AI in de spreekkamer: hoe denken mensen met RA er over?
Met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) zijn er al verschillende voorspellingsmodellen gemaakt om de diagnose en de behandeling van Reumatoïde Artritis (RA) te verbeteren. Toch worden op dit moment nog maar weinig AI-modellen daadwerkelijk gebruikt door artsen. Dit komt omdat zowel artsen als mensen met reuma er nog aan moeten wennen. Onderzoekers hebben nu gekeken naar wat mensen met RA vinden van het gebruik van AI bij het nemen van een beslissing over hun behandeling.
Wat is AI en hoe wordt AI in de zorg toegepast?
Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence of AI) bestaat uit systemen die menselijke intelligentie simuleren door te leren en zichzelf te verbeteren aan de hand van data die beschikbaar zijn. AI speelt inmiddels op verschillende vlakken een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Zo wordt het gebruikt voor het automatiseren van taken die eerst door mensen werden gedaan. Hierdoor kunnen de zorgkosten verminderd worden.
Daarnaast kan het ook helpen om de zorg voor de patiënt te verbeteren. Zo kan AI helpen bij het voorspellen van het optreden van bepaalde ziekten aan de hand van risicofactoren. Ook kan AI helpen bij het voorspellen van het verloop van een ziekte in een bepaald persoon. Op deze manier kan de diagnose en behandeling van ziekten worden verbeterd.
Hoe is dit onderzoek uitgevoerd?
Dit onderzoek had als doel om te kijken hoe mensen met RA denken over het gebruik van AI in hun behandeling. Ook brachten de onderzoekers in kaart welke factoren belangrijk zijn voor mensen met RA om AI te accepteren. Voor dit kwalitatieve onderzoek werden 12 mensen met RA uit het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) geïnterviewd. Aan de hand van een lijst met onderwerpen konden ze hun mening geven.
Wat komt er uit het onderzoek naar voren?
Mensen met RA zijn over het algemeen positief over het gebruik van AI bij het nemen van beslissingen over hun behandeling. Dit zijn de 6 belangrijkste thema’s die mensen met RA noemden waar rekening mee gehouden moet worden:
- Behoefte aan informatie: Mensen met RA willen graag informatie over hoe AI werkt en wat de rol ervan is in hun behandeling.
- Vertrouwen in behandeling met behulp van AI: Er zijn verschillende dingen die het vertrouwen in behandelingen met hulp van voorspellingsmodellen beïnvloeden, zoals hoe duidelijk, precies en betrouwbaar de modellen zijn.
- Ondersteunende rol van AI: Mensen met RA zien voorspellingsmodellen als een hulpmiddel voor hun arts om beslissingen te nemen. Ze zien het niet als vervanging van hun arts.
- Persoonlijk voordeel: Mensen met RA hopen dat ze baat hebben bij de voorspellingsmodellen door een meer persoonlijke en effectieve behandeling te krijgen.
- Zelf een bijdrage willen leveren: Mensen met RA zijn bereid om tijd en moeite te investeren om gegevens van hunzelf te leveren die de nauwkeurigheid en bruikbaarheid van de modellen kan verbeteren.
- Effect op de relatie met zorgverlener: Mensen met RA vinden het belangrijk om de persoonlijke interactie met hun zorgverlener te behouden. Ook het blijvend vertrouwen in hun zorgverlener vinden ze belangrijk.
Wat zijn belangrijkste conclusies?
Dit is de eerste studie die kijkt naar hoe mensen met reuma denken over het gebruik van AI in hun behandeling. De studie laat zien dat mensen met RA over het algemeen positief zijn over het gebruik van voorspellende modellen. Goede informatie over de modellen zorgt ervoor dat mensen met RA positiever denken over het inzetten van AI. Dit betekent dat het geven van goede informatie belangrijk is in de toekomst. Ook zouden mensen met reuma de modellen meer vertrouwen als ze ook rekening zouden houden met bepaalde factoren zoals dieet, stress of het weer. De resultaten van dit onderzoek kunnen helpen bij het verder ontwikkelen en inzetten van goede modellen voor de behandeling van reuma. Dit zorgt er ook voor dat mensen met reuma ze nog beter accepteren.
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Hier vind je het volledige artikel over het dit onderzoek: Rheumatoid arthritis patients’ perspective on the use of prediction models in clinical decision-making
Lees ook
- Reumatoïde artritis – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Innovatie in de spreekkamer: de rol van kunstmatige intelligentie – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Neemt de computer straks de besluiten? – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland
- Kunstmatige intelligentie bij moeilijk te behandelen reumatoïde artritis – Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland