Artritis psoriatica – diagnose

Huisarts

Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je met je klachten naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of dermatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.

Diagnose

De huisarts en de dokter in het ziekenhuis of een kliniek geeft je een diagnose op basis van:
• een gesprek met jou over je klachten.
• wat er bij je gevonden wordt met lichamelijk onderzoek.
• de uitslagen van bloedonderzoek en andere onderzoeken.

Wat vraagt de dokter?

• wat zijn je klachten?
• hoe zijn je klachten ontstaan?
• welke klachten of ziekten heb je al eerder gehad?
• wanneer heb je last van je klachten?
• wat verergert je klachten?
• welke medicijnen gebruik je al?
• hoe ziet je dagindeling er ongeveer uit?
• wat voor werk doe je?
• komen er in je familie reumatische ziekten voor?
• ben je ook onder behandeling bij een andere dokter?

Lichamelijk onderzoek

De dokter zoekt naar:
• ontstekingen in je gewrichten en pezen.
• huidklachten en nagelveranderingen, die horen bij psoriasis.
• een oogontsteking.
• minder beweeglijkheid in je bekken, heupen en rug.
• er worden ook röntgenfoto’s gemaakt om te kunnen volgen of je gewrichten beschadigd raken of verslechteren tijdens of na de behandeling. Bij artritis psoriatica kan de dokter vaak pas zien of je gewrichten beschadigd zijn door ontstekingen, als je de ziekte al jarenlang hebt. Deze veranderingen zijn dan te volgen op röntgenfoto’s.

Bloedonderzoek

Met het bloedonderzoek wil je dokter weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn.
Bloedbezinking (BSE)
Bloedbezinking (BSE) is een laboratoriumtest die de bezinkingssnelheid van je rode bloedcellen (erytrocyten) meet. Bij deze test wordt de snelheid gemeten, waarmee de rode bloedcellen door de zwaartekracht uitzakken in een rechtopstaand, smal buisje met bloed. Het bovenste deel van het bloed in de buis is het plasma, dat na het uitzakken van de rode bloedcellen zichtbaar wordt als een kolom heldere, gelige vloeistof. De lengte van deze kolom plasma wordt na één uur tijd gemeten en uitgedrukt in millimeters per uur (mm/uur). Als je een infectie hebt, die een ontsteking veroorzaakt, hebben je rode bloedcellen de neiging om samen te klonteren. Hierdoor worden ze zwaarder, zodat ze sneller bezinken. Hoe sneller je rode bloedcellen bezinken, hoe hoger je BSE. Een hoge BSE geeft een actieve ontsteking in je lichaam aan. Deze bloedtest stelt geen diagnose van één specifieke ziekte. In plaats daarvan helpt het de dokter om vast te stellen of je een ontsteking hebt.
Bloedarmoede (anemie)
Bij artritis psoriatica kun je bloedarmoede (anemie) krijgen. Dat komt door een te lage hemoglobinewaarde in je bloed door de chronische ontstekingen in je lichaam. Het hemoglobinegehalte van het bloed geeft aan of er voldoende aanmaak van rode bloedcellen is. Hemoglobine zorgt voor het zuurstoftransport in je bloed. Een te lage hemoglobinewaarde in je bloed zorgt ook voor (ernstige) vermoeidheid.
• Erfelijke factor HLA-B27
HLA betekent Humaan Leukocyten Antigen en de HLA-eiwitten zijn actief bij de bestrijding van de ziekteverwekkers door de witte bloedcellen in je lichaam. De dokter kijkt of de erfelijke factor HLA-B27 in je bloed aanwezig is. Het hebben van HLA-B27 zegt niets over de ernst van je ziekte of het verloop ervan. De aanwezigheid van HLA-B27 kan de diagnose van artritis psoriatica ondersteunen. Maar HLA-B27 komt ook voor in het bloed bij mensen, die geen artritis psoriatica hebben.
Reumafactor
De dokter zal ook kijken of je de reumafactor in je bloed hebt. Reumafactoren (RF) zijn eiwitten, die door je afweersysteem (immuunsysteem) worden aangemaakt. Als de reumafactor aanwezig is in je bloed en je afweersysteem is ontregeld, dan is de ontwikkeling van je ziekte vaak ernstiger. Deze eiwitten kunnen je ‘lichaamseigen’ cellen aanvallen, als je afweersysteem ontregeld is. De reumafactoren zorgen dan voor ontstekingen in je lichaam. Maar de aanwezigheid van de reumafactor betekent niet altijd, dat je ontstekingsreuma hebt. Tijdens infecties kunnen reumafactoren verhoogd zijn in je bloed en wel of niet actief. Vaak wordt de reumafactor geprikt om onderscheid tussen artritis psoriatica en reumatoïde artritis te maken. Bij ongeveer 30% van de mensen is in de beginfase van ontstekingsreuma de reumafactor actief aanwezig. Mensen met artritis psoriatica hebben meestal geen reumafactor in het bloed.
C-reactive protein (CRP)
C-reactive protein (CRP) is een stof die door je lever wordt aangemaakt als reactie op een ontsteking. Een hoog gehalte van CRP in het bloed is een marker van een ontsteking. Hoge CRP-waarden kunnen ook aangeven, dat er een ontsteking in de bloedvaten van je hart is. Je hebt dan een hoger risico op een hartaanval. Maar de CRP-test is een niet-specifieke test en CRP-niveaus kunnen in elke ontstekingsaandoening verhoogd zijn.
Witte bloedcellen
Bij artritis psoriatica kun je veel actieve witte bloedcellen (T-lymfocyten) in je bloed hebben of in je huidschilfers.

Na de diagnose

Na de diagnose bespreekt je dokter samen met jou welke behandeling het beste voor jou kan zijn en wordt er een keuze voor een behandeling genomen. Je kunt ook naar een andere dokter of een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een fysiotherapeut, doorverwezen worden.

Help mee