Acuut reuma – de behandeling bij deze ziekte

Behandeling

Bij de behandeling van acuut reuma kijkt de dokter samen met jou naar de beste medische behandeling met medicijnen voor je klachten. Je kunt hierbij gebruik maken van de 3 goede vragen. Je moet altijd achter je gekozen behandeling staan, want dan heeft een behandeling de beste kans van slagen.

Pijnstillers, die je zelf kunt aanschaffen zonder recept

Paracetamol (pijnstiller).
Paracetamol helpt tegen pijn en koorts, veroorzaakt geen maagproblemen, geeft meestal geen bijwerkingen en gaat goed samen met andere medicijnen. Paracetamol kun je overal zelf kopen in de winkels en je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.
NSAID.
Een NSAID is een pijnstiller. NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Deze medicijnen remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. Ze bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden. Je kunt deze medicijnen met de werkzame stoffen diclofenac, naproxen en ibuprofen overal bij de drogist of in de supermarkt kopen. Je koopt de NSAID met een lage hoeveelheid van de werkzame stof. Je hoeft dus geen recept van de dokter te hebben.

Let op! Het is altijd belangrijk om aan de huisarts of je andere dokters te vertellen, dat je al zelf een NSAID bij de drogist of in de supermarkt koopt en gebruikt. Anders kun je teveel van de werkzame stof binnen krijgen, als de huisarts of dokter je een NSAID voorschrijft, die alleen in de apotheek op te halen is met recept.

Medische behandeling

Als acuut reuma niet wordt behandeld, is het mogelijk, dat je vanzelf binnen een aantal maanden geneest. Maar als je niet behandeld wordt, loop je ook kans om vaker achter elkaar een aanval van acuut reuma te krijgen. Dat kan in het ergste geval ook extra complicaties veroorzaken. Het is dus belangrijk om je klachten van acuut reuma te behandelen. De medicijnen worden voorgeschreven door de dokter, dus hier moet je wel een recept van de dokter voor hebben. De medicijnen haal je op bij de apotheek. De dokter zal je medicijnen geven om:
de groep A streptokokken-(GAS) bacteriën te doden.
de klachten van je keelinfectie te verminderen.
de ontstekingen in je gewrichten aan te pakken.
een herhaling van de acuut reuma te voorkomen.

Antibiotica en preventieve behandeling
Antibiotica bestrijden bacteriën. Bacteriën zijn zo klein, dat je ze niet kunt zien. Ze bestaan uit een cel. Als je koorts hebt, kunnen ze zich zeer snel vermenigvuldigen. Sommige bacteriën zijn nuttig, maar veel bacteriën kunnen een infectie veroorzaken. De dokter zal je een antibioticum voorschrijven om de overblijvende streptokokkenbacteriën in je keel te doden. De dokter schrijft alleen antibiotica voor als het echt nodig is: als je onvoldoende weerstand hebt om de infectie zelf te bestrijden.
Na je eerste aanval van acuut reuma heb je kans op herhaling van je klachten. Het is erg belangrijk om nieuwe aanvallen te voorkomen, want bij iedere nieuwe aanval loop je het risico op nieuwe hartbeschadigingen. Om dit te voorkomen, krijg je maandelijks een hoeveelheid antibiotica voorgeschreven. De duur van je behandeling wordt bepaald door het risico op nieuwe aanvallen, maar duurt vaak langer dan 5 jaar. Zijn je hartkleppen al beschadigd door een aanval van acuut reuma, dan krijg je de rest van je leven antibiotica.
• Acetylsalicylzuur
De werkzame stof acetylsalicylzuur vermindert je pijn, remt je ontstekingen en verlaagt je koorts. Het werkt bij verschillende soorten pijn, zoals hoofdpijn, migraine, keelpijn, oorpijn, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten. Het werkt ook bij koorts, griep en verkoudheid. Het medicijn wordt ook gebruikt als een bloedverdunner. Als je een hoog risico op bloedstolsels, een beroerte of een hartaanval hebt, krijg je de werkzame stof acetylsalicylzuur langdurig in lage hoeveelheden voorgeschreven door de dokter.
• NSAID
NSAID betekent Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drug en wordt gebruikt als pijnstiller. Deze medicijnen hebben als werkzame stoffen ibuprofen, naproxen en diclofenac. Ze remmen de aanmaak van het hormoon prostaglandine, waardoor pijn, koorts en je ontsteking afnemen. Een hormoon is een stofje, dat je lichaam zelf aanmaakt en dat via de bloedbaan je organen en weefsels aanstuurt om allerlei lichaamsfuncties te regelen, zoals je bloeddruk. Prostaglandines zijn nauw betrokken bij de vorming van maagslijmvlies en hebben zo een beschermende werking op de maagwand. Als je langere tijd een NSAID met een hogere hoeveelheid werkzame stof gebruikt, dan wordt je maagslijmvlies steeds dunner en kan de maagwand geïrriteerd raken door het maagzuur. Je krijgt daarom ook een maagzuurremmer voorgeschreven. NSAIDs remmen ontstekingen, zwelling, pijn, stijfheid en koorts in je lichaam, maar voorkomen geen schade aan je gewrichten. De medicijnen bevatten geen steroïden, zoals bij corticosteroïden. Bij de dokter krijg je een hogere hoeveelheid van de werkzame stof voorgeschreven op recept.
• Corticosteroïden
Zijn je klachten ernstig of reageert je lichaam niet op de medicijnen, die je ontstekingen moeten afremmen, dan kan je dokter een corticosteroïd met de werkzame stof prednison voorschrijven. Corticosteroïden zijn medicijnen, die de afweerreactie in je lichaam versterken en je ontstekingen onderdrukken. Een corticosteroïd is een kunstmatig gemaakt bijnierschorshormoon uit de fabriek. De werking van dit medicijn is hetzelfde als dat van het natuurlijke hormoon, dat je lichaam in je bijnieren (bijnierschors) aanmaakt. Je dokter schrijft een hoeveelheid corticosteroïd voor, die hoger is dan je lichaam normaal aanmaakt in je bijnieren. Zo kunnen de ontstekingen in je lichaam onderdrukt worden.
• Anticonvulsieve medicijnen
Als je het syndroom van Sydenham chorea hebt, dan kun je ernstige bijwerkingen krijgen. Je dokter kan een medicijn voorschrijven tegen de convulsies. Convulsies of stuipen zijn onwillekeurige spiertrekkingen in je lichaam. De miljarden zenuwcellen (neuronen) in je hersenen maken en ontvangen elektrische prikkels. Deze elektrische prikkels laten de neuronen met elkaar praten. Als je een aanval hebt, is er te veel elektrische activiteit in de hersenen. De samentrekking van je spieren (contractie) en het ontspannen van de spieren wisselen elkaar niet goed af. Dit kan zorgen voor verkramping en schokken door je hele lichaam (convulsies), veranderingen in je gedrag en je wel of niet bewust zijn van je omgeving. De aanval duurt vaak maar een paar seconden tot minuten.

Help mee