Aandacht voor mentale gezondheid tijdens Europese Mental Health Week
Deze week is het de Europese Mental Health Week. Dit Europese initiatief is opgezet door Mental Health Europe (MHE) en vindt dit jaar plaats van 13-19 mei. Het doel van deze campagne is om mensen bewust te maken van het belang van mentale gezondheid in ons dagelijks leven.
Wat is mentale gezondheid?
Mentale gezondheid gaat over hoe je je van binnen voelt en hoe goed je omgaat met dingen die moeilijk zijn in je leven. Het heeft invloed op wat je denkt, hoe je je voelt en wat je doet. Als je mentaal gezond bent, kun je beter omgaan met stress en problemen. Ook kun je dan goed contact hebben met andere mensen. Eigenlijk betekent een goede mentale gezondheid dat je veerkrachtig bent en goed met dingen kunt omgaan in het leven.
Waarom een week van de mentale gezondheid?
De helft van alle mensen krijgt in hun leven te maken met mentale problemen. Deze mentale problemen kunnen een grote impact hebben jouw dagelijkse leven, maar ook dat van je familie en vrienden. Daarnaast hebben ze ook een effect op de samenleving en de economie, omdat mensen met mentale problemen vaker uitvallen bij een opleiding of op het werk. Het is daarom erg belangrijk om mentale problemen onder de aandacht te brengen. Dit kan ervoor zorgen dat mentale problemen beter erkend worden en dat het stigma eromheen gaat verminderen. Het is belangrijk dat mensen worden geholpen bij het verbeteren van hun mentale gezondheid. Het thema van Europese Mental Health Week van dit jaar is: ‘Samen staan we sterker. Samen creëren we de toekomst van de mentale gezondheid.’
De relatie tussen reuma mentale gezondheid
Symptomen van reuma, zoals pijn en vermoeidheid, kunnen een effect hebben op je mentale gezondheid. Angst en depressie komen bij mensen met reuma ongeveer 2 keer zo vaak voor als in de algemene bevolking. Daarnaast kun je ook problemen ervaren met concentratie, met je slaap of kun je meer moeite hebben om te genieten van het dagelijks leven. Maar ook het omgekeerde geldt; zo kan stress bijvoorbeeld een trigger zijn voor reuma, omdat het immuunsysteem activeert. En door stress kun je je ook vermoeider voelen.
Infotools over psychosociale zorg
Op de website van de Patientenfederatie Nederland vind je infotools over psychosociale zorg bij reuma. De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland (RZN) heeft hier ook aan meegewerkt. In de infotools kun je meer lezen over de invloed van reuma op jouw gevoelens en je sociale leven. Je krijgt informatie over wanneer het slim in om hulp te zoeken. Ook krijg je tips over wat je zelf kunt doen om je klachten te verminderen. Er is een aparte tool voor volwassenen, kinderen en naasten van iemand met reuma.
Nivel ontwikkelt gesprekstool voor jongeren met mentale problemen
Veel jongeren vinden het lastig om over hun mentale problemen te praten met zorgverleners. Het Nivel ontwikkelde daarom een digitale gesprekstool die jongeren en zorgverleners hierbij helpt. Met de bodymap tool UP! (Uitgesproken Psychisch!) kunnen jongeren met afbeeldingen aangeven wat er in hun hoofd en lijf omgaat en welke rol de omgeving hierbij heeft. Dit doen zij door het toevoegen van foto’s, tekst en iconen aan een afbeelding van ‘hun lijf’. De tool is vrij beschikbaar op de Nivel-website.