11 vragen die je jezelf kunt stellen als je reuma opvlamt
Als je reumatoïde artritis (RA) hebt, heb je ongetwijfeld ervaring met opvlammingen. Want zelfs wanneer de klachten door medicijnen onder controle lijken, kan de RA toch weer opvlammen. Een opvlamming gaat vaak gepaard met (nog meer) vermoeidheid, pijn en slapeloosheid. Maar hoe weet je of je zelf voor verbetering kan zorgen of dat het tijd is om de reumatoloog in te schakelen? Deze 11 vragen die je jezelf kunt stellen, helpen je daarbij.
Heb ik mijn symptomen bijgehouden?
Een goede eerste stap is het bijhouden van je symptomen. Zo kun je duidelijk communiceren met je reumatoloog wanneer je hem of haar spreekt. Het geeft bovendien inzicht in hoe lang de opvlamming duurt en hoe deze je dagelijks leven beïnvloedt. Je kunt je symptomen bijhouden in een app, maar je kunt ook elke dag kort opschrijven wat je voelt. Er is geen goede of foute manier, doe wat voor jou het beste werkt.
Doe ik te veel?
Stress heeft veel invloed op je RA, slaap en mentale gezondheid. Met andere woorden: wanneer je gestrest bent, gaat het vaak minder goed met je. Daarom is het goed erop te letten dat je weinig stress hebt. Misschien helpt het wel je symptomen te verminderen. En wanneer het te veel wordt en je er niet meer zo makkelijk alleen uitkomt, schakel dan gerust een professional in. Dat is geen schande! Professionele hulp zou je kunnen helpen, of het nou is door medicijnen of door een goed gesprek.
Moet ik meer of minder bewegen?
Beweeg je te weinig of misschien juist te veel? De grens is dun – beweging is goed, maar te veel beweging kan je ook kwaad doen. Als je te weinig beweegt, bouw het dan rustig op. Begin met een korte wandeling, probeer eens yoga of ga naar het zwembad. Bepaal je eigen tempo en vraag niet te veel van jezelf. Als het je te veel wordt, vraag je dan af waardoor dat komt. Ga op zoek naar de juiste balans.
Houd ik te weinig rekening met mijn triggers?
Ken je je eigen triggers al? Voor sommige mensen veroorzaken suiker en alcohol bijvoorbeeld sneller een opvlamming. Voor anderen is het juist slecht om te lang stil te zitten of te staan. Zoek eens uit wat bij jou een opvlamming opwekt en houd deze factor een tijdje in de gaten.
Heb ik mijn medicijnen goed genomen?
Medicijnen kunnen een oplossing bieden, maar het gebruik ervan komt behoorlijk precies. Wanneer je de inname één of twee keer overslaat, kunnen de symptomen al toenemen. Let erop dat je je medicijnen goed inneemt, om een opvlamming te voorkomen.
Heb ik onlangs een infectie gehad?
Als je een infectie hebt, wat voor infectie dan ook, wordt je RA vaak ook erger. De infectie kan een opvlamming uitlokken. De medicijnen voor de infectie kunnen de RA symptomen ook verergeren. Het is goed om je hier bewust van te zijn en er rekening mee te houden.
Slaap ik goed?
Word je ’s nachts vaak wakker? Slaap je meerdere keren overdag? Kun je er zelf voor zorgen dat je beter slaapt? Bijvoorbeeld door minder te dutten of wat later op te blijven? Een goede nachtrust is heel belangrijk, ook voor je RA. Het kost even tijd om te ontdekken wat voor jou werkt en hoe jij aan een goede nachtrust komt. Maar een goed slaappatroon is die extra moeite meer dan waard.
Hoe is het weer?
Misschien merk je het zelf ook wel, de invloed van het weer. In de zomer gaat het vaak beter dan in de winter. Probeer in beweging te blijven op een manier die voor jou comfortabel is. In de zomer is buiten wandelen of sporten heerlijk, maar in de winter blijf je misschien liever binnen. Probeer dan thuis eens wat lichte beweeg-oefeningen te doen. En misschien is een dagje naar de sauna wel een goede manier om aan de winterkou te ontsnappen.
Is het die tijd van de maand?
Ken jij jouw menstruatiecyclus? Tijdens je menstruatie nemen de vermoeidheid, ontsteking en pijn vaak wat toe. Ook kan je er mentaal wat minder goed door in je vel zitten. Gelukkig heb je daar meestal maar hooguit een paar dagen last van.
Hoe lang duren mijn symptomen?
Als je symptomen tijdelijk zijn, heb je je waarschijnlijk te veel ingespannen. Houdt de pijn of vermoeidheid langer dan drie weken aan? Dan is het waarschijnlijk tijd om je bloed te laten controleren. Dat is dus een goed moment om je huisarts of reumatoloog te bellen.
Heeft zelfzorg nut?
Heb je last van een opvlamming? Probeer voordat je hulp inschakelt eens de volgende manieren van zelfzorg:
- Stretchen
- 30 minuten wandelen of zwemmen
- Neem een sauna, bad of warme douche
- Leg ijs op de ontstoken plekken
- Genoeg water drinken en gezond eten
Als je deze gezonde gewoontes een dag of twee hebt uitgevoerd, bouw het dan daarna verder op met wat lichaamsbeweging. Het duurt meestal ook een aantal dagen voor je de voordelen van regelmatig bewegen begint te voelen. Als deze zelfzorgstrategieën je symptomen niet verlichten of zelfs verergeren, dan is dat een teken dat je je arts moet inschakelen.