10 Tips voor kleding tegen de zon
3 Juli is ‘Blijf uit de Zon’ Dag. Zonlicht is heerlijk, maar kan ook een schadelijke invloed hebben. Ook bij bepaalde vormen van reuma (zoals Lupus Erythematodus) en bepaalde reumamedicatie (zoals methotrexaat) is het verstandig om je goed te beschermen tegen de zon. Niet alleen zonnebrand maar ook kleding die beschermt tegen de zon kan hierin een grote rol spelen. Waarop moet je letten bij het kopen van deze zonbeschermende kleding? Lees hieronder de 10 tips van de Lupus Foundation of America.
Waarop kan je letten bij het kopen van zonbeschermende kleding, hoeden en zonnebrillen?
- Veel kleding die je al bezit, biedt al enige bescherming tegen de schadelijke ultraviolette (UV) stralen van de zon. Hoe dichter en hoe regelmatiger het weefsel van de stof, hoe minder UV-stralen er door heen kunnen. Hoe dichter je kleding is geweven of gebreid, hoe hoger de bescherming. Losse kleding beschermt over het algemeen beter. Strakke kleding rekt zich uit, waardoor de stof dunner is. Synthetische materialen beschermen daarnaast beter dan natuurlijke materialen. De kleur maakt ook een verschil. Donkere en felle kleuren hebben de neiging om meer UV-straling te absorberen dan lichtere kleuren. De bescherming wordt ook bepaald door de vochtigheid. Natte kleren laten meer UV-stralen door dan droge kleren.
- Je kunt zelf ook stoffen toevoegen aan je bestaande kleding waardoor het beter beschermt tegen UV-stralen. Gebruik hiervoor een speciaal wasmiddel waar UV-filters in zitten. Let er wel op of dit speciale wasmiddel geschikt is voor de stof waar je kleding van is gemaakt.
- Hoeden met een brede rand en met een nekflap bieden meer bescherming.
- (Zwem)kleding, sjaals, omslagdoeken, hoeden en handschoenen gemaakt van speciale zonbeschermende stoffen zijn verkrijgbaar bij sportwinkels en online bij kledingbedrijven die gespecialiseerd zijn in zonbeschermende kleding.
- Probeer zo veel mogelijk huid te beschermen tegen de zon en ga voor lang: shirts met lange mouwen, lange broeken of een lange jurk/rok.
- Ben je gevoelig voor kleurstoffen, gebruik dan geen donker geverfde UV-beschermende kleding. Soms helpt het om de nieuwe kleding eerst te wassen.
- Kleding die is ontworpen om bescherming tegen de zon te bieden, wordt gelabeld met een UPF-nummer (“ultraviolet beschermingsfactor”). De hoeveelheid UV-straling die het kledingstuk doorlaat, is gebaseerd op het vezelgehalte, het gewicht, de kleur en de constructie van de stof. Een shirt met een UPF van 50 laat bijvoorbeeld slechts 1/50ste van de UV-stralen van de zon je huid bereiken. Zoek voor de meest effectieve bescherming tegen de zon kleding met een UPF van minimaal 30.
- Houd er rekening mee dat de UV-bescherming van speciale zonbeschermende kleding sterk vermindert als de stof nat wordt van zweten, zwemmen of wassen.
- Zonnebrillen met het label “UVA / UVB-classificatie van 100 procent” geven de meeste bescherming voor je ogen en huid rondom je ogen. Kies een groot montuur om het hele gebied rond de ogen te bedekken, vooral als je in de buurt van water of zand bent, aangezien veel van de UV afkomstig is van gereflecteerd licht.
- Het dragen van UV-beschermende kleding is een aanvullende manier om je huid te beschermen tegen de zon. Regelmatig insmeren (elke 2 uur) met een hoge factor zonnebrand (minimaal factor 35) (ook onder je kleding) en uit de zon blijven/niet naar buiten gaan op het heetst van de dag (11.00-15.00 uur) zijn de belangrijkste manieren om je huid te beschermen.