“Alsof er een olifant op mijn borstbeen staat”
Het syndroom van Tietze is een zeldzame vorm van reuma. Het veroorzaakt ontsteking en zwelling rond het kraakbeen tussen je borstbeen en je sleutelbeen of je ribben. De ontsteking is pijnlijk, zorgt voor felle steken, een brandend gevoel en een drukkende pijn op je borst. Door deze klachten krijgen mensen met Tietze vaak de verkeerde diagnose. En dat zorgt voor angst: “Ik zou toch geen hartaandoening hebben?”.
“De vaak felle steken in de borststreek maken mij ongerust.”
“Een brandend gevoel in mijn ribbenkast houdt mij de hele nacht wakker.”
“Een constant drukkende pijn op de borst zorgt er voor dat ik mijn werk moeilijk kan doen.”
“Knellende kleding, maar ook bijvoorbeeld een autogordel kan ik niet verdragen.”
Dit zijn verschillende ervaringen van mensen met het syndroom van Tietze.
Waarom de naam Tietze?
De Duitse Alexander Tietze was de chirurg die, precies 100 jaar geleden, de aandoening ontdekte en omschreef als: een goedaardige pijnlijke zwelling van de kraakbenige verbinding tussen het borstbeen en het sleutelbeen of de ribben.
Oorzaak
Komt Tietze door overbelasting? Of is het een fractie teveel frictie in de ribbenkast? De oorzaak van Tietze is helaas nog onbekend. Er bestaat ook nog geen eenduidige behandeling voor. De klachten kunnen vanzelf over gaan, maar houden in sommige gevallen jarenlang aan.
Verkeerde diagnose
Ondanks de herkenning en erkenning van de aandoening door Dr. Tietze was er jarenlang bijna niets over bekend. Mensen kregen verkeerde diagnoses, werden niet begrepen en leefden met de constante angst dat ze een hartaandoening hadden. “De valkuil is dat je denkt dat je gewoon alles kunt doen. De pijn komt pas later.” “Aan de buitenkant is niets te zien. Daardoor word ik vaak niet begrepen.” “De vervangende huisarts nam mijn pijn wel serieus en stelde Tietze vast.”
Belang van meer bekendheid
Dankzij de inzet van ondernemende mensen met Tietze is er nu meer bekendheid over de ziekte. Kijk op www.tietze.nl voor meer informatie.
Bekijk ook:
- Bekijk hier het filmpje over 100 jaar Tietze.