Alweer een vragenlijst? Een generieke PROM biedt uitkomst
Vul jij ‘m wel eens in? Een vragenlijst waarin je aangeeft hoe het gaat met je reuma? Zo’n ingevulde vragenlijst, ook wel PROM genoemd, geeft belangrijke informatie. Wat gaat er goed? Wat kan beter? Je behandeling kan hier op worden afgestemd. Ondanks de meerwaarde van zo’n vragenlijst zijn mensen soms ook ‘vragenlijst moe’. Vooral wanneer je meer dan één aandoening hebt, moet je vaak dezelfde vragen beantwoorden. Ook werkt ieder ziekenhuis en iedere afdeling weer met een eigen vragenlijst. Kan dat niet handiger? Tijdens de Landelijke conferentie generieke PROMs stond deze vraag centraal.
Minister Kuipers: “Weet wat echt belangrijk is voor je patiënt”
Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heette de deelnemers welkom in een videoboodschap. Het uitvragen van hoe het écht met een patiënt gaat, is een onderwerp dat hem na aan het hart ligt, vertelt hij. “Uit eigen ervaring weet ik dat artsen hier met veel enthousiasme mee bezig zijn.” Als voorbeeld geeft hij de borstkankerzorg. Een oncoloog kan nog zo tevreden zijn met een behandeling. Maar als je de juiste vragen stelt aan de patiënt, merk je dat het misschien niet zo goed gaat. Die heeft bijvoorbeeld bijwerkingen van de chemo, minder zelfvertrouwen door een veranderd lichaam, of overgangsklachten. Kuipers roept iedereen op zo’n goed gesprek te hebben met hun patiënt. Een ingevulde vragenlijst, ook wel PROM genoemd, biedt hiervoor al genoeg aanknopingspunten. “Als we weten wat echt belangrijk is voor onze patiënten, helpen we hen én de zorg vooruit”, besluit Kuipers.
Generieke vragen en ziekte specifieke vragen
Spreker Stephanie Breukink is darmchirurg in het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC+). Zij zegt: “Belangrijk is dat de patiënt met meerdere aandoeningen niet meerdere vragenlijsten hoeft in te vullen. In het MUMC+ werken we met een lijst met generieke vragen en ziekte specifieke vragen.” Deze generieke vragen (die niet ziekte specifiek zijn) noemen we ook wel generieke PROMs. Iemand met meerdere aandoeningen hoeft deze generieke vragen maar één keer te beantwoorden voordat hij in de spreekkamer zit bij bijvoorbeeld zijn reumatoloog en daarna bij zijn cardioloog.
Handreiking generieke PROM
Tijdens de bijeenkomst is de handreiking generieke PROMs gepresenteerd. De handreiking bevat 8 uitkomsten die voor iedereen, ongeacht welke aandoening je hebt, belangrijk zijn. Dit zijn:
- – Kwaliteit van leven
- – Ervaren gezondheid
- – Sociaal functioneren
- – Fysiek functioneren
- – Mentaal functioneren: Angst
- – Mentaal functioneren: Depressie
- – Vermoeidheid
- – Pijn
De handreiking adviseert zorgverleners om deze uitkomsten uit te vragen bij patiënten, ongeacht welke aandoening(en) iemand heeft. Deze uitkomsten kan je waar nodig aanvullen met uitkomsten die belangrijk zijn bij een specifieke aandoening. De handreiking adviseert ook met welke vragen je deze bovengenoemde uitkomsten kunt meten. Zo gebruikt ieder ziekenhuis en iedere zorgverlener dezelfde vragen en vragenlijst. Het voordeel is dat je scores op vragenlijsten zo beter met elkaar kunt vergelijken.
Meer weten over generieke PROMs?
- Luister ook naar de podcast met Sandra Beurskens en Lotte Haverman, waarin je meer hoort over wat PROs en PROMs zijn.
- Heb je de conferentie generieke PROMs gemist en wil je alle sessies en talkshows terugkijken? Je vindt ze op www.platformuitkomstgerichtezorg.nl, net als nóg meer inspirerende video’s.