13 tips om je te kleden bij koud weer
Januari is vaak een koude maand. Je wilt je dan lekker warm aankleden. Maar als je reuma hebt, is dat niet altijd makkelijk. Gezwollen gewrichten en pijn maken het extra lastig om knopen en ritsen dicht te doen en schoenen aan te trekken. Creaky Joints deelt 13 tips om het kleden bij koud weer een beetje makkelijker te maken.
Ga eens zitten
Zitten tijdens het aankleden levert gegarandeerd minder frustratie op. Zeker wanneer je je schoenen aantrekt. Zet een stevige stoel bij je kast die je kunt gebruiken tijdens het aankleden. Zo begin je al prettiger.
Zorg voor extra tijd
Zorg ervoor dat je elke dag genoeg tijd hebt om je aan te kleden. Haast je niet, maar doe het rustig aan. Als je de tijd neemt, is het minder frustrerend. Dat is ook nog eens minder belastend voor je gewrichten. Win-win!
Vermijd een rits
Probeer ritsen zo veel mogelijk te vermijden. Zoek bijvoorbeeld naar een broek met elastiek in de band in plaats van een ritssluiting. En draag jassen die naast ritsen ook drukknopen hebben. Als je die niet kunt vinden, kun je er ook klittenband in laten zetten. Lukt dat allemaal niet of wil je toch graag iets met een rits dragen? Geen zorgen. Maak dan een ritstrekker of sleutelhanger vast aan je rits, of vraag of iemand je hierbij helpt. Zo kun je de rits makkelijker vastpakken en dicht doen.
Probeer deze knopen-truck
Knopen dichtmaken kan ook een worsteling zijn. Overhemden, blouses en vesten vallen daardoor al snel af. Als je de knoopjes dichtnaait, op het bovenste knoopje na, kun je deze kledingstukken meestal vrij makkelijk over je hoofd aantrekken. Als je dat niet lukt, kun je ook hiervoor eens klittenband proberen.
Kies de juiste schoenen en laarzen
In de zomer kun je slippers of sandalen dragen die je makkelijk aan en uit kunt trekken. Maar in de winter wil je warme schoenen dragen. Bandjes en gespen zijn vaak lastig. Sommige fabrikanten verwerken er elastiek in, zodat je gespen niet steeds hoeft los te maken. Dat maakt het een stuk aangenamer. Vermijd schoenen met veters ook zo veel mogelijk. Let bij laarzen ook goed op het gewicht. Een zware laars is lastig aan te trekken en loopt ook moeilijker. Zoek een stevige gevoerde laars en laat iemand meekijken naar de juiste maat. Goede, stevige schoenen zijn een investering waard!
Let op stoffen bij het kleden
Bij het kiezen van de juiste kleding voor koud weer is de stof erg belangrijk. Is de stof te stijf of juist te rekbaar, dan is het soms lastig aan te trekken. Kledingstukken met wat stretch krijg je meestal vrij gemakkelijk aan. Bovendien blijft die kleding vaak ook goed zitten.
Draag een maatje groter
Soms is het fijner om je kleding een maat groter te kopen. Dat maakt het uit- en aankleden makkelijker. Zeker bij truien en vesten is het fijn om een grotere maat te dragen. Zo past er ook nog makkelijk een t-shirt of blouse onder. Extra warm!
Zorg voor een extra optie
Wees voorbereid op slechte dagen met meer pijn en stijfheid. Zorg dat je een setje “reservekleding” klaar hebt liggen. Bijvoorbeeld een fijne jurk die je makkelijk over je hoofd aan kan trekken. Of een broek met stretch en een warme, wijde trui. Een extra optie klaar hebben liggen, kan een hoop frustratie schelen. En wat fijn is, niemand weet dat je je eigenlijk anders had willen kleden.
Weg met een rits aan de achterkant
Kleding met een sluiting op de rug kun je beter links laten liggen. Zelfs voor mensen die geen reuma hebben zijn dat soort sluitingen een worsteling. Hetzelfde geldt voor broeken en rokken met een rits aan de zijkant. Kom je ze tegen in de winkel, loop dan snel verder.
Plan vooruit
Leg als het kan alles ’s avonds alvast klaar. Je schoenen, kleding en accessoires die je de volgende dag wilt dragen. Zo ben je beter voorbereid en heb je geen keuzestress meer over hoe je je ’s ochtends vroeg moet kleden.
Begin met de lastige kant
Heb je een stijve rechterschouder of juist een gezwollen linkerknie? Begin dan met die lastige kant. Zo kunnen je betere gewrichten het meeste werk doen. Als je ontstekingsremmende medicijnen gebruikt, neem ze als het kan dan ruim van tevoren in. Als je ze eerst laat inwerken, heb je hopelijk minder last van je gewrichten tijdens het aankleden.
Vraag om hulp
Als je lastige ritsen of knopen niet dicht krijgt, vraag dan om hulp zoals bijvoorbeeld van je partner of kind. En anders heb je misschien wel een behulpzame buur, collega of vriend.
Wees een beetje lief voor jezelf
Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar dat je moeite hebt met je kleren aan- en uittrekken, ligt niet aan jou. Het is nou eenmaal onderdeel van leven met reuma. Dus probeer het jezelf makkelijker te maken met deze tips. Wees vooral niet te streng voor jezelf!
Meer lezen
- Wil je meer lezen over hoe je kunt omgaan met reuma in de wintermaanden? Hier lees je tips over in beweging blijven in de wintermaanden.