Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis

Arteriitis temporalis is een vorm van reuscelarteriitis. Reuscelarteriitis (RCA) is een aandoening, waarbij je ontstekingen krijgt in de grote, middelgrote en kleine slagaders in je lichaam. Het woord ‘reuscel’ duidt op de typische grote ontstekingscellen, die te zien zijn. Bij reuscelarteriitis heb je ontstekingen in de aorta (hoofdslagader), aftakkingen van de aorta of slagaders richting hoofd, armen of hersenen.
Bij arteriitis temporalis krijg je een ontsteking, zwelling en verdikking van de kleine slagader in je slaap, de arterie temporalis.

Oorzaak

De klachten kunnen vrij plotseling ontstaan, maar vaak ontstaat arteriitis temporalis geleidelijk. Je klachten ontstaan, omdat de bloedvatontsteking (vasculitis) een vernauwing veroorzaakt in de kleine slagader. Dit zorgt voor een slechte doorbloeding of afsluiting van de verstopte slagader. Hierdoor is er minder bloedtoevoer naar het lichaamsdeel of orgaan, dat wordt voorzien van bloed via die slagader. Dit zorgt voor pijn, maar ook het afsterven van weefsel. Vaak heb je last van een nieuwe aanhoudende hoofdpijn.

Behandeling

Arteriitis temporalis is een ziekte, waaraan je met medicijnen goed behandeld kunt worden. Het kan wel een paar weken tot maanden duren, voordat je van de klachten af bent.

Polymyalgia rheumatica en arteriitis temporalis

Ongeveer 30-40% van de mensen met arteriitis temporalis heeft ook polymyalgia rheumatica. Ongeveer 10-20% van de mensen met polymyalgia rheumatica heeft ook arteriitis temporalis.
Als de spieren van je schouder- en bekkengordel pijnlijk en stijf zijn, dan is het mogelijk een aanwijzing, dat je polymyalgia rheumatica hebt. Het is belangrijk om de klachten van nieuwe aanhoudende hoofdpijn, veranderingen in je gezichtsvermogen of aanhoudende kaakpijn meteen te melden bij je dokter.

Tot slot

Arteriitis temporalis komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Vrouwen krijgen het twee tot drie keer vaker dan mannen.

Lees verder bij reuscelarteriitis

Verantwoordingstekst arteriitis temporalis
De informatie over arteriitis temporalis is algemeen. Iedere situatie is anders, dus raadpleeg bij vragen of klachten altijd de huisarts, medisch specialist of apotheker.

Inhoud website
De patiëntenorganisatie Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland biedt geen medisch advies, diagnose of behandeling! De inhoud van deze website, zoals tekst, afbeeldingen en ander materiaal, is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en afkomstig vanuit betrouwbare bronnen, zoals overheid, huisartsen, apotheken en ziekenhuizen.