van je ziekte zijn, maar het kan ook een bijwerking van de medicijnen zijn, die je gebruikt. Als je ’s nachts pijn hebt en slecht slaapt, dan ben je overdag ook moe.
• huidklachten
Psoriasis is een erfelijke, niet-besmettelijke, chronische auto-immuunziekte met een versnelde deling van de cellen en verminderde rijping van de hoorncellen op bepaalde plaatsen in je opperhuid. De hoorncellen rijpen niet normaal uit en daardoor is ook het afschilferen van je hoorncellen verstoord. Hierdoor is er op bepaalde plaatsen in je huid een sterke nieuwe aanmaak van huidcellen met een schubbige schilfervorming. Je kunt schilferende rode en witte vlekken op de huid van je ellebogen, knieën, hoofdhuid, navel, handpalmen, voetzolen, bilnaad of huidplooien krijgen (psoriasis vulgaris). Of je krijgt putjes in en een bruine verkleuring onder je nagels (psoriasis unguum).
• darmontstekingen of –infecties
Je kunt last krijgen van colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn.
• ontstekingen aan de urineweg
• oogontstekingen
Je kunt vaker uveïtis krijgen. Uveïtis is een ontsteking van de iris of het regenboogvlies van je oog. Door de ontsteking van het regenboogvlies is het oog rood, pijnlijk, traant, kan slecht tegen licht en je ziet soms wazig. De ontsteking beschadigt je oog meestal niet, als het op tijd behandeld wordt, maar kan wel een aantal keren terugkomen. Het ophangingssysteem van je ooglens kan ook ontstoken raken (irisontsteking of iridocyclitis). In ongeveer de helft van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden.