Acuut reuma – de klachten bij deze ziekte

Huisarts

Als je ziek wordt of klachten hebt, die maar niet weggaan, dan ga je naar de huisarts. Je huisarts is de eerste medische behandelaar om je klachten te behandelen, de ziekte te herkennen en de diagnose te stellen. Lukt het niet om je klachten goed te behandelen en wordt je niet beter, dan zal de huisarts samen met jou kijken naar verdere behandeling. Je huisarts kan je doorsturen naar de reumatoloog of een andere dokter in het ziekenhuis of een kliniek.

Besmetting en klachten door de GAS bacterie

Door de groep A streptokok of GAS bacterie kun je verschillende klachten krijgen. Voorbeelden zijn:
• roodvonk met een bobbelige tong en rode uitslag op je huid.
• een verkoudheid en keelpijn.
• opgezette, ontstoken amandelen in je keel en klieren in je hals.
• hoge koorts, rillingen, spierpijn, gewrichtspijn, sufheid, verwardheid, kraamvrouwenkoorts.
• een huidontsteking (wondroos) met een rode, gloeiende, glimmende en dikkere huid.
• een krentenbaard.
• afsterven van de huid en de weefsels eronder.
• ontstoken gewrichten (acuut reuma).

Acuut reuma

Acuut reuma krijg je meestal 2 tot 4 weken na een streptokokken besmetting. Je krijgt last van hoge koorts en pijnlijke ontstekingen in je gewrichten. Opvallend is dat bij ongeveer 80% van de patiënten de klachten in de gewrichten verspringen: je hebt iedere keer klachten in een ander gewricht. De pijnlijke ontstekingen zitten vaak in je grote gewrichten, zoals je knie, ellenboog, enkel, schouder of pols. Het kan ook zijn, dat je je wel ziek voelt, maar bijna geen of geen last van pijn hebt. De gewrichtsontstekingen genezen vaak zonder blijvende gevolgen. Als je ziekte niet wordt behandeld, genees je meestal vanzelf binnen ongeveer 5 maanden. Maar als je niet behandeld wordt, kun je wel vaker achter elkaar een aanval van acuut reuma krijgen.

Klachten, die je kunt hebben bij acuut reuma

pijnlijke ontstekingen in je gewrichten 
Je hebt last van ontstekingen in bijvoorbeeld je knieën, enkels, ellenbogen, schouder, polsen. Je hebt een rondtrekkende pijn in je verschillende gewrichten en rode, warme of gezwollen gewrichten. De ontstekingen in de gewrichten ‘verspringen’: om de beurt krijg je last van een ontsteking in één gewricht (vaak je knie, ellenboog, enkel, schouder of pols). Heel af en toe kunnen meerdere gewrichten tegelijk ontstoken zijn.
hoge koorts
• last van hartklachten en hartafwijkingen
Acuut reuma kan blijvende hartbeschadigingen veroorzaken. Als je hartklep beschadigd raakt, kan deze niet meer goed sluiten. Daardoor is het mogelijk dat je op latere leeftijd last krijgt van hartritmestoornissen en hartfalen. Als de afwijking ernstig is, zal een operatie nodig zijn.
Ongeveer 50% van de mensen met acuut reuma loopt bij de eerste aanval kans op een ontsteking aan de hartspier (myocarditis), het hartzakje (pericarditis) of de hartklep (endocarditis). Je kunt last hebben van een snelle hartslag als je overdag rust of slaapt, bij het hoesten, bij pijn op de borst, bij een hartruis of bij een snelle ademhaling. Heel vaak komen problemen voor bij de klep tussen de twee linkerkamers van het hart (mitralisklep), maar ook bij andere hartkleppen is er kans op:
– vernauwing van een hartklep met een verminderde doorbloeding.
– een probleem met het terugstromen van het bloed bij een hartklep (klepinsufficiëntie), waarbij het bloed in de verkeerde richting stroomt.
– schade aan de hartspier, waarbij de ontsteking de hartspier en zijn pompvermogen kan verzwakken. Schade aan de mitralisklep, hartkleppen of hartweefsels kan hartproblemen veroorzaken, zoals: een onregelmatige werking van de bovenste kamers van het hart (hartritmestoornissen) en een onvermogen van het hart om voldoende bloed naar het lichaam te pompen (hartfalen).
problemen met je zenuwstelsel
Deze klachten kunnen één tot zes maanden na de streptokokkeninfectie optreden. Je merkt dat je spieren verslappen en je krijgt last van ongecontroleerde, willekeurige bewegingen van je armen, benen en gezicht. Deze ongecontroleerde, willekeurige bewegingen noemen we Chorea van Sydenham of Sint-Vitusdans. Je krijgt last van emotionele schommelingen, zwakke spieren en ongecontroleerde bewegingen. Je emotionele schommelingen kunnen leiden tot uitbarstingen van ongewoon gedrag, zoals vaak huilen of ongepast lachen. De ongecontroleerde bewegingen komen vaak voor bij volwassenen, vooral zwangere vrouwen. Het kost dan moeite om te schrijven, aan te kleden, te eten en soms te lopen. Als je gespannen of vermoeid bent, dan kun je ook last van ongecontroleerde bewegingen hebben, als je slaapt. Deze klachten genezen bij behandeling vaak binnen twee tot zes maanden.
extra zweten
huidproblemen
Je kunt last hebben van een vlekkerige roze huid met een platte of, licht verhoogde, pijnloze huiduitslag met een rafelige rand, vooral op romp, bovenarmen en bovenbenen (erythema marginatum). Je kunt ook last hebben van onderhuidse knobbeltjes (subcutane noduli) aan de strekzijde van je gewrichten.
maagpijn en/of geen eetlust
vermoeidheid
neusbloeding
hoofdpijn

Help mee