Acuut reuma – oorzaak

Oorzaak

Je kunt acuut reuma krijgen na een besmetting met een bacteriële streptokok uit de groep-A-streptokokken, GAS bacterie of roodvonk bacterie genoemd. Deze GAS bacterie zit in je neus, in je keel of op je huid, bijvoorbeeld op je handen of onderbenen. Je kunt de bacterie bij je dragen zonder ziek te worden.
Maar als je besmet bent en hoest, niest of hard praat, kun je de bacterie overdragen aan iemand anders via druppeltjes in de lucht of als iemand door jou besmette dingen aanraakt, zoals deurknoppen, smartphones, toetsenborden of computermuizen.
Na de besmetting kun je na 2 tot 7 dagen last krijgen van keelpijn of roodvonk. Je afweersysteem komt in actie om de bacterie uit te schakelen en op te ruimen. De immuunreactie zorgt ervoor, dat je weer beter wordt, maar soms gaat het mis. De bacterie kan ontstekingen veroorzaken, bijvoorbeeld keelpijn, amandelontsteking, krentenbaard, roodvonk of wondroos, waardoor je zieker wordt. De bacterie kan ook in je bloed terecht komen. Je huid, spieren, hart, nieren, botten, hersenen en hersenvliezen kunnen dan ontstoken raken. Dan kun je twee tot vier weken na een streptokokkeninfectie acuut reuma krijgen.

Reactie afweersysteem

Je afweersysteem (immuunsysteem) komt in actie om de bacterie uit te schakelen en op te ruimen. Normaal gaat dat goed en geneest de keelontsteking zonder andere gevolgen. Maar soms slaat je afweersysteem als het ware ‘op hol’ en denkt dat je eigen lichaamscellen gevaarlijke indringers zijn. Bij de bestrijding komen dan bepaalde stoffen vrij, waardoor er ontstekingsreacties ontstaan in je gewrichten, pezen, spieren of organen. Je afweersysteem keert zich als het ware tegen je eigen lichaam. Je krijgt bij acuut reuma last van hoge koorts en gewrichtsklachten. Opvallend is dat de gewrichtsklachten ‘verspringen’: je hebt steeds last van een ander gewricht. Meestal is dat de knie, de ellenboog, de enkel of de pols.

Kans op het krijgen van acuut reuma

Je kans op acuut reuma wordt groter door overbevolking, slechte sanitaire voorzieningen en blootstelling aan streptokokkenbacteriën. Maar acuut reuma komt in westerse landen bijna niet meer voor. Dit komt door het gebruik van antibiotica, een verbeterde hygiëne en betere voeding. Kinderen tussen de 4 – 18 jaar lopen nog het meeste kans op het krijgen van acuut reuma. De piek bij het krijgen van acuut reuma ligt rond het 8e jaar.

Het plaatje laat een voorbeeld van een bacteriële streptokok uit de groep-A-streptokokken zien. Het plaatje met de GAS bacterie is ingekleurd.

 

Voorbeeld van een bacteriële streptokok uit de groep-A-streptokokken

Help mee