Alles wat je wil weten over pijn: pijnfeiten op een rijtje
De pain revolution is een Australische organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de aanpak van chronische pijn. Samen met patiënten hebben ze informatiemateriaal gemaakt van de belangrijkste feiten over pijn. Deze pijnfeiten zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en geven antwoord op jouw vragen als ‘Wat is de rol van pijn?’, Wat als pijn niet verdwijnt?’, ‘Begrijp ik mijn pijn?’ en ‘Hoe kan ik mijn pijn verminderen?’.
Pijn is altijd echt en heeft een belangrijke functie
Pijn is iets ingewikkelds. Het is een waarschuwingssignaal dat je hersenen afgeeft om je lichaam te beschermen. Het wordt veroorzaakt door een wisselwerking tussen biologische (lichamelijke) en psychosociale factoren. Vaak begint pijn nadat je lichaam ergens is beschadigd door beweging, spanning of druk. De pijn zorgt er dan voor dat je iets doet (of juist niet doet) ter bescherming van de plek die is beschadigd en pijn heeft. Maar pijn kan ook ontstaan zonder dat je lichaam een beschadiging heeft opgelopen. Psychosociale factoren kunnen er ook voor zorgen dat je pijn ervaart, zonder dat er iets met je lichaam is gebeurd. Voorbeelden van psychosociale factoren zijn stress, angst, zorgen, onrust of slecht slapen. Wat de oorzaak ook is, pijn is altijd echt.
Wat gebeurt er als pijn niet verdwijnt?
Normaal gesproken stopt de pijn als de beschadiging (of ontsteking) aan je lichaam is genezen, maar dat gebeurt niet altijd. Pijn kan ook langere tijd aanhouden, zonder dat er nog een lichamelijke reden voor is. Als je langere tijd pijn hebt, wordt je pijnsysteem efficiënter en over-beschermend. Dat wil zeggen dat het pijnsysteem overactief op prikkels reageert. Hierdoor houdt de pijn langer aan dan nodig is. Daarnaast kan de pijn ook erger worden. Ook psychosociale factoren kunnen ervoor zorgen dat aanhoudende pijn erger wordt. Een overactief pijnsysteem kun je op een aantal manieren herkennen. Je kunt bijvoorbeeld overgevoelig worden voor bepaalde bewegingen of juist minder gevoelig worden voor warmte of kou.
Leer meer over je eigen pijn
Pijn wordt ‘gecreëerd’ door de hersenen. Dit kan gebeuren na een beschadiging van je lichaam. Maar ook door bepaalde verwachtingen of door psychosociale factoren kun je meer of minder pijn ervaren. Als je bijvoorbeeld verwacht dat een bepaalde beweging of behandeling zal helpen, dan zul je je daarna waarschijnlijk beter voelen. Als je je daarentegen veel zorgen maakt of veel stress hebt, kan dat juist de pijn verergeren.
Wanneer je begrijpt dat jouw pijn ook beïnvloed kan worden door je eigen verwachtingen, emoties en gevoelens kan dit helpen om uiteindelijk de pijn die je ervaart te verminderen. Een coach of hulpverlener kan je ook helpen om te begrijpen welke factoren jouw pijn verergeren of juist verminderen.
Hoe kan ik mijn langdurige pijn verminderen?
Net zo goed als het pijnsysteem heeft geleerd om overactief te worden, zo kan het ook weer leren om normaal te werken. Dit komt omdat ons lichaam en dus ook onze hersenen zich goed kunnen aanpassen aan een nieuwe situatie. Je kunt het pijnsysteem minder gevoelig maken door het als het ware opnieuw te trainen. Dit kun je doen door actief nieuwe uitdagingen aan te gaan, zowel fysiek als emotioneel. Je kunt bijvoorbeeld met kleine stapjes de belasting van je lichaam verhogen door te gaan bewegen of door oefeningen te doen. Op emotioneel vlak kun je werken aan het vergroten van veerkracht en zelfvertrouwen door bijvoorbeeld meditatie, mindfulness of sociale contacten. Je lichaam en het pijnsysteem in je hersenen zullen zich zo langzaam maar zeker aanpassen aan de nieuwe situatie en uiteindelijk kunnen helpen om minder pijn te ervaren.
Meer lezen
Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van de Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland:
- https://reumazorgnederland.nl/pijnbestrijding-aandacht-voor-het-individu-en-een-geintegreerde-aanpak/
- https://reumazorgnederland.nl/op-weg-naar-een-gezonder-leven-met-chronische-pijn/
Meer informatie over de pain revolution: