Alweer moe of nog steeds moe?
Vermoeidheid is voor veel mensen met reuma een groot probleem. Het is een van de meest voorkomende klachten en het heeft vaak een grote impact op hun dagelijkse leven. Toch is het vaak nog steeds een onderbelicht en onderschat probleem. Daarom vindt Reumazorg Nederland het belangrijk om dit onderwerp regelmatig onder de aandacht te brengen.
Vermoeidheid komt vaak voor
Bijna 75% van de mensen met reuma hebben last van vermoeidheid en zelfs 40% van de mensen ervaren ernstige vermoeidheid. Dit is aanzienlijk meer dan bij ‘gezonde’ mensen. Mensen vinden dat de vermoeidheid erg beperkend is, omdat het hen vaak belemmert in hun dagelijkse activiteiten. Uit onderzoek van RZN blijkt dat 70% van de mensen met reuma vermoeidheid als het grootste probleem in hun leven ziet. Mensen met reuma hebben dan ook grote behoefte aan meer informatie over dit thema. Ook vinden ze dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar de oorzaken en behandeling. Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor en wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan.
Oorzaken van vermoeidheid
Er zijn veel factoren die vermoeidheid kunnen veroorzaken bij mensen met reuma, zoals een hoge ziekteactiviteit, overgewicht, pijn en medicatie. Maar ook slecht slapen, te veel of te weinig beweging en emoties zoals stress en angst kunnen vermoeidheid veroorzaken. Deze factoren kunnen ook elkaar beïnvloeden.
Hoe voelt moe zijn bij reuma?
De meeste mensen zijn wel eens moe, maar dat gaat vaak na een tijdje vanzelf weer over. Vermoeidheid bij reuma is anders. Mensen zijn niet ‘gewoon moe’. Het gaat niet vanzelf over en is vaak onvoorspelbaar en uitputtend. Je kunt aan je lichaam merken dat je vermoeid bent, maar ook aan je geest. Lichamelijke signalen zijn onder andere stijfheid, pijn, hoofdpijn, je minder energiek voelen en verminderde eetlust. Mentale signalen kunnen slecht slapen, concentratieproblemen of prikkelbaarheid zijn.
Welke impact heeft vermoeidheid bij reuma?
Vermoeidheid heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven. Het kan je fysiek en mentaal welzijn beïnvloeden, je werk- of studieprestaties verminderen, huishoudelijke taken bemoeilijken en sociale activiteiten beperken. Ook je relatie en toekomstplannen kunnen eronder lijden.
Door de grote impact op verschillende vlakken kan het lastig zijn om dit te accepteren en om hier goed mee om te (leren) gaan. Je kunt je boos, verdrietig, gefrustreerd of juist schuldig gaan voelen. Dit is helemaal niet raar.
Ook mensen uit je omgeving kunnen wat van jouw vermoeidheid merken. Ze zullen misschien wat vaker taken van je moeten overnemen en ze zullen ook moeten leren accepteren dat sommige gemaakte plannen op het laatste moment toch niet door kunnen gaan. Zij kunnen zich hierdoor ook verdrietig of boos voelen. Er kan ook sprake zijn van onbegrip, omdat vermoeidheid aan de buitenkant niet zichtbaar is.
Wat kun je zelf doen tegen moe zijn?
Er is geen medicijn tegen vermoeidheid. Wel kun je proberen om de oorzaken van jouw vermoeidheid aan te pakken en zo de vermoeidheid verminderen. Het is belangrijk dat je eerst onderzoekt welke factoren bij jou de vermoeidheid veroorzaken.
- Overgewicht: Pas je leefstijl aan om gezonder te eten en drinken.
- Pijn: Zoek naar manieren om pijn te verlichten, bijvoorbeeld medicijnen of fysiotherapie.
- Emoties en negatieve gedachten: Zoek ontspanning en steun en overweeg hulp van een psycholoog bij angst of depressie.
- Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging die bij je past kan helpen om de vermoeidheid te verminderen.
- Slaap: Zorg voor goede slaapgewoontes en een regelmatig dag-nacht ritme.
- Energiebalans: Plan activiteiten en rustmomenten goed in en wissel ze of om je energie te verdelen.
- Gezonde voeding: Zorg voor een evenwichtige en gezonde voeding met voldoende groente en fruit.
- Ken jezelf: Leer je eigen grenzen kennen en geef ze aan.
- Praat erover en zoek steun: Bespreek je vermoeidheid met je zorgverlener en ga samen op zoek naar een oplossing.
Samenvattend kan vermoeidheid bij reuma je leven sterk beïnvloeden. Maar met de juiste aanpak en hulp kun je manieren vinden om ermee om te gaan. Dit kan je kwaliteit van leven verbeteren.
Meer lezen
Meer informatie over vermoeidheid vind je op de website van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland:
- Vermoeidheid – Nationale Vereniging Reumazorg Nederland
- Kennissynthese over vermoeidheid: ZonMW SGF Kennissynthese_Vermoeidheid_bij_chronische_ziekten