Advies: wees voorzichtig met JAK-remmers bij bepaalde mensen met ontstekingsreuma
JAK-remmers (Januskinaseremmers) worden gebruikt voor de behandeling van verschillende chronische ontstekingsaandoeningen, waaronder reumatoïde artritis, artritis psoriatica, jeugdreuma en axiale spondyloartritis. Mensen met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten (zoals rokers, mensen met een hoge bloeddruk of diabetes) hebben bij het gebruik van een JAK-remmer een verhoogd risico op het krijgen van een hartinfarct, kanker en een ernstige infectie. Dit blijkt uit een onderzoek van het Europees Medicijnagentschap (EMA). Hierdoor hebben ze besloten dat een JAK-remmer niet voor iedereen het meest geschikte reumamedicijn is. Mensen die een verhoogd risico hebben om deze ernstige bijwerkingen te krijgen, mogen JAK-remmers alleen gebruiken als er geen andere geschikte medicijnen beschikbaar zijn.
Verschillende soorten JAK-remmers
De Janus-kinaseremmers waarom het gaat zijn:
- abrocitinib
- filgotinib
- baricitinib
- upadacitinib
- tofacitinib
Deze geneesmiddelen worden gebruikt voor de behandeling van verschillende chronische ontstekingsaandoeningen, waaronder verschillende vormen van ontstekingsreuma.
Voorzichtigheid bij bepaalde personen
Deze JAK-remmers mogen de volgende personen alleen gebruiken als er geen andere geschikte medicijnen beschikbaar zijn:
- Mensen van 65 jaar of ouder
- Personen met een verhoogd risico op hart- en vaatproblemen (zoals een hartaanval of beroerte)
- Mensen die roken of dit hebben gedaan voor een lange tijd in het verleden
- Personen met een verhoogd risico op kanker
Daarnaast moet men voorzichtig zijn met het gebruik van JAK-remmers bij mensen die meer risico hebben op het krijgen van bloedstolsels. Waar mogelijk moet de dosis van het medicijn worden verlaagd bij mensen die meer risico lopen op het krijgen van bloedstolsel, kanker of hart- en vaatziekten.
Aanpassen van bijsluiter
De productinformatie, voor JAK-remmers, zoals de bijsluiter, gaan ze aanpassen met deze nieuwe aanbevelingen en waarschuwingen.
Wat betekent dit voor jou?
Gebruik je een JAK-remmer voor de behandeling van jouw vorm van ontstekingsreuma? Verander je dosis niet en stop niet met het gebruik van het medicijn zonder dit met je arts te bespreken. Heb je vragen of krijg je klachten, neem contact op met je arts.
Werking van JAK-remmers
De werkzame stoffen in deze geneesmiddelen werken door de werking te blokkeren van enzymen die bekend staan als Janus-kinases. Deze enzymen spelen een belangrijke rol in het ontstekingsproces dat bij deze aandoeningen optreedt. Door de werking van de enzymen te blokkeren, helpen de medicijnen de ontsteking en andere symptomen van deze aandoeningen te verminderen.
Meld bijwerkingen bij het Lareb
Gebruik je een JAK-remmer tegen je reuma? En heb je het idee dat dit zorgt voor een bijwerking? Dan is het belangrijk om dit te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Dit kun je eenvoudig doen via het meldformulier. Bespreek vermoedelijke bijwerkingen ook altijd met je arts of apotheker.
Waarom het melden van bijwerkingen belangrijk is
Door een bijwerking van een medicijn te melden, draag je bij aan de veiligheid van medicijnen. Het zorgt voor nieuwe of meer volledige informatie over medicijnen bij gebruik in de praktijk. Daardoor ontstaat een completer beeld. Op basis van informatie over een nieuwe bijwerking, interacties tussen medicijnen of een opvallende toename in het aantal meldingen kan de medicijnautoriteit actie ondernemen. Bijvoorbeeld door de bijsluiter aan te passen of door risico-informatie te verspreiden.
Bij het melden maakt het niet uit of het om een nieuwe of een bekende bijwerking gaat. Het verloop en de ernst van bekende bijwerkingen houden ze namelijk ook in de gaten.
Lees ook
Nieuwsbericht Europees Medicijn Agentschap: Minimaliseren ernstige bijwerkingen JAK-remmers