Andere behandeling nodig van Reumatoïde Artritis bij ouderen
Het aantal ouderen in Nederland wordt steeds groter. In 2024 is een kwart van de bevolking in ons land 65 jaar en ouder. Hierdoor stijgt ook het aantal oudere mensen met Reumatoïde Artritis (RA). Dit wordt een uitdaging voor de zorg, zegt reumatoloog van het Maastricht UMC+ Marloes van Onna. Er is een andere behandeling nodig voor ouderen met RA.
Gevolgen van vergijzing
“Het huidige zorgsysteem is nog niet goed voorbereid op de toename van het aantal oudere mensen”, zegt Van Onna. Ondanks dat vergrijzing steeds bekender wordt, komt verandering in de zorg maar langzaam op gang gaf Van Onna aan. Er zijn volgens haar nog veel uitdagingen waar nu nog geen antwoord op is. “Bijvoorbeeld de vraag hoe oudere mensen met reumatoïde artritis (RA) het beste geholpen kunnen worden. Zij hebben meestal last van meerdere klachten of chronische aandoeningen. Hierdoor is het vaak lastig om een juiste diagnose te stellen.”
Onderzoek naar reuma onder ouderen
Er is nog weinig bekend over ouderen met reuma. Juist doordat ouderen meerdere klachten hebben, worden ze vaak niet meegenomen in onderzoeken over reuma. Ook is het vaak lastiger voor oudere mensen om mee te doen aan onderzoeken. Deelnemers aan zulke onderzoeken moeten namelijk de mogelijkheid, energie en vaardigheden hebben om mee te doen. Dit is bij ouderen met klachten vaak minder het geval. Ook naar een onderzoek toe gaan is vaak erg lastig voor ouderen.
“Als ouderen met RA dan toch mee doen aan een onderzoek, kan er minder betrouwbaar gemeten worden”, zegt Van Onna. Doordat er vaak sprake is van overlap van symptomen, is het lastig te zeggen welke klacht van welke aandoening komt. Hetzelfde geldt bij chronische aandoeningen. Van Onna gaf aan dat oudere mensen nou eenmaal vaak last hebben van hun gewrichten, ook zonder een vorm van reuma.
Andere behandeling voor ouderen
De behandeling voor ouderen moet daarom veranderen vindt reumatoloog Van Onna. “Verkeerde diagnoses komen nog vaak voor”, geeft zij aan. Door bij verpleeghuizen onderzoeken te doen, kan beter worden ingespeeld op de wensen van ouderen met RA. Ook kunnen verschillen tussen oudere mensen mét en zonder reuma beter in kaart worden gebracht. Hetzelfde geldt voor mensen met meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd (multimorbiditeit). Zo kunnen knelpunten en overeenkomsten beter worden gezien én kan er een passende behandeling worden gekozen. Van Onna zegt dat het hierbij gaat om een andere manier van behandel-beslissingen maken. Meer informatie en onderzoek is nodig om mogelijkheden voor ouderen te verbeteren.
Bron: Nu inspelen op toenemende zorgvraag door vergrijzing | MedNet
Lees meer:
- Webinar Reuma en multimorbiditeit – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Multimorbiditeit – Leven met 2 of meer chronische ziekten tegelijk
- Meer regie bij mensen met multimorbiditeit nodig
- Valpreventieweek: waarom is preventie belangrijk?
- Betere afstemming van zorg bij meerdere aandoeningen – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland